TÁRS Projekt Hálózati Nyitórendezvény

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

2017. május 24-én került megrendezésre a TÁRS Projekt ünnepélyes Hálózati Nyitórendezvénye, mellyel útjára indult a Kiváltási Folyamatot Támogató Országos Szakmai Hálózat. A rendezvényen a Hálózat tagjain túl, a kiváltási folyamatban résztvevő összes szereplő képviseltette magát, beleértve a döntéshozókat, az intézményfenntartókat, az érdekvédelem szereplőit.

 

 

Az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS – Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című projekt feladata a szociális intézményi férőhely-kiváltás szakmai-módszertani hátterének biztosítása annak érdekében, hogy a kiváltás, a szolgáltató-rendszer átalakítása biztonságosan, a jelenleg intézményben élők szükségleteire alapozva, fenntartható és minőségi szolgáltatások biztosításával valósuljon meg. A TÁRS Projekt a kiváltási folyamat szereplői és társadalmi környezete számára már a tervezési időszaktól kezdődően szakmai támogató környezetet biztosít többek között módszertani anyagok fejlesztése, felkészítések, képzések, tanácsadások biztosítása, személyes folyamatkísérés, kutatási tevékenység által. A projekt egyik kiemelt célkitűzése egy olyan országos hálózat kialakítása, felállítása és működtetése, mely a kiváltási folyamatban szerepet vállaló intézményi szakemberek számára biztosítja az információáramlást, tudásátadást, partnerségeket generál, erősíti és támogatja az emberjogi szemlélet megerősödését.

A TÁRS Projekt e cél érdekében indította újtára a Kiváltási Folyamatot Támogató Országos Szakmai Hálózatot, melynek ünnepélyes Nyitórendezvénye 2017. május 24-én került megrendezésre.

Az eseményen a Hálózat tagjain túl a kiváltási folyamatban résztvevő összes szereplő képviseltette magát, beleértve a döntéshozóka t, az intézményfenntartókat és az érdekvédelem szereplőit. A Nyitórendezvény résztvevőit Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára valamint Gifo H. Péter, az FSZK ügyvezetője köszöntötte. Nyitrai Imre, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelő helyettes államtitkár az intézményi férőhely kiváltás várható eredményeit mutatta be, Földesi Erzsébet, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa elnöke az érdekvédelem szereplőinek szempontjából beszélt a férőhelykiváltásról. Bátori Zsolt főigazgató a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kiváltási tapasztalatait, Giflo H. Péter az FSZK kiváltási folyamatban betöltött szerepét mutatta be. A konferenciát Száva István tapasztalati szakértő előadása zárta, melyben elmesélte hogyan változott meg az élete a nagy intézményből Támogatott Lakhatásba történt kiköltözés után, majd egy általa készített rövidfilm segítségével mutatta be mindennapi életét.

Az előadások anyagai itt érhetők el:

További információk a projektről