SHF Szakmai Műhelyek: hazai helyzetkép feltárása

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202019 januárjában és februárjában Budapesten, Nyíregyházán és Kaposváron szervezett SHF Szakmai Műhelyeket az FSZK Nonprofit Kft TÁRS Projektje, amelyek fókuszában a hazai SHF helyzetkép feltárása volt. Ennek keretében szolgáltatók, valamint a szülők és hozzátartozók körében tartottak fókuszbeszélgetéseket a projekt szakemberei, melynek tapasztalataiból összefoglaló szakmai anyag készül.

A TÁRS Projekt SHF modellprogramjával kitartóan dolgozik azért, hogy a kiváltási folyamat során a leghátrányosabb helyzetben lévők, a súlyosan, halmozottan fogyatékos/ magas támogatási szükségletű emberek is méltó lakhatási körülmények között élhessenek, illetve újragondolásra kerülhessen ellátásuk. Mindez segítheti a többi szociális ellátás szolgáltatásainak fejlesztését is.

Annak érdekében, hogy a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek ellátásának magyarországi állapotáról hiteles, friss információk álljanak rendelkezésre – a fenti célhoz igazítva – a TÁRS Projekt felkérte Kovács Évát, a KézenFogva Alapítvány munkatársát egy összefoglaló szakmai anyag elkészítésére. A készülő „Hazai helyzetkép” című elemzés célja az, hogy az elmúlt 15 év releváns szakmai anyagai alapján rendszerezze a feltárt problémákat és nehézségeket, s azt fókuszcsoportos beszélgetések mentén aktualizálja.

Az év eleji SHF Szakmai Műhelyeken 8-10 fős fókuszcsoportos beszélgetések keretében a résztvevők megismerték a TÁRS Projekt SHF Modellprogramját, illetve a hazai helyzetkép összefoglaló szakmai anyag áttekintése során vizsgált főbb csomópontokat, úgy, mint szolgáltatások, mindennapok, lakhatás, egészségügyi ellátás, társadalmi környezet, család támogatása, anyagi helyzet, pénzbeli és természetbeni ellátások, szolgáltatásválasztás főbb szempontjai. A vizsgálati szempontokat a résztvevők kiegészítettek és priorizálták, illetve összegyűjtötték a számukra fontos és érzékelhető változásokat.

A készülő elemzés arra törekszik, hogy az SHF területen felmerülő problémák priorizálásával a szakmapolitika részére ajánlást, iránymutatást adjon a következő időszak fejlesztési területeire és irányaira nézve, amelyek megkönnyítik a családban, illetve az ellátórendszerben élők helyzetét egyaránt.

További információk a projektről