Üzenetek Lakóknak Lakóktól a fa alá

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Karácsony közeledtével szokás ajándékot adni, azoknak az embereknek, akik fontosak számunkra. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. TÁRS Projektje is készült erre a szép ünnepi időszakra, méghozzá olyan kis üzeneteket szeretne átnyújtani az intézményi férőhely kiváltás folyamatában résztvevő Partnerei számára, melyekben már a Támogatott Lakhatásban élő lakók szólnak a leendő lakókhoz őszintén, nagy lelkesedéssel és segítő szándékkal.

A Berzencén készült, 30 darab félperces kisfilm témáját tekintve a befogadásról és elfogadásról, a családias légkörről, az önállóságról, a kihívásokról, az együttélés örömeiről és a nyugodt, szeretetteljes, új célok elérésére alkalmas életvitelről szól a Támogatott Lakhatásban. A filmek azzal a céllal készültek, hogy pozitív és hiteles példát mutassanak – kiemelten a jelenleg nagy létszámú intézményben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg embereknek – arról, hogy a kiváltás olyan folyamat, melynek eredményeként a TL lakók életminősége javul, és képesek aktívan bekapcsolódni a települések mindennapi életébe. Ezekből filmekből szeretnénk most a következőket átadni Önöknek:

 • Közösség lettünk

A berzencei Árvácska ház lakói, Kerekes Zsuzsanna és Mátrai Ágota arról mesélnek, hogy mennyire emberi, szeretetteljes és támogató az a légkör, amiben nap, mint nap erősödhetnek, és aminek eredményeképpen biztonsággal tűzhetik ki és érhetik el újabb céljaikat az életben.
A Közösség lettünk kisfilm megtekintése

 • Közösség, bizalom, barátok

A Szegfű házban élő Baracsiné Vajandt Ibolya mondja el, hogy bár eleinte nehéz volt megszokni a nagyintézményből való kiköltözést követően a kisebb közösséget, de idővel érezhetővé váltak a Támogatott Lakhatás előnyei: erősödött a lakóközösségben a bizalom és a kapcsolat, ami egy szabadabb élet lehetőségét hordozza magában.
Közösség, bizalom, barátok kisfilm megtekintése

 • Félelmekből örömök

Posza Tamásné a berzencei, 6 személyes Napsugár ház lakója. A kiköltözést megelőzően vegyes érzések kavarogtak Évában: örült a lehetőségnek és közben aggályok is felmerültek benne zárkózott természete miatt. Az új, Támogatott Lakhatásban való életvitelnek köszönhetően Éva nyitottabb és boldogabb lett.
Félelmekből örömök kisfilm megtekintése

 • Szeretek itt lenni

Pölcz Anita arról számol be, hogy az új életformától való kezdeti félelmei a Támogatott Lakhatásban való lét során eltűntek. A Remény házban minden lakótársával jól kijön, a legjobb barátja pedig a szobatársa.
Szeretek itt lenni kisfilm megtekintése

 • Mit ad nekem ez a ház

Gaál Helga számára a Fecske ház önállóságot, szép környezetet, szabadságot nyújt. Úgy érzi, hogy így, hogy Támogatott Lakhatásban élhet társával, ez biztonságot jelent számára. A lakótársaira is számíthat.
Mit ad nekem ez a ház kisfilm megtekintése

 • Itt elfogadnak

Ruskó Tibor Berzencére, a Szegfű házba költözött ki. A Támogatott Lakhatáshoz „a szívét, lelkét” adta és így sok mindent elért otthonukban, többek között Neki is köszönhető, hogy erősödött az összetartás a lakóközösségben. Jól érzi Magát a lakótársaival, mert Ők elfogadták.
Itt elfogadnak kisfilm megtekintése

 • Képes vagyok rá

A berzencei Támogatott Lakhatásban élő Mátrai Ágota nap, mint nap kihívásokkal találja szembe Magát, mint minden ember. Az Árvácska házban való élet során, az idő előrehaladtával megtanult bátorságot meríteni Önmagából és megold mindent egyedül vagy kisebb támogatással.
Képes vagyok rá kisfilm megtekintése

 • Kapcsolat a falu lakóival

Deák László a Fecske ház lakója úgy érzi, hogy jó a kapcsolata a Támogatott Lakhatásban élőknek a falu lakóival. Vannak köztük olyanok is, akikkel szóba elegyednek és elmondják Nekik, hogy milyen jól érzik Magukat új otthonukban.
Kapcsolat a falu lakóival kisfilm megtekintése

 • Új élet

Baracsiné Vajandt Ibolya nagyon szeret a Szegfű házban élni. Elmeséli, hogy jók a lakótársai, akiket választott és nagy örömmel tölti el, hogy a párjával is összeköltözhetett. Ibolya úgy érzi, hogy azáltal, hogy Támogatott Lakhatásban élhet és már dolgozik is, megtalálta azt, amit a „kinti életben” is megkapna.
Új élet kisfilm megtekintése

 • Egy jobb élet

A berzencei Napsugár házban élő Orsós Ilona elmondja, hogy a Támogatott Lakhatásnak köszönhetően szép, nyugodt, csendes életet élhet biztonságos keretek között, ami az állapotának is nagyon jót tesz. Icu büszke Magára és véleménye szerint érdemes kiköltözni.
Egy jobb élet kisfilm megtekintése

 • Háztartást vezetek

Pölcz Anita, a Remény házban sokat tevékenykedik. A Támogatott Lakhatásban lehetősége van arra, hogy egyedül mosson Magára, de szívesen besegít szobatársának, lakótársainak is.
Háztartást vezetek kisfilm megtekintése

 • Rendet tartunk

Mosogatás, felmosás, takarítás, kerti munka…olyan hétköznapi dolgok, amiket mindenki, így a Támogatott Lakhatásban élő Deák László is sűrűn megtesz, hiszen rendben szereti tartani az otthonát. Lackó -szükség esetén az esetfelelős segítségével- szívesen kiveszi a részét mindenféle házimunkából.
Rendet tartunk kisfilm megtekintése

 • Jól választottam szobatársat

Borkövi István Ferencné és Göncz Jánosné egy szobában laknak a Holdfény házban, Berzencén. Úgy érzik, hogy jól választottak, mikor úgy döntöttek, hogy összeköltöznek, hiszen egyetértésben élnek, mindent megbeszélnek és tanácsokat is tudnak adni egymásnak.
Jól választottam szobatársat kisfilm megtekintése

 •  Mint egy család

A Fecske házban Vanyúr Janka szerint családiassá vált a hangulat, aminek köszönhetően nyugodt életet él. A lakótársakkal ráhangolódtak egymásra lelkileg, ezért nagyon szerencsésnek érzi Magát, hogy Támogatott Lakhatásba költözhetett.
Mint egy család kisfilm megtekintése

 • Együtt lehetek a párommal

Deák László párjával él egy szobában a berzencei Fecske házban és nagyon jól érzi Magát. Régóta várt erre a lehetőségre és a Támogatott Lakhatás megadta ezt is számára.
Együtt lehetek a párommal kisfilm megtekintése

 • Együtt a szerelmemmel

Gaál Helga a Fecske ház lakója, arról mesél, hogy a Támogatott Lakhatásba való kiköltözéskor már Ő tudta, hogy barátjával szeretne egy szobába kerülni azért, hogy megpróbálják az együttélést. Erre volt is lehetőségük. Helga párja, László egy biztos pont a fiatal nő életében.
Együtt a szerelmemmel kisfilm megtekintése

 • Társak jóban, rosszban

A berzencei Szegfű ház lakói -tizenketten- Ruskó Tibor szerint egy kis család. Gondjukat, bánatukat is megosztják egymással. Tibor úgy véli, hogy bármilyen nehéz is az élet, merni kell elindulni másik, egy jobb irányba.
Társak jóban, rosszban kisfilm megtekintése

 • Szeretet-otthon

A Fecske házban Vanyúr Janka kapja és viszonozza is a szeretetet. Janka nagyon jól érzi Magát a Támogatott Lakhatásban és azt gondolja, hogy ez az életforma olyan, mintha kint élne, csak segítői vannak.
Szeretet-otthon kisfilm megtekintése

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon vezetőjének, dolgozóinak és a Támogatott Lakhatásban élő lakóinak, hogy lehetőséget biztosítottak a filmforgatásra és megosztották tapasztalataikat!

A TÁRS Projekt ajándékai nem csak a karácsonyfa alá kerülhetnek be, hanem még az Új Év elején is érkeznek majd a meglepetések, további filmek, melyekről folyamatosan hírt adunk!

A 2017 decembere és 2018 januárja során folyamatosan megjelenő üzenetfilmekért kérjük, kísérje figyelemmel az FSZK honlapján megjelenő TÁRS Híreket, illetve iratkozzon föl Kiváltás TÁRS Youtube csatornánkra.

További információk a projektről