Szabadegyetemi előadások

2015. november 18-án a szabadegyetemi előadássorozatunk keretében Dávid Andrea, Társaságunk munkatársa, a RÉV projekt szakmai vezetője és Kolutácz Györgyné, a Pándy Kálmán Otthon vezetője tartott előadást.

Elsőként Dávid Andrea osztotta meg velünk életútját. Hallhattuk a fogyatékosságüggyel való találkozásának kalandos történetét, illetve személyes érdeklődési köréről, továbbtanulásának irányairól, és eddigi munkahelyeiről is kaphattunk információkat. Megismerhettük részletesebben a Salva Vita Alapítvány megalapítását és az ott kialakított szakmai programokat, többek között a Munkahelyi Gyakorlat program és a Támogatott Foglalkoztatás program szakmai sztenderdjeit. E két kifejlesztett, remekbe szabott módszer a megváltozott munkaképességű munkavállalók speciális foglalkoztatását hívatott szolgálni.

Ezt követően Kolutácz Györgyné a Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthonának első embere szemléletesen mutatta be a fogyatékkal élők ellátására szakosodott otthont, amely 133 férőhelyen értelmi, illetve pszichoszociális fogyatékossággal élő felnőttnek biztosít ápoló-gondozó otthoni ellátást. A szakember az intézmény élére az egészségügyből került, ahol egykoron nővérként dolgozott. A Pándy Kálmán Otthonban a teljes ellátás mellett hangsúlyos szerepe van a mindennapok hasznos és értelmes tartalommal való kitöltésének. Az intézmény saját kerámiaműhelyéből, illetve a munkalehetőséget biztosító célszervezetek műhelyeiből igényes, piacképes termékek kerülnek ki. A kulturális, sport és munkajellegű foglalkozások is rendkívül fontosak, hisz sikerélményhez juttatják lakókat, és feltárhatják új, vagy elfeledett képességeiket. Az intézményben színjátszó és playback csoport, énekkar, zenekar, dobcsapat, tánccsoport és sportkör is működik. Minderről, a múlt és a jelen állapotáról egy rövid filmet is láthattunk.