Terítéken a kiváltás – beszámoló a szakmai találkozókról

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

2017 júniusában a kiváltás témája köré szerveződő szakmai találkozókat tartott az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projektje, országszerte hat helyszínen. A projekt munkatársai az EFOP 2.2.2 Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás pályázati konstrukció kapcsán az intézményi oldalról érkező kérdésekre, igényekre igyekeztek reagálni a rendezvénysorozattal.

A hat helyszínen; Békéscsaba, Székesfehérvár, Miskolc, Debrecen, Zalaegerszeg és Kaposvár, összesen több mint 100 fő vett részt, az SZGYF 13 megyei kirendeltségét és 25 intézményt képviselve.

A szakmai találkozók három hangsúlyos eleme az intézményi férőhely-kiváltás magyarországi tapasztalatainak bemutatása, a TÁRS Projekt szerepének ismertetése a kiváltás folyamatában, valamint a közös gondolkodás voltak. A projekt munkatársai az interaktív, kiscsoportos módszerek alkalmazásával tették lehetővé, hogy a résztvevők megosszák gondolataikat, félelmeiket, feltegyék kérdéseiket a támogatott lakhatási formával kapcsolatban.

A szakmai találkozók három helyszínén (Békéscsabán, Debrecenben és Kaposváron) a FESZT munkatársai is részt vettek a közös gondolkodásban és kiemelték az érdekvédelem szerepét a kiváltási folyamatban. További három helyszínen Szőke József, a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon igazgatója osztotta meg a berzencei 120 férőhelyes pszichiátriai intézmény kiváltásának tapasztalatait, eredményeit. Az igazgató úr bemutatója, és az azt követő interaktív beszélgetés számos szakmai, szemléletbeli vitát generált, hangsúlyozta a feladat nagyságát, amely a folyamat előtt álló intézményekre vár. Számos új kihívásnak kell megfelelniük mind szakmai, mind pedig a társadalmi integrációt érintő kérdésekben, ugyanakkor a berzencei kiváltás bíztató példaként is szolgál arra, hogy az alapos tervezés és a kiváltás szereplőinek szoros együttműködése – olyan kulcselemek, mint például a lakók aktív bevonása, a munkatársak felkészítése, a szakmai kapcsolatok, a befogadó településsel való kommunikáció – által ezek a kihívások sikeresen megoldhatók.

 

 

 

 

 

 

Forrás: FSZK album

A projekt munkatársai minden alkalommal felhívták a figyelmet a TÁRS Projekt által nyújtott szakmai-módszertani támogatásra, amely a kiváltási folyamat tervezésétől a kiváltás megvalósításáig segíti az intézményeket: felkészítések, intézményi koordinátorok bevonása, szakmai tanácsadások, konzultációs lehetőségek, szakmai módszertanok biztosítása által.

A résztvevők, a visszajelzések alapján, TÁRS Projekt bemutatása mellett a kiváltási tapasztalatok megosztását tartották a szakmai találkozó leghasznosabb részének, és többen kiemelték, milyen fontosak az ilyen alkalmak, amelyek lehetőséget adnak az eszmecserére, az együtt gondolkodásra. Ebben az esetben ez azért is bír nagy jelentőséggel, mert a rendezvényeken a kiváltásban résztvevő intézmények és fenntartóik egyaránt képviseltették magukat. Minden helyszínen megfogalmazódott az igény a diskurzus folytatására.

Terveink szerint, a TÁRS Projekt tevékenységeihez és a kiváltási folyamatban résztvevő intézmények igényeihez igazodva, további hasonló találkozók szervezésre is sor kerül a közeljövőben.

 

 

További információk a projektről