RÉV-be érhetnek a fogyatékkal élők

KerekesszékMég ebben a hónapban elindul a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését segítő modellprogram. A program keretében az országban összesen 94 helyszínen indítanak képzéseket annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők nagyobb eséllyel találjanak állást a nyílt munkaerőpiacon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított Rehabilitáció – Érték – Változás (RÉV) program képzéseiben közel 3000 fő vesz majd részt. 

„Sokszor csupán az ismeret hiányzik többségi társadalom részéről, azonban amikor megtudják, hogy mire képesek a megváltozott munkaképességűek, már sokkal nyitottabbá válnak” – ismertette Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta, a kormány 2010-es felállása óta több lépés történt, a többségi társadalom elfogadóbbá válásának érdekében. Így például a szolidaritási program, amely során egy vak paralimpikon járta az ország iskoláit megismertetve a diákokat a fogyatékkal élők helyzetét. Továbbá ilyen lépésnek nevezte a helyettes államtitkár a két napos Segítő Vásárlást, melynek célja, hogy megmutassa, a megváltozott munkaképességűek is jó minőségű terméket állíthatnak elő.

A jelképes lépések mellett 2012-ben a szabályozók nagy része is átalakult a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésének segítése érdekében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

A program nyitórendezvényén Dr. Kósa Ádám hallássérült európai parlamenti képviselő is felszólalt. Beszédében kiemelte, siket politikusként mindkét oldal álláspontját ismeri. „A fogyatékkal élő emberek kifejezetten hátrányos helyzetből indulnak a munkaerőpiacon. Az elmúlt években tapasztalható pénzügyi válság miatt 23 millió munkanélküli él az EU-ban. Az Európai Unió célja, hogy 2020-ra az aktív korú emberek foglalkoztatottsága elérje a 75 százalékot, amit a fogyatékkal élő emberek nélkül nem lehet elérni.” – mondta a képviselő.

Az Európai Unió az elmúlt években ismerte fel, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának jelentőségét. A két évvel ezelőtt elfogadott EU-s jelentés elsősorban az oktatásban látja a megoldást.

Mint Dr. Kósa Ádám ismertette, az uniós képviselők megállapodtak a védett foglalkoztatás kiemelt szerepéről is annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők be tudjanak lépni a munkaerőpiacra. Ebben segít a RÉV is – mondta Dr. Kósa Ádám, kiemelve, hogy a kezdeményezés példaértékű lehet más tagállamok részére is.

Bernáth Ildikó a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke felszólalásában a program újszerűségét emelte ki. Hangsúlyozta, ilyen összegű – közel 5 milliárd forintos – forrás soha nem került még bevonásra, illetve új elem az is, hogy projekt az egész országot lefedi.

Három, megváltozott munkaképességűeket nagy számban foglalkoztató állami vállalat vesz részt a programban; a bőripari, és ruházati termékeket előállító KÉZMŰ, a különböző háztartási eszközöket készítő FŐKEFE valamint a többek között led világítótesteket készítő ERFO Nonprofit Kft. A cégek az ország különböző pontjain biztosítanak képzési lehetőséget, ezek 85 százalékát vidéken rendezik. A tréningeket 94 helyszínen tartják, 6 és 12 hónapon keresztül, napi 2-4 órában.

2013.05.16

OrientPress Hírügynökség