TÁRS projekt – Berzencei látogatás

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Három élményekkel teli napot töltött Berzencén, a már kiváltott Somogy megyei Szeretet Szociális Otthon Pszichiátriai részlegének munkatársaival, a Kastélyból kiköltözött lakókkal és Berzence lakosságával a TÁRS projekt Kutatás Munkacsoportja, hogy a Támogatott Lakhatás minden szereplője véleményét megkérdezze a kiváltás eddigi tapasztalatairól. A kutatás célja, hogy segítséget nyújtson a következő kiváltási körben résztvevő intézmények dolgozóinak módszertani szempontból, illetve a Támogatott Lakhatás jogi és szakpolitikai alapjait is megerősítse.

A képen az FSZK munkatársainak és a berzencei otthon munkatársainak megbeszélése látható.A kiváltás következő szakasza megalapozásának részeként nagyon fontosnak tartjuk, hogy feltárásra kerüljenek az első szakaszban (2012-2016 között) részt vevő hat intézmény (a Bélapátfalvi Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete; Somogy megyei Szeretet Szociális Otthon Pszichiátriai részlege Berzence; Kalocsa Város Önkormányzata Értelmi Fogyatékosok Otthona; Mérki Ápoló-Gondozó Otthon; Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló- Gondozó Otthona, Szakoly; Aranysziget Otthon Szentesi Otthona) lakóinak, vezetőinek, munkatársainak, illetve környezetüknek azon tapasztatai, melyeket a támogatott lakhatások kialakítása és működtetése során (a kiköltözések óta) szereztek. Ugyancsak fontos, hogy feltárjuk a működtetés ígéretes gyakorlatait is.

Idén ősszel ezért a kutatócsoport látogatást tesz mind a hat helyszínen: ennek keretében elsőként Berzencére látogattunk szeptember 6-8 között.

A lakók és dolgozók, valamint az intézményi és társadalmi környezet tapasztalatait un. kvalitatív (elsősorban: interjú, fókuszcsoport) és kvantitatív (adatlapok, kérdőívek) kutatási módszerek együttes alkalmazásával tártuk fel. A kutatások eredményei – reményeink szerint – egyaránt segítik a Támogatott Lakhatás szakpolitikai és jogi hátterének kialakítását, módszertanának kidolgozását, valamint – a képzéseinken keresztül – a következő kiváltási körben résztvevő intézmények dolgozóinak munkáját is.

További információk a projektről