Zárókonferencia – Foglalkoztatás 2016

2017. december 7-én tartottuk a „Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci integrációját elősegítő programok támogatása” (FOGLALKOZTATÁS 2016) című projektünk zárókonferenciáját.

A konferencia méltó befejezése volt annak a közel egy éves munkának, mely során a négy komponensből álló pályázat nyertes szervezetei szolgáltatások, kutatási és egyéb szakmai tevékenységek által támogatták a megváltozott munkaképességű személyek társadalmi integrációját, munkaerő-piaci esélyeinek javítását, nagy hangsúlyt fektetve a 16-25 év közötti fogyatékos fiatalok oktatásból a munka világába való átlépésének segítésére.

A zárórendezvény helyszínét a Lurdy Konferencia – és Rendezvényközpont adta, ahol a nap során 10:00 és 16:00 óra között zajlottak a programok.

A rendezvény hivatalos megnyitója előtt a szakmai közönségnek lehetősége volt a megvalósító szervezeteket és a programban résztvevő fiatalokat személyesen is megismerni, tapasztalataikat meghallgatni. Ezzel párhuzamosan a konferenciának helyet adó nagy teremben a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos kisfilmeket nézhették meg az érdeklődők.

A konferenciát 11 órakor Giflo H. Péter az FSZK ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Megnyitó beszédében megemlékezett arról, hogy az FSZK ebben az évben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, s kiemelte, hogy az elmúlt évek szakmai tevékenységei között a foglalkozási rehabilitáció területe mindig fontos helyen szerepelt.

Az első előadásban a FOGLALKOZTATÁS 2016 programot Fehér Ildikó a Rehabilitációs Programiroda vezetője mutatta be, majd pedig Benkő Eszter, Tóth Péter és Bartalos Attila a Speciál Pécs Alapítvány munkatársai, mint projketmegvalósítók osztották meg tapasztalataikat a „Munkára fel! az én utam” című projektjükkel kapcsolatosan.

Ezt követte Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár köszöntője, amelyben hangsúlyozta a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának fontosságát és megköszönte a területen dolgozó szakemberek kitartó munkáját.

A következő előadó Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke volt, aki az oktatásból a munkába történő átlépésről tartott előadást munkaadói szemszögből. Hangsúlyozta, hogy az oktatásnak, szakképzésnek folyamatosan alkalmazkodnia kell az aktuális és dinamikusan változó munkaerőpiaci környezethez, ami kihívást jelent minden érintett szakember számára.

A délelőtt utolsó előadóiként Kovács Anikó, az FSZK Rehabilitációs Programirodájának munkatársa és Villányiné dr. Bárány Anikó, az EMMI Foglalkozási Rehabilitációs Főosztályának szakmai főtanácsadója az ágazatközi találkozók tapasztalatairól számoltak be.

Az ebédszünet után kerekasztal beszélgetésre került sor, melynek témája az atipikus foglalkoztatás volt. A beszélgetés résztvevői – Kóródi Edit a Napra Forgó Alapítvány szakmai igazgatója, Szerepi Anna a Revita Alapítvány kutatója, Markos Ádám a JOB Kft-től a RehabJob szakmai vezetője és Szellő János a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának docense és kutatócsoport vezetője –, a jó gyakorlatok gyűjtése közben szerzett tapasztalataikat osztották meg a konferencia résztvevőivel.

A délután hátralévő részében Szellő János 9 európai országot érintő kutatásuk tapasztalatairól számolt be „Alternatív megoldások a foglalkoztatás ösztönzése érdekében, a rehabilitációs hozzájárulással összefüggésben címmel”, Bíró Veronika, a Salva Vita Alapítvány munkatársa pedig a Neked munka, Nekem álom! elnevezésű projektről mesélt. A program célja, hogy a résztvevő fogyatékos személyek, a szervezők segítségével, egy napig abban a munkakörben dolgozhassanak, mely számukra eddig elérhetetlennek tűnt. A programot 2017-ben több partner bevonásával az ország több településén valósították meg.

A konferencia utolsó előadója Somogyi András, a Robert Bosch Elektronikai Kft. Humán Erőforrás igazgatója volt, aki azt mutatta be, hogy várhatóan hogyan alakul a jövő munkaerőpiaca.

A konferenciát Árvai Csaba, az EMMI Foglalkozási Rehabilitációs Főosztályának vezetője zárta.

Az alábbiakban az előadások anyagait találhatják meg:

A képen az Emberi Erőforrások Minisztériuma logója látható, mely a magyar címer.A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

További információk a Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci integrációját elősegítő programok támogatása című pályázatról

További információk a projektről