Nemzetközi EASPD konferencia a technológiai fejlesztések és digitalizáció témájában

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202018 őszén került sor az EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities) éves nemzetközi konferenciájára „Technológia és Digitalizáció a Szociális Ellátásban” címmel. A konferencia célja elsősorban a fogyatékos személyekkel foglalkozó szolgáltatók, szervezetek, szakemberek és üzleti szereplők számára egy olyan közös platform biztosítása, ahol lehetőség van közös párbeszéd kialakítására a személyközpontú technológiai fejlesztések és szolgáltatások alapjainak részleteiről, a már meglévő szolgáltatások, jó gyakorlatok adaptálhatóságának feltételeiről és akadályairól, valamint a kapcsolódó jogi és etikai kérdésekről. Az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projektje – EFOP 1.9.1 részéről a Kutatási munkacsoport két kollégája képviselte a szervezetet.

Az idei konferencia témái között az oktatás, hozzáférhetőség és akadálymentesítés, önálló élet, szolgáltatás igénybevevőinek bevonása, változás menedzsment, és a digitalizáció etikai kérdései szerepeltek. A konferencia egyik legfontosabb kulcsüzenete, hogy nincsenek átlagos felhasználók illetve minden ellátotti csoportnak olyan technikai megoldások szükségesek, amelyek előnyösek és hatékonyak számukra. A konferencia első panel szekciójában Chakir El Homrani Lesfar katalán szociális ügyekért felelős miniszter, felhívta arra is a figyelmet, hogy a technika feladata képessé tenni az embereket olyan tevékenységekre, melyek elvégzését addig csak segítséggel tudták megoldani. Kiemelte a közösségi ellátások és az intézményi férőhelykiváltás folyamatának jelentőségét több célcsoport tekintetében.

A workshop-ok során a résztvevők megismerhettek több friss applikációt, melyeket a fejlesztők különböző célcsoportok különböző szükségleteire reagálva alakítottak ki. A bemutatott alkalmazások és fejlesztések közül a legtöbb a fogyatékossággal élő személyek mindennapjait segíti digitális eszközök használatával, de a mesterséges intelligencia, vagy a robotika témája is többször megjelent az előadók és hozzászólók között egyaránt.

Az egyik izgalmas kezdeményezés a Finnországból induló „What matters to me”, amely segítségével egy olyan QR kód generálható, amelyet bárhol (pl.: fogyatékossági igazolvány, társadalombiztosítási kártya) elhelyezve azonnal hozzáférhetővé válnak a legfontosabb egészségügyi, szociális ellátással és segítségnyújtással kapcsolatos információk az adott személyről (pl.: miben van segítségre szüksége, milyen ételallergiája van, egyéb akár életmentő információk, stb.), melyeket a felhasználó maga vezetett fel, és szükség esetén jelszóval védett le.

Másik bemutatott érdekes alkalmazás a spanyol fejlesztésű „Mefacilyta” nevű program, amelyet értelmi fogyatékos, illetve autista személyek számára fejlesztettek.  Az applikáció lényege, hogy utasítások segítségével értelmi fogyatékos vagy autista felnőtt személyek olyan tevékenységeket (pl.: takarítás, mosás stb.) tudnak elvégezni az önállóan, amelyeket korábban csak segítséggel tudtak megtenni. Az applikáció érdekessége, hogy a tevékenységeket és az utasításokat interaktív formában az ellátottak alakíthatják ki saját maguk számára, később az okos eszközökön ezt használhatják, akár a saját hangjukkal vagy kedvenc képeikkel kiegészítve.

Emellett olyan további applikációkról és technológiai fejlesztésekről számoltak be a részvevők, amelyek akár rövid időn belül is a fogyatékos személyek „segítőivé” válhatnak a mindennapokban: ilyen például a technika, amellyel szemmel irányíthatjuk a telefonokat, alkalmazások, amelyek képesek rohamot, vagy stroke-ot előre jelezni, olyan alkalmazások, amelyek képesek az érzelmek felismerésére vagy jelnyelvi fordításokra, vagy akár a tanító robotok.

Az újszerű applikációk mellett a támogatott döntéshozatal is kiemelt témája volt az előadásoknak. Az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló IDecide Projekt célja a különböző digitális, írásbeli és számolási készségek fejlesztésével erősíteni az értelmi fogyatékos felnőttek döntéshozatali képességét. A SKILLS Projekt pedig egy 24 hónapos Erasmus+ projekt, mely készségeket és kompetenciákat hivatott fejleszteni a fogyatékos személyek, családtagjaik és gondozóik körében. A projekt során egy komplex eszközkészlettel látják el a résztvevőket mely magába foglalja például az élethosszig tartó tanulás, a stratégiai tervezés és lobbi, az önálló döntéshozatal témaköreit is.

Komoly hangsúlyt kapott a szociális ágazatban dolgozók felkészítése és informálása az új technikai lehetőségek kapcsán. Az előadók hangsúlyozták, fontos tudatosítani a dolgozókban, hogy a technikai fejlesztések nem szükségtelenné teszik a munkájukat, sokkal inkább tehermentesítik őket, így több szabadidőt hagyva az ellátottakkal való személyes kontaktust igénylő feladatokra.

A digitális megoldásokban rejlő lehetőségek után 2019-ben a szervezők Romániában várják az érdeklődőket a finanszírozási modelleket és lehetőségeket középpontba állító EASPD konferencián.

További információ:

http://easpd.eu/en/content/annual-conference-2018-barcelona

http://www.easpd.eu/en/skills

http://www.easpd.eu/en/content/i-decide-supported-decision-making-using-digital-literacy-numeracy-skills-0

http://www.bestser.fi/en/what-matters-to-me-palvelu/

http://mefacilytadesktop.eu/