Sikeresen lezajlottak az IFKT tematikus tájékoztató napok

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

Az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése” elnevezésű EFOP-2.2.2.-17 kódszámú pályázati felhívás március 31-ei beadásához kapcsolódóan IFKT tematikus tájékoztató napokat tartottunk az ország különböző területén működő, személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények és fenntartói számára.

A 2017. február 27 – március 13-ai időszakban lezajlott tematikus tájékoztató napok keretein belül a férőhely kiváltási pályázatban érintett intézmények tervezésben közreműködő szakemberei megismerhették az Intézmény Férőhely Kiváltási Terv (IFKT) módszertani útmutatót és annak területeit.

Az útmutató jelentősége abban áll, hogy komplex segítséget nyújt a kiváltási pályázatokban résztvevő, 50 fő engedélyezett férőhely feletti fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek számára nyújtott bentlakásos ápoló-gondozó otthoni telephelyek kiváltására pályázó intézményeknek.

Hogyan kell használni az IFKT módszertani útmutatót? Hogyan kell megtervezni az új szolgáltatási rendszert? Miként szükséges felmérni a lakókat és a dolgozókat? Milyen kommunikációs eszközöket alkalmazzunk az előkészületek során? Hogyan állapítsuk meg a térítési díjat a vonatkozó jogszabály módosításoknak megfelelően? Az interaktív előadások és a kiscsoportos gyakorlatok során többek között erre is választ kaptak a felkészítésen résztvevők.

A szakmai tervek benyújtását megelőző rövid és intenzív pályázatírási periódus közepette valamennyi régió kiváltásban érintett intézményéből sikerült bevonni jelentkezőket, így végül 88 fő részvételével sikeresen zártuk a 8 napon át tartó tematikus tájékoztató napokat.

A pályázni kívánó intézmények szíves figyelmébe ajánljuk, hogy az EFOP-2.2.5-17 kódszámú, „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás 2023-ig”, valamint az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás” című, VEKOP-6.3.2-17 kódszámú felhíváshoz kapcsolódóan is szervezünk IFKT tematikus tájékoztató napokat.

A tervezett indítás április közepétől várható, bővebb információért kérjük az érintetteket, kísérjék figyelemmel híreinket, illetve a TÁRS IFKT- Tematikus tájékoztató napok jelentkezési felületét.

Az IFKT módszertani útmutató a TÁRS projekt (EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 „A szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása”) keretében készült.

A módszertani anyag kidolgozója és a felkészítésben közreműködő szerződéses partnerünk a közösségi lakhatási formák iránt régóta elkötelezett KézenFogva Alapítvány.

További információk a projektről