Sajtóközlemény

FSZK logójaKézenfogva logója

csík

Átvették tanúsítványaikat AZ INTÉZMÉNYI férőhely Kiváltást segítő mentoroK

Százhét felkészült szakember a siker garanciája

2012 / december / 13

Összesen százhét szakember vette át mentoring képzettségét igazoló tanúsítványát az TÁMOP 5.4.5 program keretében. A mentorok az 50 fő feletti bentlakásos intézmények kiváltásának folyamatát segítik az élhetőbb, a bentlakó fogyatékos emberek személyes igényeire épülőlakások, lakóotthonok irányában. A mentorok feladata nem lesz egyszerű: a következő években a több évtizedes gyakorlatok megváltoztatásában, egy új működési forma kialakításában és fenntartásában játszanak kulcsszerepet.

Magyarországon a fogyatékos személyek és a pszichiátriai problémával élő emberek nagy többsége, közel 15 ezer ember lakik bentlakásos intézményben. Döntő többségük (92 százalék) olyan intézmény lakója, ahol 50 fő feletti, esetenként akár több száz fő az ellátottak száma. Ezekben az intézményekben az intézeti kultúra egyes elemei, mint az elszemélytelenedés, a merev napirend, a tömbösített kezelés, a szociális távolságtartás és a paternalizmus mind olyan tényezőként hatnak, melyek eredményeképpen az ellátottak nélkülözik a személyes életteret, a személyre szabott gondoskodást, ellátást és egy olyan életet, ahol maguk hozhatják meg a döntéseiket.

Ehhez viszonyítva szinte elenyésző, hogy 50 fő alatti, lakóotthoni körülmények között az ellátottak alig 7-8 százaléka él. A Kiváltás 30 éves stratégiájának legfontosabb célja, hogy e nagy létszámú intézmények helyett az ápolást-gondozást igénylő személyek számára a nagyobb személyes szabadságot és emberibb életet biztosító kisebb, maximum 12 fős lakóotthonok működjenek. E folyamatot alapozta meg a kormány 2011 júliusában elfogadott, 1257/2011. (VII. 21.) számú határozatával.

A Kiváltás első éveiben részt vevő intézményektől mindez olyan kompetenciákat, módszertant követel meg, melyek tekintetében nem rendelkeznek tapasztalattal. A folyamat hatékonysága érdekében a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (FSZK) és konzorciumi partnere, a Kézenfogva Alapítvány a TÁMOP 5.4.5-11/1-2012-0001 projekt keretében egy különleges képzést valósított meg. A most záruló képzéssorozat eredményeképpen összesen 107 kiképzett IFKT mentor áll a kiváltás első szakaszában részt vevő intézmények rendelkezésére. A mentorok támogatni fogják az intézményekben élő érintetteket, családtagjaikat, az ott dolgozó szakembereket, valamint az új, befogadó környezetet. A mentorok felkészülten, hálózatba szerveződve dolgoznak majd annak érdekében, hogy a résztvevők közötti információáramlás, a jó gyakorlatok híre, az új és sikeres módszerek minél eredményesebben érjék el az összes kulcsszereplőt.

Nagy büszkeség számunkra, hogy programgazdái lehettünk a 107 szakember felkészítésének. A képzés zárásaként megrendezett rendezvényen ugyanis a mentorjelöltek bemutatták a szakterületükre kidolgozott feladat- és munkatervüket egy-egy rövid prezentációban, majd átvették tanúsítványaikat. A legmodernebb szervezet- és vezetésfejlesztési eszközparkot alkalmazó koncepciók a teljes kiváltási időszakon átívelő szakmai tanácsadást biztosítanak majd a folyamatban résztvevő intézmények számára. Az előadások színvonala alapján rendkívül felkészült csapat áll a példaértékű fejlesztési folyamatra vállalkozó intézmények rendelkezésére – mondta el Szentkatolnay Miklós, az FSZK programiroda vezetője.

További Információ:
Szentkatolnay Miklós programiroda vezető
szentkatolnay.miklos@fszk.hu

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
1139 Budapest, Pap K. u. 4-6.
titkarsag@fszk.hu
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0849-04
Intézményi Akkreditációs Lajstromszám: AL-2057

Kézenfogva Alapítvány
1093 Budapest, Lónyay u. 19.
kezenfogva@kezenfogva.hu
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0899-04