Nyolc Pont az Autizmus Világnapján

A hazánkban az Autisták Országos Szövetsége által meghirdetett „Ragyogj Kékben” (Light It Up Blue) kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az autizmussal élőkre, ezzel elősegítve a szemléletváltás folyamatát. Az Autizmus Világnapján, április 2-án számos, az autizmus ügyében érintett szervezettel együtt a Nyolc Pont projekt is csatlakozott a kezdeményezéshez, valamint a civil szervezetek rendezvényei közül a projekt országszerte többet is támogatott. A projekt munkatársai jelen voltak a székesfehérvári, és budapesti rendezvényeken, valamint a már hagyománnyá vált „Séta az autizmussal élőkért” rendezvényen. 

rajz - kék bolygó körülötte emberekÁprilis 1-én projektünk részt vett a székesfehérvári „Merre tovább… Esőemberke?!” című Autizmus Világnapja alkalmából rendezett eseményen. Az autizmussal élő gyermekek szülei számára rendezett programnap során több mint 100 résztvevő előadásokat hallgathatott meg a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásáról, komplex rehabilitációjáról és integrációjáról, bemutatkozott a dombóvári Presidium Közhasznú Egyesület és a székesfehérvári Auchan Áruház, mint fogyatékos-barát munkahely. Projektünk az autizmus témájú szülői kompetenciafejlesztésekről, képzésekről és szakemberképzésekről tájékoztatta az érdeklődőket. A szünetekben a szebbnél szebb, „Alkoss kéket” pályamunkákat tekinthették meg a jelenlévők.

A székesfehérvári események között van az utcazene és kék lufis séta is, melyen szakmai vezetőnk is részt vett.

egy ember áll a Nyolc Pont molinója mellettA Budapesti Patrónus Alapítvány április 2-án utcai jótékonysági sütivásárt rendezett Budapest belvárosában az autizmussal élők javára. Az V. kerületi Városháza parkban tartott eseményen az érintetteken és családtagjainkon, valamint a civil szféra és érdekképviselet tagjain kívül, autizmussal foglalkozó szakemberek is jelen voltak. A projektet asszisztenseink képviselték, akik információs anyagokkal és érzékenyítő, szemléletformálást segítő játékokkal várták az érdeklődőket.

kék lufik sétálókkalA Nemzetközi Cseperedő Alapítvány az „Autizmus Világnapja” alkalmából 2015. április 4-én ötödik alkalommal rendezte meg „Séta az autizmussal élőkért” elnevezésű programját, melyen mintegy 500-an vettek részt. A projekt segítségével ebben az évben úgynevezett virtuális „kívánság–lufik” segítségével, (a léggömbökre egy-egy kívánságot írva) részt vehettek azok a gyerekek, családok, érintettek, szülők is, akik személyesen nem tudtak együtt sétálni a többiekkel.

előadó résztvevőkkelA Gyöngyösi Autista Segítő Központ április 11-én megrendezett szakmai napján Mahlerné Köfner Anikó szakmai vezető képviselte a projektet. Előadásán ismertette a Nyolc Pont projekt előrehaladását, legfrissebb eredményeit. A szakmai nap egyéb előadásain a résztvevők más projektekkel, szakemberek tapasztalataival és az autistákat érintő új fejlesztésekkel is megismerkedhettek.