Motivációs szakmai műhelysorozatot indított a TÁRS projekt

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt Foglalkoztatási munkacsoportja tematikus rendezvények keretében, február 26-án megtartotta az első motivációs szakmai műhelyét Debrecenben. A szakmai rendezvényre a kiváltásban részt vevő intézményekből – Derecskéről, Magyarbánhegyesről, Szerep-Hosszúhátról, és Vésztőről – érkeztek a szakemberek.

A műhelymunka során az intézményi szakemberek olyan technikát próbálhattak ki, amely új megvilágításba helyezte az általuk segített fogyatékos emberek eseteinek feldolgozási lehetőségeit. A központi téma a motiváció, illetve annak hiánya volt. Az esetek kibontása kapcsán fény derült arra is, hogy nagyon sok tényező állhat egy-egy szakmai elakadás hátterében. A módszer segítségével az intézményi munkatársak a megszokottól teljesen eltérően, ám aktívan tudtak ránézni a megoldandó helyzetekre, illetve az abban szereplő emberek megéléseire is. Ennek révén pedig a helyzetek újfajta megoldási lehetőségei is nyilvánvalóvá váltak. Az új módszert a résztvevők nyitottan és lelkesen fogadták, nagyfokú együttműködés valósult meg a csoportmunka során az addig egymás számára ismeretlen – Derecskéről, Magyarbánhegyesről, Szerep-Hosszúhátról, és Vésztőről érkező – segítő munkatársak között.

A szakmai esemény visszajelzése nagyon pozitív volt. A résztvevők kiemelték a csoportvezető felkészültségét, az új megközelítési mód hatékonyságát, illetve a konkrét megoldási lehetőségeket is. Többen jelezték részvételi szándékukat egy jövőbeni, hasonló rendezvényen való részvételre.

A Foglalkoztatási munkacsoport tematikus és egyéb témájú – a kiváltásban résztvevő intézményi dolgozók számára tervezett – rendezvényei a tervek szerint folytatódnak, de a központi előírás alapján – a járványügyi helyzetre tekintettel – bizonytalan ideig nem kerülnek megrendezésre.

További információk a projektről