Projekt-disszeminációs konferencia

Projekt-disszeminációs konferencián jártunk július elején. A több mint ezer résztvevőt vonzó, az izraeli Beit Issie Saphiro alapítvány által szervezett „Unity and Diversity in Action, 6th International Conference on Disabilities” konferencia „Choice and Self-Reresentation” szekciójában mutattuk be projektünket.

Vidám gyerekek ülnek egymás mellett egy padon
A kép forrása: Positive Exposure

Az izraeli Beit Issie Saphiro alapítvány négyévente rendezi meg több mint ezer fő részvételével nemzetközi fogyatékosságügyi konferenciáját Tel-Avivban. 2015 júliusában a „Unity and Diversity in Action, 6th International Conference on Disabilities” nevet viselő, 23 ország szakembereit felvonultató konferencián a TÁMOP 5.4.11. „Nyolc Pont” kiemelt projekt is lehetőséget kapott bemutatkozásra. A „Choice and Self-Reresentation” szekcióban közel száz érdeklődő hallgatta végig előadásunkat, melyben a projekteredmények bemutatása mellett kitértünk az autista önérvényesítő fiatalok csoportjával folytatott pilot felkészítő programunkra is.

A négynapos rendezvényen jónéhány kitűnő plenáris előadást hallhattunk, többek között az amerikai Pat Lewitt-tól (Los Angelesi Gyermekkórház, és Dél-Kaliformiai Egyetem) az emberi agy fejlődéséről, plaszticitásáról a különböző életkorokban, illetve a szintén amerikai, korábban divatfotósként befutott Rick Guidotti-tól a „Positive Exposure” projektről, mely a ritka/veleszületett rendellenességekkel élő embereknek „a különbözőség szépségét” bemutató fotózásáról szól (http://positiveexposure.org/).

Patrick Corrigan a pszichiátriai kezeltek stigmáinak megszüntetéséről beszélt, roppant hitelesen és megindítóan. Egy izraeli fejlesztő informatikus, Yanki Margalit (Aladdin Knowledge Systems Ltd) „A fogyatékosságok nélküli világ felé” című előadásában ismertetett néhány újdonságot a legújabb, fogyatékos embereket segítő informatikai fejlesztésekből, és a ma még a szakma számára elképzelhetetlen, 20-30 éven belül elérhető további lehetőségekről.

A szekciókban számos előadás szólt a nagylétszámú intézmények kitagolási folyamatairól, valamint a fogyatékos emberek jogérvényesítésének helyzetérről a világ országaiban. Autizmus-témában szó esett a fogorvosi kezeléseket támogató módszerekről, diagnosztikus kérdésekről, a komorbiditás okozta ellátási dilemmákról, a Floor-time módszerről, a kortárs-bántalmazásról, viselkedésproblémák kezeléséről, és a speciális játszóterek kialakításáról.

További információk a projektről