Újabb fejlesztő eszközzel bővült a foglalkoztatásra történő felkészítés, fejlesztés című kiadvány

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja a Jobwards nevű eszköz ismertetőjével bővítette a Foglalkoztatásra történő felkészítés, fejlesztés című kiadványát. A kiadvány már korábban megjelent az intézményben, illetve Támogatott Lakhatásban élők foglalkoztatását és foglalkozási rehabilitációját segítő sorozat egyik elemeként.

A szakmai anyag első része abban nyújt segítséget az intézmények számára, hogy átlássák a felmérés és a foglalkoztatásra történő felkészítés folyamatát. A második rész – korábban az FSZK és más szervezetek által elkészített – fejlesztő eszközök rövid leírását és elérhetőségét tartalmazza. A leírások megkönnyítik annak eldöntését, hogy az intézmény a saját lakói esetében mely eszközöket tudná a legeredményesebben alkalmazni. A korábbi négy eszköz mellett most elkészült az ötödik leírása is.

Ennek az eszköznek az alapvető célkitűzése a munkahelyi integráció elősegítése, valamint a személyiségfejlődés célzott támogatása a munkahelyen, vagy a munkahellyel párhuzamosan működő tanulócsoportokban. Közel száz modulból áll, az egyes modulok olyan – a munkahelyi hétköznapok kihívásainak leküzdéséhez szükséges – kulcskompetenciák fejlesztését segítik, amelyek elengedhetetlenül fontosak a munkavállalás és a munkavégzés során. Ugyanakkor nem csak a munkahelyi beilleszkedést, hanem általában az önálló életvitelt is támogatják. Az eszköz minden modulja több feladatot is tartalmaz, melyeket a képző saját elképzelése szerint használhat fel – feldolgozhatja sorban az összeset, de kiválasztva az aktuálisan fontosakat, egyénre szabott programot is összeállíthat egy személy vagy egy tanulócsoport számára.

A modulrendszer a kétezres évek elején, a Leonardo da Vinci szakképzési program keretein belül került kidolgozásra az FSZK támogatásával. Jelenleg CD-n érhető el, ami tartalmazza a modulok leírását, a feladatokat, valamint a feladatokhoz tartozó segédanyagokat. Kérjük az érdeklődőket, hogy a +36 1 450 3243 telefonszámon hívják az FSZK Rehabilitációs Programirodáját, ahol bővebb tájékoztatást kaphatnak a hozzáférésről.

A KIADVÁNY LEGFRISSEBB VERZIÓJA LETÖLTHETŐ INNEN.

A Foglalkoztatásra történő felkészítés, fejlesztés című kiadványban bemutatott eszközök köre a jövőben is folyamatosan bővülni fog. Az aktuális frissítésekért kérjük, kövesse nyomon a TÁRS Híreket.

A foglalkozási rehabilitáció tervezését és megvalósítását segítő kiadvány sorozat többi tagját itt találja.

További információk a projektről