Projektzáró konferencia

A képen az Európai Bizottság logója látható. Kék háttér előtt kör alakban sárga csillagok.2016. június 16-án hatalmas érdeklődéstől övezve került megrendezésre az FSZK Nonprofit Kft. és a Kézenfogva Alapítvány által megvalósított, „Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában” című, közvetlen Európai Uniós forrású projekt záró konferenciája.

Az esemény népszerűsége elsősorban a projektben elvégzett szakmai munkának és annak volt köszönhető, hogy egy Európa-szerte egyedülálló társadalomtudományi kutatás eredményeinek és az azok alapján megfogalmazott, konkrét szakmapolitikai ajánlásoknak az ismertetésére került sor a rendezvényen, amely méltán tartott számot a szakmai közönség érdeklődésére.

Másrészről viszont a magas résztvevői létszámot az is indokolta, hogy a záró konferencia mellett a projekthez kötődő utolsó hazai és nemzetközi műhelymunka is e rendezvény keretein belül került lebonyolításra, sőt, a záró konferencia másnapján a European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) nevű nagy nemzetközi szervezet is ugyanezen a helyszínen, a budapesti Danubius Hotel Arenában tartotta aktuális, nyílt ülését. Így tehát nem „csak” a 227 766.83 eurós költségvetésű, komoly szakmai eredményeket felmutató PROGRESS projekt záró konferenciájáról beszélhettünk jelen rendezvény esetében, de egyben a hazai és EU-s nemzetek fogyatékosság ügyi szakembereinek grandiózus találkozójáról is, amelyen számos előremutató párbeszédre, egyeztetésre került sor.

A képen a résztvevők láthatóak egy előadás hallgatása közben.A záró konferencia megnyitásaként előbb Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, majd Franz Wolfmayr EASPD elnök, Szekeres Pál, fogyatékosságügyi miniszteri biztos, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) intézményirányítási igazgatója, valamint Giflo H. Péter, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) ügyvezetője mondott köszöntő beszédet, melyet követően szintén az FSZK képviseletében a projekt szakmai vezetője, Szentkatolnay Miklós ismertette a projekt kereteit, eredményeit. Moderátorként a KézenFogva részéről Pordán Ákos működött közre.

Ezt követően a szép számban összesereglett hallgatóság Bernát Anikó előadását hallgathatta végig, aki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. képviseletében ismertette a már említett, Európa-szerte egyedülálló, a fogyatékos személyek életminőségét és ellátási költségeit együtt és egyszerre több célcsoportban vizsgáló kutatás tanulságait és eredményeit.

Nem kisebb érdeklődés övezte az EASPD ügyvezetője, Luk Zelderloo megszólalását, aki a téma egyik fő európai szakértőjeként az intézményférőhely kiváltás európai helyzetéről, illetve ennek kapcsán a különböző trendekről, változásokról és lehetőségekről tartott érdekfeszítő előadást.

A képen egy résztvevő hölgy teszi fel kérdését Pordán Ákosnak.Ezt követően a közönség soraiban ülő szakemberek lehetőséget kaptak arra, hogy megfogalmazzák és feltegyék kérdéseiket az elhangzott előadásokkal kapcsolatban, majd egy rövid ebédszünet után négy külön szekcióban folytatódott a szakmai munka: a három magyar nyelvű szekcióban a szakmapolitikai ajánlások elkészítésével megbízott munkacsoportok ismertették eddigi munkájuk gyümölcseit, míg a negyedik, angol nyelven moderált szekcióba elsősorban a konferencia nemzetközi résztvevőit várta a konzorcium egy nyitott eszmecserére.

A képen Szekeres Pál látható mikrofonnal a kezében, amikor egy résztvevő kérdésére válaszol.Mindezzel a program még nem ért véget, hiszen a szekcióülések után újra egy teremben folytatódott a szakmai munka, ezúttal különböző fogyatékossággal élő, érintett személyek élettörténetét, tapasztalatait, illetve a nap korábbi részében elhangzott előadásokra reflektáló véleményét hallgathatta meg a nagyérdemű. Az SZGYF-ben munkálkodó Szekeres Pálnak és Dr. Szőke Lászlónak ezúttal a magánvéleményére volt kíváncsi a projektvezetés, és a tapolcai KULCS-program keretében nagy intézményből kiváltott, ma már saját lakásban élő Kalányos Györggyel, Lózsi Józseffel és Iván Zoltánnak kiegészülve mind az öt, fogyatékosságban érintett fiatalember izgalmas életútját, személyes tapasztalatait és meglátásait megismerhette a közönség.

Összességében elmondható, hogy a záró konferencia nagy sikert aratott mindazon szakembereknek a körében, akik megtisztelték a projektben dolgozó és közreműködő kollégáikat a jelenlétükkel és figyelmükkel, és a projektvezetés örömmel tapasztalta, hogy mennyire nyitott volt mindenki az előremutató és előbbre vivő szakmai párbeszédekre, amelyek mind a jelenlegi rendszer jobbítását és a fogyatékos személyek életkörülményeinek, életminőségének javítását célozzák meg.

A záró konferencia végén nem azt éreztük, hogy valami lezárult, hanem épp ellenkezőleg: azt, hogy valami megmozdult, valami elindult, valami most kezdődik el. Az elvégzett kutatásnak, illetve a szakmapolitikai ajánlásoknak köszönhetően a PROGRESS projekt tovább él, és bízunk benne, hogy az elvégzett munka gyümölcseként a projekt címének megfelelően valóban új dimenziók nyílhatnak meg a fogyatékos személyek szociális ellátásában. Ez lehet az igazi mércéje a projekt eredményességének.

Letölthető prezentációk

További információk a Progress - Új dimenziók projektről