Nyílt nap a Ridensben

RIDENS logó2013. november 21-én tartalmas nyílt nap keretében mutatta be mindennapjait és a falai között zajló szakmai munkát a RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium.

Balla Mihály országgyűlési képviselő és Selmeczi Zoltán, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ balassagyarmati tankerület vezetőjének nyitó gondolatait követően a szép számú érdeklődő szakmai előadásokat és rendhagyó tanórákat láthatott.

Siketné Zsiga Judit, az intézmény igazgatója bemutatta az iskolát és a jelenleg futó TÁMOP-3.1.4 „Innovatív speciális szakiskola” című projektet, ami 172.000.000 Ft támogatásból valósul meg.

Balog Éva nyelvtanár az idegen nyelvi fejlesztések lehetőségeiről, Katona-Fejes Magdolna szakmai vezető az adaptációs tevékenységekről, Bányai Sándor tréner, közoktatási vezető pedig az élménypedagógia nyújtotta előnyökről tartott előadást.

A nap kedves színfoltját jelentette Giflo Péter és Gebri András homokkép kiállításának megnyitója az intézmény Mosolykilátó galériájában. A különleges homokképek érdekessége, hogy főszereplőik csak macskák. A kiállítást Aáry Tamás Lajos oktatási jogok biztosa nyitotta meg.

A délután folyamán rendhagyó foglalkozásokat tekinthettek meg a résztvevők. Az idegen nyelvi vetélkedő, az élménypedagógiai foglakozás, a mozgássérülteknek szóló zenés torna és a különböző terápiás foglalkozások:

  • Állatasszisztált terápia (kutya terápia)
  • Ayres terápia
  • Snoezelen terápia

Az előadások és bemutatók között az iskola diákjai nagyon színvonalas műsorszámokkal varázsolták el a vendégeket, valamint a különféle- az intézményben oktatott-szakmák (parkgondozó, fazekas, szakács, takács, számítógépes adatrögzítő és számítógép szerelő) kihelyezett standjain mindenkinek lehetősége nyílt a szakmák testközelből történő megismerésére.

A rendkívül tartalmas és magas színvonalú nap közelebb hozta az emberekhez a Balassagyarmaton és Nyíregyházán működő iskolát, amelyre néha még mindig kuriózumként tekintenek az emberek. Ez a rendezvény segített lebontani a falakat és jobban megismertetni a külvilággal azt a nehéz, ám rendkívül hálás munkát, amelyet az intézmény pedagógusai végeznek nap, mint nap.