IFKT GYIK 12. kérdés

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Kérdés: Visszaköltözésre van lehetőség?

Válasz: A hetedik kérdéshez kapcsolódik ez a felvetés. Két válasz elképzelhető a kérdésre:

  • amennyiben teljes kiváltásról beszélünk, az intézmény átalakul, tehát ugyanabba az intézménybe már nem áll módjában visszaköltözni, annak megszűnése miatt.
  • amennyiben adott szolgáltató TL szolgáltatásának keretei között nem biztosítható a szükségleteknek megfelelő biztonságos ellátás és pl. az integrált intézmény más telephelyén lévő intézmény fogadó kész, javasolható a nagy intézménybe való „vissza” költözés körülményeinek, módjának, hatásainak átgondolása, ill. erre lehetőség biztosítása.

Mely esetekben javasolható a „visszaköltözés”?

  • Abban az esetben, ha a lakónak/hozzátartozónak ez a kifejezett igénye.
  • Amennyiben tartós, v. végleges állapotváltozás következik be, illetve olyan speciális támogatási igény jelentkezik, melyet a támogatott lakhatás keretein belül nem lehet a szükségleteinek megfelelő releváns szolgáltatásokat biztosítani.

Minden esetben team munka során kell a döntést meghozni az igénybevevő /közeli hozzátartozó / törvényes képviselő bevonásával.