Új kiadvánnyal bővült a „Jó gyakorlatok a foglalkoztatásban” sorozat

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2017-ben kezdte meg a hazai foglalkoztatási jó gyakorlatok gyűjtését és rövid füzetek formájában történő megjelentetését. Fejlesztő foglalkoztatást működtető szervezetekhez és megváltozott munkaképességű személyek akkreditált, illetve nyílt piaci foglalkoztatását végző munkáltatókhoz egyaránt ellátogatnak a munkatársak. A most elkészült kiadványban a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény Tordason működő intézményének foglalkoztatási jó gyakorlataival ismerkedhetnek meg az olvasók.

Az állami fenntartású intézmény egyedülállóan széles palettát vonultat fel a foglalkoztatás területén. Hét különböző csoportba tartozó termék előállításával foglalkoznak, mint például varrodai termékek, fonott papírtermékek, színes gyűrt csomagolópapír, továbbá zöldség- és gyógynövénytermesztés, valamint fóliahegesztés is a munkájuk részét képezi. Hétféle bérmunka típust végeznek, többek között bérvarrást, csipesz-összeállítást és csomagolást, etikettezést, élelmiszercsomag összeállítást, tasakok és lábcímkék ragasztását. A fogyatékos ellátottak mindennapi munkavégzési tevékenységét 14 féle szolgáltatási elemmel biztosítják. Az intézményben a foglalkoztatási formák valamennyi típusa megtalálható. A fejlesztő foglalkoztatás mindkét formájában dolgoznak a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény Tordason működő intézményének ellátottai; emellett akkreditált foglalkoztatásra is van lehetőség. Továbbá egy nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatóval is kapcsolatban állnak, így ez a lehetőség is nyitva áll a dolgozni akaró fogyatékos személyek számára.

Példaértékű, hogy saját brandet alakítottak ki „Minőség Tordas” néven, saját logóval és termékkatalógussal. Kiváló partneri kapcsolatokat építettek ki, amely révén több neves vásáron, fesztiválon rendszeresen részt vesznek. Ennek köszönhető az is, hogy az intézményi ellátottakból álló Szivárvány Zenekar egyre nagyobb ismertségre tesz szert: évente közel 50 koncertre kap felkérést, belföldön és külföldön egyaránt.

Ezeket a foglalkoztatáshoz köthető jó gyakorlatokat és azok hátterét ismerhetjük meg jelen kiadványból.

A most megjelenő jó gyakorlatot az alábbi linkről töltheti le:

Jó gyakorlat – Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény – Tordas | FSZK

A foglalkozási rehabilitációs jó gyakorlatokat fókuszba helyező kiadványok száma ezzel a kiadvánnyal 25-re nőtt. Az összes kiadványt tartalmazó linket itt éri el:

Jó gyakorlatok | FSZK

További információk a projektről