Sunyovszky Sylvia az FSZK szabadegyetemén

Szauer Csilla és Sunyovszky SylviaNagy örömmel köszöntöttük a Jászai Mari-díjas színművésznőt, az Erzsébet-program tanácsadó testületének elnökét az FSZK Szabadegyetemének előadói közt.  Az Elnök Asszony a program első évének tapasztalatairól, sikereiről beszélt kollégáinknak, bemutatva, hogy hogyan lehet egy nemes elképzelést értékteremtő valósággá változtatni.

Amikor az Erzsébet-program még csak el elképzelés, ötlet volt, a program szervezői egy olyan személyiséget kerestek, és találtak Sunyovszky Sylvia művésznő személyében, aki átfogó, tudományágakon átívelő tapasztalatával segítségükre lehet a programok kialakításában. Fontos cél volt, hogy a programban résztvevő fiatalok olyan példaképekkel kerüljenek kapcsolatba, olyan személyiségektől tanulhassanak, kik szakmai munkájukkal, hozzáállásukkal és egész életükkel olyan értéket képviselnek, mely a nemzet nagyjainak sorába emeli őket. A művésznő e cél mentén tette vonzóvá a programban történő részvételt a hazai sport, a képzőművészet, a zenei művészet és az egészségügy legnagyszerűbb képviselőinek.

A program keretein belül több tucat példakép töltött együtt napokat a fiatalokkal. Kovács „Koko” István, Erdei „Madár” Zsolt ökölvívók heteken át öklöztek együtt fiatal rajongóikkal, Zacher Gábor toxikológus lényegre törő gondolatai a droghasználat potenciális veszélyeiről beszélt, Csókai agysebész professzor pedig a lélektan érdekességeibe vezette be az érdeklődő fiatalságot. Főleg a lányok számára voltak vonzóak Borza Teréz porcelánművész foglalkozásai, ahol az elismert művész segítségével önthettek anyagból formát elképzeléseiknek.  Nagy népszerűségnek örvendett a balatoni vízi-mentőszolgálat programja, ahol a lelkes résztvevők maguk is „bay watch sztárrá” változhattak egy rövid időre – kimenthették társaikat, vagy akár rádiózhattak a zánkai központtal.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az Erzsébet-program olyan gyerekeknek kínál kikapcsolódási, nyaralási és nem utolsósorban tanulási lehetőséget, akik számára az ilyen színvonalú program csak álom lehetne. Negyvenezer gyerek elégedett, boldog mosolya bizonyítja, hogy az elképzelésünk valódi értéket hozott létre – mondta el Elnök Asszony szabadegyetemi előadásában.

A vállalkozás különlegessége, hogy anyagi fedezetét az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredmények biztosítják. A programban 6 és 18 éves fiatalok vehettek részt, akik valóban rászorulók (ezt igazolniuk kellett a jelentkezésükben). Érdekes hozadéka volt e széles korcsoport együttlétének, hogy az idősebb gyerekek megéreztek valamit a szülői felelősségvállalásból, ami fontos tapasztalat. Azt hiszem ma a felelősségvállalás kultúrája rendkívül fontos emberi érték – bízom benne, hogy e tapasztalatok eredményeként a fiatalokban megerősödik a felelős, az emberi értékekért kiálló és küzdő magatartás! Már csak önmagában ezért is megérte volna létrehozni az Erzsébet-programot – tette hozzá a művésznő.

Sunyovszky Sylvia a jövő kapcsán elmondta: szeretnénk a programot kiszélesíteni és a fogyatékos gyerekek számára is lehetővé tenni a részvételt. Sajnos, jelenlegi helyszíneink nem akadálymentesek, így bízom benne, hogy az FSZK szakembereivel együttműködve ezt a gondot is sikerül majd orvosolnunk és a jövőben az Erzsébet-program is aktív részese lehet a társadalmi integráció megteremtésének. Biztos vagyok benne, hogy mind a korlátozott képességekkel élő, mind az egészséges gyerekek számára fontos tanulság lenne a tolerancián, a másság elfogadásán és befogadásán alapuló értékek megtapasztalása – tette hozzá a művésznő.