Testvértámogató csoport autista testvér mellett felnővő felnőttek számára

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az NFSZK Nonprofit Kft. Autizmus Munkacsoportja 10 alkalmas testvértámogató csoportot indít olyan felnőttek számára, akiknek autista testvérük van.

Autizmusban érintett testvér mellett felnőni különleges dolog, a gyermekkor tapasztalatai eltérőek, mégis sokban hasonlóak is lehetnek. Akár idősebb, akár fiatalabb a testvér, a megváltozott követelmények, a korai csalódások vagy frusztrációk, a korábbi vagy jelenlegi aggodalmak, a fokozott gondoskodás, felelősségérzet vagy akár a bűntudat érzése nagyobb hangsúlyt kaphat a felnövekedés során.

A körülményektől függetlenül a testvérkapcsolatok egy életen át tarthatnak, és hatásai mindannyiunkban lenyomatokat képeznek, melyek megjelenhetnek gondolatainkban, érzelmi viszonyulásainkban, döntéseinkben.

Ezekre az akár észrevétlen, nem tudatos lenyomatokra, a felgyülemlő kérdésekre, dilemmákra, érzésekre pillanthatunk rá a csoportban együtt, egymásból merítkezve. A tapasztalatok megosztásán keresztül feldolgozhatóak az élmények, emellett újabb kérdések és szempontok jelenhetnek meg.

Csoportunkba várjuk azokat a 18 év feletti felnőtteket, akik:

  • autizmusban érintett testvér mellett nőttek fel,
  • a csoport által biztosított időt és teret szívesen használnák a testvérrel kapcsolatos tapasztalataik, gondolataik, érzelmeik megosztására,
  • kíváncsiak arra, hogyan mesélnek erről sorstársaik,
  • szívesen merítenének erőt a közös gondolatokból,
  • saját erőforrásaikat felkutatnák, vagy a már meglévőket használnák tudatosabban.

A találkozások kéthetente csütörtökön 18.00-20.30-ig lesznek, összesen 10 alkalommal. Az első két alkalom nyitott (ismerkedés, tájékozódás), majd a csoport zárttá válik (új tag felvétele már nem lehetséges). A csoportvezetők a keretet biztosítják, a csoport saját ritmusához igazítva kísérik a munkát felkínált gyakorlatokkal, javaslatokkal. Mindemellett nagy hangsúly helyeződik a csoport önsegítő/támogató jellegére, azaz közös tapasztalatok megosztására és az egymásra való reflektálásra.

A csoportban való részvétel térítésmentes, a program az EFOP-1.9.2-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú, „MONTÁZS – A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése” című kiemelt projekt támogatásával jött létre.

Időpontok: 2020. március 12.; március 19.; április 2.; április 16.; április 30.; május 14.; május 28.; június 11.; június 25.;
július 9.

Helyszín: Nemzetközi Cseperedő Alapítvány, Budapest XIII. Radnóti Miklós u. 9.

Csoportvezetők: Lichtmann Judit klinikai szakpszichológus; Lozsádi Dorottya gyógypedagógus, művészetterapeuta

A jelentkezés lezárult!

Jelentkezési határidő: 2020. március 8. A csoportban való részvételi lehetőségről visszajelzést március 10-ig adunk.

A csoport tervezett létszáma: 10- 12 fő

Amennyiben további kérdése van a csoporttal kapcsolatban, felteheti közvetlenül a csoportvezetőknek:

lichtmannjudit@gmail.com

lozsadidorottya@gmail.com

További információk a projektről