Speciális kommunikációs szükségletű személyekkel kapcsolatos tananyagok

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Speciális kommunikációs szükségletű személyekkel kapcsolatos tananyagok váltak elérhetővé az FSZK Nonprofit Kft. tanulást támogató e-learning felületén, a Moodle-ön. A szakmai anyagok hasznosak lehetnek mindenki számára, aki súlyosan halmozottan fogyatékos, fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott, valamint siketvak személyekkel kerül kapcsolatba.

Az FSZK Nonprofit Kft. jogelődjének számító Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, Akadálymentesítési Programirodája révén 2012-2014 között megvalósította  a TÁMOP 5.4.5-11/1 – A fizikai és infó-kommunikációs akadálymentesítés szakmai tudásának kialakítása című projektet. Ennek keretében három fogyatékossági célcsoporttal kapcsolatos hasznos szakmai anyag került kidolgozásra, melyek a következők:

  • Pár-beszéd: kiegészítő jegyzet a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek kommunikációs segítőit felkészítő tanfolyam anyagához
  • GONDOLAT-JEL: jegyzet a fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott személyek kommunikációs szakember képzéséhez
  • Négykezes: jegyzet és szemelvénygyűjtemény siketvakok kommunikációs segítői számára

E célcsoportoknak akkor adunk a kezébe több lehetőséget, ha kialakítunk velük egyfajta kommunikációt. A fent felsorolt tananyagok, jegyzetek nem csak a kommunikációs szakemberek számára lehetnek hasznosak, hanem mindenkinek, aki ezen speciális kommunikációs szükségletű csoportok valamelyikével kapcsolatba kerül. A szakmai anyagok azon túl, hogy górcső alá veszik a velük való kommunikációs lehetőségeket, összegzik azokat a jellemzőket, alapelveket, amelyek segíthetnek kialakítani a támogatott életvitelhez való hozzáférését a súlyosan, halmozottan fogyatékos, a fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott, valamint a siketvak személyek számára.

A tananyagok elérhetőek a http://moodle.fszk.hu felületen, regisztrációt követően,

a TÁMOP 5.4.5. tudástárban a Speciális kommunikációs szükségletű személyekkel kapcsolatos információk címszó alatt.

Mindemellett az érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk a tananyagokban felhasznált filmeket is, melyek kézzelfogható közelségbe hozzák az egyes témaköröket.

Fontos jeleznünk, hogy a tananyagok elolvasása csupán szemléletformálásra, illetve tudásbővítésre alkalmas, önmagában nem elegendő ahhoz, hogy valaki ezen célcsoportok kommunikációs segítőjévé váljon.

További információk a projektről