Polgárdi Iparkodók a Fogyatékkal Élők Összművészeti Fesztiválján

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az ország 46 szociális és oktatási intézményéből közel 700 fő sérült művész, és egy francia intézményből 30 fő vett részt Szekszárd városában az idei Fogyatékkal Élők Összművészeti Fesztiválján. A városlakók és a városvezetés is pozitívan fogadta és mindenben támogatta a kezdeményezést. A nagy sikerű, szórakoztató rendezvényre a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Polgárdi telephelye is nagy lelkesedéssel készült és előadásaikkal hatalmas sikert arattak.

1987-ben alakult a Magyar Speciális Művészeti Műhely, mely 1994 óta egyesületként működik. Fő tevékenysége a fesztiválok rendezése, ezen kívül táborokat, alkotóműhelyeket, konferenciákat és szakmai műhelyeket is szerveznek. A XXXII. Fogyatékkal Élők Összművészeti Fesztiválját is ők bonyolították le idén Szekszárdon, ahol fogyatékkal élő művészek és segítőik néptánc (szóló/páros/csoportos), társas tánc (standard, csoportos, latin csoportos), modern tánc (egyéni/páros/csoportos), vers- és prózamondás, színjátszás (színpadi játék, zenés színpadi játék, bábjáték, mozgásszínház), ének (egyéni, énekkar), hangszeres zene (szóló, zenekar, együttes) és egyéb (pl.: cirkusz) kategóriákban állhattak színpadra.

A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Polgárdi telephelye három kategóriában mérette meg magát: felléptek mozgásszínház, énekkar és versmondás kategóriában. A csapat négy éve vesz részt speciális fesztiválokon, ám minden évben ezt a fesztivált várják legjobban, hiszen ekkor a lakók egy másik világba kerülnek. Egész héten a fellépések és az azt követő bulik tartják magas hőfokon a csapatot. Más élményeket kapnak, nem kell a hétköznap gondjaival foglalkozniuk, és a kemény munkának ekkor élvezhetik a hozományát. Az idei, szekszárdi alkalomra a Polgárdiból érkező táncosok, énekesek és a szavaló már tavaly szeptemberben elkezdtek készülni.

Bunford László mindig is nagyon tehetséges versmondó volt. Nagy hatással tud lenni az emberekre, ezért idén a versmondásban is kipróbálta magát a fesztiválon. Aranyosi Ervin: Szép nyomokat hagyni című versét választotta, mert ez a vers keretbe foglalva mondja el, hogy Lacinak mi a véleménye a világról, emellett tartalmazza a vágyait, elképzeléseit is annak jobbá tételére. Az igen hosszú verset, mérhetetlen szorgalommal tanulta meg. Az érdeklődők itt nézhetik meg előadását.

Forrás: Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Polgárdi telephelye

A Polgárdi intézmény énekkara, a Polgárdi Iparkodók még csak szárnyait bontogatja, mégis valami különlegessel szerettek volna előrukkolni. Hosszas tanakodás után megszavazták, a „Follow the flow zenekar: Nem tudja senki” akusztikus feldolgozásának éneklését. Ehhez kérték Nádudvari Péter – a Nemzeti Színkottás Zenekar régi segítő zenésze – segítségét, hogy készítsen zongorára egy kísérő alapot, melyért nagyon hálás volt a teljes kórus. Ennek a dalnak nagyon nehéz a szövege, rengeteg gyakorlás árán tanulták meg az énekkar tagjai, de nem adták fel. Ha nem tűztek volna ki magas célt maguk elé, vagy út közben feladták volna, az gátat szabott volna a fejlődésüknek. Ezzel a felfogással és kitartó szemlélettel tanulták meg végül és énekelték el a dalt, melyet itt hallgathatnak meg.

A tánckar, amely szintén a Polgárdi Iparkodók fantázianevet viseli, az évek során nagy fejlődésen ment keresztül. Négy év után eljutottak oda, hogy a koreográfiák gyorsan összeállnak a fejekben a lakók és a segítőik nagy örömére. Az idei zeneválasztás ebben a kategóriában sem volt mindennapi: mély lelkiállapotot és különleges érzelmeket próbáltak megmutatni az „Édes méreg” című táncelőadással, ByAlex „Fekete” és az „Az én rózsám” című zenéjének mozgásszínházi feldolgozásával. Látványelemként „zymo” grafikai hátteret készített a koreográfia mögé. A lakók és segítőik is tudták, hogy színpadra csak a közönségben és a szakmai értékelőkben is maradandó, pozitív élményt kiváltó koreográfiával állhatnak fel. Mindez sikerült, melyre itt tekinthetik meg a bizonyítékot.

Sok előmunka, együttgondolkodás, majd gyakorlás előzte meg ezt a csodásan sikerült fesztivált. Napi fegyelmezett tánc- és énekpróbák, fájdalmak, veszekedések és nevetések voltak jellemzők a felkészülésre. A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Polgárdi telephelye lakóinak felkészülése semmiben sem különbözött egy átlagos társulat felkészülésétől. A kemény munka mindenkit megterhel, de az erős érzelmek építik a csoportkapcsolatokat és a színpadi élményeket is.

Az ötnapos rendezvény első felében álltak színpadra a Polgárdi Iparkodók, ezután pedig már a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep melynek során teljes mértékben élvezhették a fesztivál adta lehetőségeket a fogyatékkal élő művészek és segítőik: mások produkcióit nézték, sétáltak a városban, az esti koncerteken pedig mindig részt vettek.

2019-ben is minden fellépés úgy sikerült, ahogy azt szerették volna. Vezetőjük nagyon büszke volt a csapatra, és persze a vastapsokból a sikert érezve, mindenki büszke volt önmagára is. Elismerés volt a Polgárdiból érkező csapat számára az is, hogy táncukkal az esti nyílt színpadon is felléphettek, oda ugyanis csak a napi legjobb produkciók kerülhettek ki. Ettől az érzéstől meghatottan mondott köszönetet a kemény munkáért és a fegyelmezett, de mégis hatalmas érzelmeket kiváltó előadásokért Farkas Judit, a csapat vezetője, koreográfusa és egyben a Polgárdi telephely vezetője.

Kedden a Bohemian Betyars, szerdán az Intim Torna Illegal koncertjeit élvezhették és énekelhették végig önfeledten a fogyatékkal élő fesztiválozók, csütörtökön délután hab partys buliról, kézműves foglalkozásokról és más piknik programokról gondoskodtak a szekszárdi szervezők, a záró estén pedig retro buliban táncoltak a résztvevők hajnalig. Ehhez mérten mindenki nagyszerűen érezte magát. Bár nagyon elfáradtak a fogyatékkal élő művészek, mégis, idén is pozitív érzésekkel és rengeteg élménnyel tértek haza. Tanultak és tanítottak a fesztiválon.

További információk a projektről