Szakértők – tanácsadók segítik a TÁRS Projektet és az intézményi férőhelykiváltást megvalósító pályázókat

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (FSZK) a „Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása – EFOP-1.9.1-VEKOP/15” azonosító számú TÁRS Projektjében 2017. október közepétől 19 szakértő-tanácsadó kezdte meg munkáját. A TÁRS Projekt több tanácsadói területen biztosít szakértőket a kiváltási folyamat során: szervezetfejlesztési és szervezet-átalakítási, szupervízor, coach és kommunikációs szakértők segítik az intézményi férőhelykiváltást megvalósító pályázókat.

A szakértők-tanácsadók a nyár folyamán felmérésre került pályázói igényekhez és ütemezéshez igazodva folyamatosan kapcsolódnak be a gyakorlati megvalósításba, hogy személyes jelenlétükkel, háttértámogatásukkal segítsék a kiváltással kapcsolatos folyamatokat.

  • A szervezetfejlesztési és -átalakítási szakértők legfontosabb feladata a szervezeti szintű átalakítási és fejlesztési folyamatok támogatása az intézményi férőhely kiváltást megvalósító intézményekben.
  • A szupervízorok, coachok feladata az intézményi férőhely kiváltási folyamattal kapcsolatos szakmai feladatok, egyéni problémafelvetések, fejlesztések területén egyéni és/vagy csoportos szupervízió biztosítása.
  • A kommunikációs szakértő szakmai támogatás nyújt az intézmények számára az intézményi és a helyi kommunikációs folyamatok, a fejlesztendő területek, fejlesztési lehetőségek beazonosításában.

A felkészülés során a kollégák megismerték a TÁRS Projekt főbb szakmai feladatait, a kiváltási folyamatot segítő módszertani anyagokat és a kiváltás első körös tapasztalatait. Tematikus szakmai műhelymunkán vettek részt, majd személyesen találkoztak az intézményi koordinátorokkal, és közösen kidolgozták az együttműködési rendjüket és kapcsolódásukat a pályázókhoz, intézményekhez.

A szakértők-tanácsadók már novembertől megkezdik a közös munkát a nyertes pályázókkal. Az intézményi koordinátorokon keresztül, több ütemben, a korábban megismert intézmény-specifikus igények szerint kapcsolónak be a kiváltási folyamat gyakorlati lépéséibe. A helyi tanácsadás mellett megkezdődnek a régiós műhelymunkák is: novemberben a szervezetfejlesztési és szervezet-átalakítási szakértők, decemberben pedig a szupervízorok, coachok regionális támogató tevékenysége indul.

További információk a projektről