TL-lakófelkészítő tábor Sziágyon: az önmegvalósítás magasabb szintje

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020„Újra itt van, újra itt van a nagy csapat”- verte fel a Sziágyi Erdei Iskola csendjét július első napjaiban a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonából érkezők lelkes éneke. Az elmúlt évben 5 lakócsoport számára bonyolítottak le sikeres TL-lakófelkészítő tábort Sziágyon a szakemberek. Most a tavalyi táborozók egy része – a kísérők mellett – tapasztalati segítőként támogatta újonnan érkezett társaik beilleszkedését: az 5 nap heti és napirendjének kialakítását, a programok szervezését és lebonyolítását.

A 140 fő TL-be készülő, bentlakásos intézményben élő fogyatékos személy felkészítése a kiváltással járó változásokra, az önállóbb életvitelre Kéthelyen, saját tematika alapján, 2017 novemberében kezdődött el. A tábor ötletét az adta, hogy lehetőséget szerettek volna teremteni az addig elsajátított ismeretek külső helyszínen történő gyakorlására, alkalmazására, a lakók fejlesztésében elért eredmények visszamérésére. A cél az volt, hogy a Támogatott Lakhatáshoz (TL) hasonló körülmények között, azt modellezve, a kiköltözők gyakorlati ismeretekre/tapasztalatokra tegyenek szert a napirend, hetirend elkészítéséről, a munkamegosztás kialakításáról, a háztartási és egyéb napi szintű feladatok ellátásáról. Ehhez ideális helyszínt jelentett az infrastrukturálisan kiválóan felszerelt erdei iskola.

Nagy szerepet kapott a programterv összeállításában a megállapodások mellett az együttélési szabályok betartása, a feladattudat, az önértékelés és mások értékelése, a csapatként való együttműködés, az önállóság, az empátia és elfogadás, továbbá az eltérő élethelyzetekben való alkalmazkodás is. A személyiségfejlesztés gazdag módszertani eszköztárat alkalmazva a szabadidős tevékenységek kiválasztásánál arra törekedtek a felkészítésben szerepet vállaló szakemberek, hogy megszüntessék azokat a gátakat, amelyek megakadályozzák a lakók belső egyensúlyának tartós megtartását, hiszen ez segítheti a szorongások, félelmek és fóbiák oldását.

A táborzáráskor élményektől csillogó tekintetek, beszámolók meséltek arról, mindezt ismét sikerült megvalósítani! Hiszen…

Forrás: Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona

Ügyesen forgott a táborozók kezében a krumplihámozókés, szabadult meg héjától a hagyma, gurult a kondérba a kolbász, a felszelt paprika, paradicsom. Vidáman rotyogott a szabadban rakott tűzön a paprikáskrumpli, lecsó, főtt a túróstészta, pirult a botokra tűzött szalonna. Jókedvűen fordult egyet a sütőben a palacsinta, hogy aztán minden földi jóval megpakolva, pillanatok alatt eltűnjön a tányérokról. Időre elkészült a terítés, hatékony segítőnek bizonyult a mosogatógép, tisztaságtól ragyogtak a hálótermek, vizesblokkok és a közösségi helyiségek. A tábor vezetője segítségével feltárult a felkészülésben résztvevők előttük az erdő számos életközössége: az ott lakó növények és állatok élete, megismerték a természetben járás előírásait, a séták alkalmával pedig személyesen is megtapasztalták a helyi együttélés szabályait. Felszabadultan versengtek, társasoztak és activityztek a maguk választotta programokon a sziágyi táborlakók. Nagy élményt jelentett a Nagyatádi strandon töltött nap (melyhez az üzemeltetőtől kiemelt kedvezményt kapott a csoport, amit ezúton is köszönnek). Szintén a tábor sikerét igazolta a kezdeti „félek, félek” felkiáltás után egyre többször elhangzó „már nem is félek” örömteli kijelentés. A fürdőzők kezdetben kíváncsian, később mosolyogva biztatták az első félénk lépéseket megtevőket. Hatalmas elismerést jelentett számukra, amikor a fürdő dolgozói elmondták, nem volt még ilyen fegyelmezett közösség a strandon ezelőtt.

A tábor a lakók és a kísérők számára is azt igazolta, hogy akkor lehet az önmegvalósítás magasabb szintjére lépni, ha tisztában vannak alapvető értékeikkel és azokhoz illeszkedő álmokat dédelgetnek. Fontos, hogy hatékonyan tudjanak célokat kitűzni, és képesek legyenek megvalósítani azokat, hogy minél jobban észre tudják venni a mindennapjaikban jelen lévő kisebb-nagyobb örömteli pillanatokat, mert ezek segítségével hamarabb fognak sikereket átélni az élet egyéb területein is. Hiszen az öröm és boldogság érzése alapvetően meghatározzák, gondolkodásunkat, cselekedeteinket, szokásainkat, ezeken keresztül sorsunk alakulását.

Mind a kísérő szakemberek, mind a felkészítésben részt vevő fogyatékos emberek nagyon jól érezték magukat. A táborozók újabb hatalmas energiát kaptak arra, hogy fejlődjenek és sikeresek legyenek a Támogatott Lakhatásba költözve is! A tábor célja,  – hogy az együtt töltött idő emelje az egyén Én-erejét, önbecsülését, önbizalmát, örömkészségét, kapcsolatainak minőségét –  megvalósult.

További információk a projektről