„TÁMOGAT-LAK” – Út a közösségi ellátás felé Andornaktályán

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthon 60 ellátottja szeptembertől 12 férőhelyes lakóházakba költözhet át Maklárra és Nagytályára. A projekt közel 600 millió forintból valósul meg az EFOP-2.2.2.-17-2017-00014 azonosítószámú projekt részeként. A családias lakhatási forma lehetőséget biztosít a fogyatékos emberek képességeinek fejlődéséhez, önállóbb döntéshozatalához. 2019. május 9-én, Andornaktályán megtörtént a majálissal egybekötött első kulcsátadó ünnepség.

Az Andornaktályai Szociális Otthonban már évek óta megrendezik a „Majális”-t, melynek keretében a kiváltásban is érintett települések művészeti csoportjai és a régióban élő társintézmények lakói színvonalas műsorokat mutatnak be. A „Majális” kísérő programjait is élvezhették a résztvevők: a kirakodóvásárt a lakók kézműves munkáiból, májusfa állítását és megtekinthették a fotókiállítást a lakók Támogatott Lakhatásra való felkészüléséről.

Az eddigi nagy intézményi ellátási formáról a Támogatott Lakhatásra való áttérés rendkívül érzékeny folyamat, eredményes megvalósulása kiemelten fontos érdek. Ezt a szemléletet és a közösségi befogadás folyamatát erősítette a jó hangulatú rendezvény délutáni programpontja, a kulcsátadó ünnepség Nagytályán, a már elkészült új TL házban. A kulcsátadón a leendő lakókon kívül gondnokaik, a szomszédok, továbbá az intézmény fenntartói is jelen voltak.

Tatai Edina, a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény igazgatója köszönetet mondott az új otthonok megteremtésében résztvevőknek külön-külön, majd megköszönte a dolgozók helytállását, továbbá köszönetet mondott az FSZK Nonprofit Kft. szakmai támogatásáért, segítségéért.

Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy ez a projekt 60 embernek teremti meg az intézményi lét helyett a helyi társadalomba való beilleszkedés alapjait. Véleménye szerint a beilleszkedés legalább olyan fontos, mint a befogadás, csak így tud kerek egész lenni a társadalmi integráció, mely ennek a programnak a legfontosabb célja.

Szekeres Pál miniszteri biztos elmondta, hogy Magyarországon az intézményi férőhely kiváltási folyamat a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról és a végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatokról szóló 1257/2011. (VII.21.) Kormányhatározattal vette kezdetét. Jó példaként emelte ki a Heves megyében már megvalósult intézményi férőhely kiváltásokat.

Nagytálya polgármestere, Orosz József beszédében elmondta, hogy az intézmény már évek óta jelen van a településen, hiszen évtizedek óta sikeresen működteti a lakóotthont, melynek lakói aktív részesei a helyi közösség életének, így a település lakói is szívesen fogadják és várják a leendő TL lakókat.

Sinka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese bemutatta a projekt részleteit. Nagytálya településen egy és Maklár településen négy új 12 személyes ház fogadja a leendő lakóit, a kiváltott intézményben pedig új szolgáltató központ létesül alapszolgáltatások nyújtásához és a foglalkoztatás bővítéséhez, megvalósításához.

A hivatalos beszédek között a költözés előtt álló fogyatékos emberek ünnepi műsora tette még szebbé és családiasabbá a rendezvényt. Aranyosi Ervin: Mutasd ki című versével Balogh Róbert sokak szemébe könnyeket csalt és megható volt a „Color Rock” zenekar előadása is.

A leendő TL lakók elmondták, hogy nagyon izgatottan várják a költözést és hálásak, hogy ilyen szép körülmények közé költözhetnek és önállóbb életet élhetnek.

Benedek István Zsolt főigazgató jelképesen átadta a ház kulcsait, majd Czibere Zsolt káplán megáldotta az új épületet. A meghívott vendégek megtekinthették a lakók kézműves termékeit, festményeit és az új támogatott otthont.

További információk a projektről