Új kiadvánnyal bővült a „Jó gyakorlatok a foglalkoztatásban” sorozat

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2017-ben kezdte meg a hazai foglalkoztatási jó gyakorlatok gyűjtését és rövid füzetek formájában történő megjelentetését. Fejlesztő foglalkoztatást működtető szervezetekhez, és megváltozott munkaképességű személyek akkreditált, illetve nyílt piaci foglalkoztatását végző munkáltatókhoz egyaránt ellátogattak a munkatársak. A sorozat 2019-ben is folytatódik. Jelen kiadványban a géberjéni „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület foglalkoztatási jó gyakorlataival ismerkedhetnek meg az olvasók.

A géberjéni „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület az országban elsőként vesz részt – a fülpösdaróci bentlakásos intézmény konzorciumi partnereként – az EFOP-2.2.2-17-2017-00027 kódszámú „Támogatott lakhatás kialakítása a Mátészalkai kistérségben” című, az Európai Unió által támogatott projekt megvalósításában, melynek keretében a lakók foglalkoztatása is az egyesületben zajlik.

A 2007-ben létrehozott – szociális, kulturális, rehabilitációs és környezetvédelmi tevékenységet egyaránt végző – egyesület a fogyatékos emberek támogatása jegyében együttműködési megállapodást kötött a kistérség összes településével, melynek eredményeként először fogyatékkal élők számára létesítettek nappali intézményt állami támogatással, majd 2010-ben – reagálva az igényekre – megszervezték a pszichiátriai betegek nappali ellátását is.

Eleinte szociális foglalkoztatás működött az intézményben, jelenleg pedig fejlesztő és akkreditált foglalkoztatás keretein belül dolgozhatnak az ellátottak. A kezdeti klasszikus foglalkoztatási tevékenységeket (pl. szőnyegszövés) – a tapasztalatokat alapul véve – idővel megszüntették, és piacképes termékek előállításába fogtak. Az egyesület egyik meghatározó tevékenysége jelenleg több turisztikai feladat ellátása (erdei iskola, tanösvény, jégpálya és büfé üzemeltetése) és a kapcsolódó takarítási, karbantartási, parkgondozói feladatok. Emellett dolgozóik száraztészta készítéssel, tökmag-feldolgozással, selyemvirág- és koszorú készítéssel, illetve kőmegmunkálással is foglalkoznak.

Az egyesület vezetőjével készült interjú alapján íródott kiadvány honlapunkon olvasható.

A kiadvány letölthető innen.

A sorozat korábbi részeit itt találja.

További információk a projektről