Új lehetőségek az audionarráció területén

Örömteli hírek érkeztek az audionarrációs szolgáltatás elérhetőségének bővüléséről. A médiatörvény, azaz a 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról című jogszabályban változások léptek életbe, így az alábbi új elemek épültek be a jogszabályba:

„39. §  (2a) *  A legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal rendelkező médiaszolgáltatása vonatkozásában a közszolgálati, illetve a JBE audiovizuális médiaszolgáltató köteles biztosítani, hogy a 18 óra 30 perc és 21 óra 30 perc közötti idősávban a hazai gyártású filmalkotásokat a látássérült nézők számára hozzáférhetővé tegye.

(5)  *  A feliratozással, illetve jelnyelvi tolmácsolással,  továbbá a látássérült nézők számára akadálymentesítéssel hozzáférhetővé tett műsorszámot – a műsorszám egységét nem sértve -, valamint a műsorszámok egymással dramaturgiailag összekapcsolódó sorozatát a médiaszolgáltató köteles annak teljes időtartama alatt feliratozni, illetve jelnyelvi tolmácsolással, valamint a látássérült nézők számára is akadálymentesítéssel ellátni.

(6)  *  A feliratozott műsorszámok előtt a médiaszolgáltatásban jelezni kell, hogy az érintett műsorszám az említett formában is elérhető a médiaszolgáltatáshoz kapcsolódó teletext szolgáltatáson. A műsorszámok szövege feliratozott változatának pontosnak kell lennie, és a képernyő történéseivel szinkronban kell állnia, az a műsorszámban elhangzottak rövidített összefoglalóját abban az esetben tartalmazhatja, amennyiben a felirat – terjedelmére tekintettel – az elhangzottak követését nem tenné lehetővé. A feliratozott vagy jelnyelvi tolmácsolással, illetve látássérült nézők számára akadálymentesítéssel ellátott műsorszámok előtt a médiaszolgáltatásban piktogram alkalmazásával és hangalámondással jelezni kell, hogy az érintett műsorszám az említett formában is elérhető.

 (9)  *     Az audiovizuális médiaszolgáltatás médiaszolgáltatója köteles az akadálymentesítést célzó intézkedésekről cselekvési tervet készíteni és a cselekvési tervről, az annak alapján végrehajtott intézkedésekről köteles a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) felhívására tájékoztatást adni. Az (1) bekezdésben foglaltak teljesítéséről a Hatóság háromévente jelentést készít az Európai Bizottság részére.”

A jogszabályi háttér megerősítése alapján a végzett audionarrátorok felkérése, alkalmazása immár lehetséges a médiaszolgáltatásokban.

Az NFSZK Nonprofit Kft. és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közös együttműködésben, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával valósította meg az első audionarrátor modellprogramot.

Az első csoportban végzett audionarrátorok adatbázisa

Jelenleg a második csoport képzése is folyamatban van, amelynek részvevői az év végén zárják tanulmányaikat.

A sikeresen végzettek adatbázisát 2020. decemberében tesszük közzé.

Bízunk benne, hogy az audionarrációs szolgáltatás egyre nagyobb teret nyer és egyre több médiaszolgáltató, kulturális intézmény és más szolgáltató veszi igénybe.