Sikeresen lezajlottak a májusi IFKT tematikus tájékoztató napok

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Újabb kiváltást tervező intézmények bekapcsolódásával folytatódott az IFKT tematikus tájékoztató napok felkészítés-sorozat

Az EFOP–2.2.5-17 „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás 2023-ig”, illetve a VEKOP-6.3.2-17 „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás” című pályázati felhívások augusztus 31-ei beadási határidejéhez kapcsolódóan az FSZK ismét megtartotta az IFKT tematikus tájékoztató napokat az ország különböző területén működő, személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények és fenntartóik számára.

A 2017. május 09 – május 25. közötti időszakban lezajlott tematikus tájékoztató napok keretein belül a férőhely kiváltási pályázatban érintett intézmények tervezésben közreműködő szakemberei megismerhették az Intézmény Férőhely Kiváltási Terv (IFKT) módszertani útmutatót és annak területeit. Az útmutató jelentősége abban áll, hogy komplex segítséget nyújt a kiváltási pályázatokban résztvevő intézményeknek az 50 fő engedélyezett férőhely feletti, a fogyatékos személyek, pszichoszociális fogyatékos személyek és szenvedélybetegek részére fenntartott, bentlakásos ápoló-gondozó otthonok kiváltására.

Az interaktív előadások és a kiscsoportos gyakorlatok során a felkészítésen résztvevők többek között választ kaptak arra:

  • Hogyan valósul meg a súlyos, halmozottan fogyatékos személyek támogatott lakhatása?
  • Milyen képzések segítik a jövőben a dolgozók felkészülését?
  • Milyen tapasztalatokról tudnak beszámolni a már megvalósult kiváltási projektben résztvevő szakemberek?
  • Hogyan valósul meg gyakorlatban a támogatott lakhatás?
  • Milyen módszereket tudnak ajánlani a lakók tájékoztatásához?

Az IFKT napokat kísérő szakmai stáb örömmel állapította meg, hogy a megjelentek többsége tájékozott és bizakodó az új lakhatási formák kialakításával kapcsolatban. A TÁRS Projekt szakemberei hangsúlyozták a résztvevők számára, hogy a szolgáltatás tervezésénél a lakók valós szükségleteiből induljanak ki, melyhez ajánljuk a szükségletfelmérésekből készülő egyéni kiváltási tervek az intézményi gyakorlatban való alkalmazását is, a jogszabályi előírásokkal összhangban.

A most lezajlott felkészítésre sikerült újabb kiváltást tervező intézményeket bevonni, és végül 87 fő részvételével sikeresen zárult a 7 alkalomból álló tematikus tájékoztató napok sorozat.

Az FSZK a pályázni kívánó intézmények szíves figyelmébe ajánlja, hogy az EFOP-2.2.5-17 kódszámú, „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás 2023-ig”, valamint az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás” című, VEKOP-6.3.2-17 kódszámú felhívás 2018. január 5-én záruló beadásához kapcsolódóan várhatóan ősztől indulnak IFKT tematikus tájékoztató napok.

Az IFKT módszertani útmutató a TÁRS Projekt (EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 „A szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása”) keretében készült.

A módszertani anyag kidolgozója és az FSZK a felkészítésben közreműködő szerződéses partnere a közösségi lakhatási formák iránt régóta elkötelezett KézenFogva Alapítvány.

 

További információk a projektről