Sziágyi tábor a felkészülés jegyében – Nyitott szívvel és nyitott kapukkal

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonát mindig is a teljes mértékű nyitottság jellemezte, ami az intézményben zajló kiváltás miatt az elmúlt években, még fontosabb szerephez jutott. A támogatott lakhatásba költözés egyik legnagyobb kihívása az ott dolgozó szakemberek és az ellátottak számára annak a célnak a megvalósítása lett, hogy a lakók valódi közösségi befogadásban, az adott települések teljes jogú lakosaként élhessenek. Ehhez elengedhetetlen – még olyan befogadó községek esetén is, mint Kéthely, vagy Somogyvár és Öreglak (a másik két kiváltási helyszín) -, hogy az intézményben élők jelen legyenek mostani és leendő lakóhelyük ünnep és hétköznapjaiban, és nyitott kapukkal várják az ő mindennapjaik iránt érdeklődőket is. A kiköltözésre való felkészítés részeként a lakók számos alkalommal vettek részt a települések, illetve az intézmény nyitott rendezvényein, a társintézmények által szervezett programokon, ezzel is elősegítendő a közösségbe való integrálódásukat, aktív részvételüket. Ezt a célt szem előtt tartva zajlott 2020 nyarán két alkalommal Sziágyon a támogatott lakhatásba költözésre felkészítő tábor is.

Forrás: Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona

Idén a COVID miatti járványügyi zárlat idején ez a folyamat szükségszerűen megakadt kissé, ezért is nagyon várták a kiköltözés előtt álló lakók a korlátozó intézkedések megszűnését, a megszokott nyitott kapuk visszatérését és az általuk már jól ismert sziágyi táborozást. A kiváltásban résztvevők ön- és társismeretét, önértékelését, meglévő készségeik felismerését és tudatosítását, az együttélés szabályainak közös megalkotását ugyanis a 2018. év során hat, 2019-ben egy, 2020 nyarának végén két alkalommal, összesen mintegy 200 fővel a Sziágyi Erdei Iskolában tartott tréning tette még hitelesebbé és életszerűbbé számukra. A 3-5 napos turnusok felkészítésük szerves részét képezték, és a valóságban megtapasztalt önállóság ismereteik pozitív megerősítésének élményével gazdagította a résztvevőket.

Forrás: Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona

A tábor programjában elsősorban a közösség kialakítása, megerősítése, az együttműködés fontosságának megélése, a konfliktusok megoldásának lehetőségei, a szűkebb és tágabb környezettel való kommunikáció, az elfogadás és befogadás kaptak hangsúlyt. Idén is gyakorolhatták a táborozók a háztartási munkákat (pl. főzés, mosogatás, takarítás), a napi- és hetirend kialakítását, de készült heti étrend és bevásárló lista, a saját kertjük terve, és sorolhatnánk mi minden. Volt reggeli torna, vidám játékos vetélkedők, erdei és kerékpártúra, éneklés és tánc, közös főzés és bográcsozás, szalonnasütés és tábortűz. Vagyis annak a felfedezése, hogy mire képesek együtt – nyitott szívvel és nyitott kapukkal a többségi társadalom teljes jogú tagjaként!

További információk a projektről