Párbeszéd a Támogatott Lakhatásról Esztergomban

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projekt keretében, 2018. szeptember 4-én sikeresen lezajlott a „Párbeszéd a támogatott lakhatásról” című rendezvénysorozat első szakmai találkozója Esztergomban, melyet további 18 követ még az elkövetkező időszakban. A közös gondolkodás a „Hogyan szervezzünk Támogatott Lakhatást igénybevevők részére szolgáltatási gyűrűt?” kérdéskört járja körül a helyi szolgáltatók és a Támogatott Lakhatást létrehozó szervezetek részvételével.

A Kiváltási Folyamatot Támogató Országos Szakmai Hálózat augusztusi hírlevelében már olvashattak arról, hogy a TÁRS Projekt keretében elindul a „Párbeszéd a támogatott lakhatásról” című rendezvénysorozat, amely szorosan kapcsolódik a Támogatott Lakhatás protokoll és szolgáltatási gyűrű módszertanához.

A szakmai találkozók célja, hogy a célirányosan meghívott szereplők megismerjék

  • a Támogatott Lakhatás szolgáltatást (TL) és a támogatott életvitel gondolatiságát,
  • továbbá a támogatott döntéshozatal, mint jogintézmény és mint támogatási eszköz, módszer lényegét,
  • illetve a férőhely kiváltást megvalósító intézmények szolgáltatásfejlesztésére irányuló terveit.

Az eredményes megvalósulás érdekében a TÁRS Projekt szakemberei fontosnak tartják, hogy a helyi szolgáltatók a Támogatott Lakhatást létrehozó szervezetekkel közös nevezőre jussanak a rendelkezésre álló szociális alapszolgáltatások igénybevételének feltételeivel; továbbá a közszolgáltatásokhoz – úgy, mint egészségügyi alap-, és szakellátáshoz, szakápolási és rehabilitációs szolgáltatásokhoz, foglalkoztatási, felnőttképzési, valamint sport-, kultúra, hitéleti lehetőségekhez – való közösségi alapú hozzáférés biztosításával kapcsolatosan.

A rendezvénysorozat első állomása 2018. szeptember 4-én Esztergomban volt, amelynek fókuszában az IRMÁK Nonprofit Kft. kiváltás során létrejövő Támogatott Lakhatásai voltak. Bár a csobánkai telephely Pest megyében található, az újonnan létrejövő Támogatott Lakhatásokat Komárom-Esztergom megyében (Esztergomban és Kesztölcön), a Közép-Magyarországi Régióban alakítják ki.

A szakmai fórumon részt vettek helyi önkormányzati képviselők, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának, valamint a Foglakoztatási Hivatalának munkatársai, illetve olyan környékbeli szakosított ellátást nyújtó intézmények, amelyek érdeklődnek az intézményi férőhely kiváltási folyamat és a Támogatott Lakhatás szociális szolgáltatás iránt (Idősek Klubja Esztergom – Kertváros) vagy maguk is érintettek a folyamatban (KEMSZI tokodaltárói telephelye).

Az intézményi férőhelykiváltás folyamatát és a TÁRS Projektet Szulyák Eleonóra, a TÁRS Projekt szakmai vezetője; a szolgáltatási gyűrű szerepét a Támogatott Lakhatásban Réti Ferencné, a TÁRS Projekt Szolgáltatásfejlesztési Munkacsoport munkatársa; illetve az IRMÁK Nonprofit Kft. EFOP-2.2.2 pályázatát és annak megvalósulását Vízvári Csilla, a szervezet ügyvezetője mutatta be.

A résztvevők egyetértésre jutottak abban, hogy egy-egy intézmény kiváltása során minél hamarabb és minél több ilyen és hasonló, széleskörű szereplői kört összegyűjtő rendezvényre lenne szükség, annak érdekében, hogy a felmerülő bizonytalanságokat, kérdéseket tisztázni tudják, s hogy megyei szinten legyenek ezek a fejlesztések átgondolva.  A párbeszéd lehetőséget adott arra is, hogy meginduljon a közös gondolkodás a gondnokok foglalkoztatásának, helyzetének rendezését illetően, ezenfelül a Komárom-Esztergom megyében tapasztalható szociális szakember munkaerőhiányról, s annak kezelési lehetőségeiről is.

A párbeszédek szakmai tapasztalatai, az elhangzott javaslatok és vélemények 2019 év elején beépítésre kerülnek a Támogatott Lakhatás protokoll és szolgáltatási gyűrű módszertanába.

Kérdéseit, észrevételeit az alábbi elérhetőségeken jelezheti:

2018. szeptember 18-án Géberjénben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei „Viktória” Egyesített Szociális Intézmény fülpösdaróci telephelyének férőhely kiváltását érintően zajlott le párbeszéd, míg legközelebb szeptember 27-én Bárándon, a Debreceni Szociális Szolgáltatási Központ Szerep-Hosszúhát és Báránd telephelyeinek intézményi férőhely kiváltása lesz fókuszban. A rendezvénysorozat még további 16 helyszínt érint majd.

További információk a projektről