Részvétel a MAGYE SHF Szakosztály őszi találkozóján

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202018 októberében került megrendezésre a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE) SHF Szakosztályának őszi találkozója, amelyen Zahoránszky Mária az FSZK TÁRS Projektjének SHF tanácsadója is beszámolt az intézményi férőhelykiváltásban zajló SHF tanácsadási munkáról.

A MAGYE SHF Szakosztálya minden évben 3 alkalommal szervez találkozót, olyan elsősorban oktatásban érintett szakemberek számára, akik súlyosan, halmozottan fogyatékos (SHF) emberekkel foglalkoznak. A szakmai nap ezúttal a Salkaházi Sára Katolikus Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolában került megrendezésre.

A program Miriszlay Anita igazgatónő rövid intézménybemutatásával indult, majd Fischer Gyöngy gyógypedagógus beszélt az iskolában működő fejlesztő nevelés-oktatás kialakulásáról. Ezt követően óralátogatáson (meseterápia, kutyaterápia, hittanos zene, kognitív fejlesztés, ember és környezete, ábrázolás) és terápiás bemutatókon (színes kotta bemutató és együtt zenélés, hangpancsi terápia, saját élmény foglalkozás) vehettek részt a vendégek. Az eszközbemutatón lehetőség nyílt a Snoezelen (multiszenzoros környezet, MSE) terápia különböző eszközeinek  megtekintésére és kipróbálására. Bemutatásra került például a csillagszőnyeg, fényfüggöny, fényzuhatag, plazma lámpa, esőbot, beszélő fotóalbum, különböző kapcsolók és fényforrások.

A délután folyamán elhangzó 3 előadás során kapott értékes ismeretek tették teljessé a szakmai napot:

Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetője az SHF gyermekek tankötelezettségének teljesítése „másképp” címmel tartott előadást. Az egyesület küldetése a Magyarországon élő, központi idegrendszeri sérült gyermekeket nevelő családok támogatása, illetve érdekképviselete. Azért dolgoznak, hogy megvalósuljon a fogyatékos emberek társadalmi befogadása, hogy ne csak problémáikat lássák az emberek, hanem megismerjék lehetőségeiket, értékeiket is.

Az előadás anyaga letölthető innen.

Ezt követően Zahoránszky Mária, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Súlyosan és Halmozottan Fogyatékosokat Segítők Szakosztályának elnökségi tagja, az FSZK SHF tanácsadójának előadása következett, melynek témája a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek Támogatott Lakhatásra való felkészülésének segítése volt. Bevezetőjében ismertette a kiváltási folyamat korábbi szakaszának eseményeit, megvalósulásának kereteit. Ezután beszélt a jelenlegi helyzetről és bemutatta a TÁRS Projekt SHF Modellprogramjának feladatait az SHF szakértői munka szemszögéből.

Az előadás anyaga letölthető innen.

A záró előadásban Némethné Varga Viktória és Tabi Tímea, Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Fejlesztő Gondozó Központjának (FENO) munkatársai ismertették meg a hallgatóságot az SHF személyeknél alkalmazott terápiákkal és terápiás elemekkel.

Ismertetésre került a hangpancsi terápia, mely egy relaxáció hangsúlyú hangterápia és bizonyos elemei jól használhatók az SHF személyek fejlesztésénél. A bemutató során használt eszközök: hangtálak, hangfestő eszközök (esőbot, óceándob, csengettyű, sansula), gong.

A színes kotta módszer alkalmazásának lényege, hogy a hangok magasságát színek, a hangok hosszúságát körök jelzik, minden hangot más-más szín jelöl, ezek a színek ismétlődnek meg a hangszereken is. Minden dalhoz speciális kották készülnek, a színeket kell felismerni. SHF személyeknél nem csak az értelmi fogyatékossággal, de a kommunikáció és a mozgás érintettségével is számolni kell, ezért kiemelt hangsúlyt kap az együtt cselekvés. A bemutató során xilofont, csengőket és a happy nevű hangszerrel történő együttzenélést lehetett kipróbálni.

A FENO bemutatkozó filmklipje megtekinthető itt.

A TÁRS Projekt szakemberei továbbra is elkötelezettek az olyan szakmai találkozókon való részvételekben és megvalósításában (pl. TÁRS SHF Szakmai Műhelyek), melyek célja, hogy előmozdítsák a szakemberek közötti információáramlást és tudásmegosztást a súlyosan halmozottan fogyatékos személyek támogatásának szakterületén is. Éppen ezért örömmel vették a felkérést és meghívást, és ezúton is köszönetüket fejezik ki a szervezőknek.

További információk a projektről