IFKT GYIK 27. kérdés

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Kérdés: Milyen akadálymentesítést kell megvalósítani a TL házaknál?

Válasz: A TL házaknál az adaptálhatóság a legfontosabb akadálymentesítési elv. Új épületeknél már a megépítéskor biztosítani kell az épületbe való akadálymentes bejutást és a vendégvécét is akadálymentesen kell kialakítani. Az épületben levő közlekedőket és ajtóméreteket is az akadálymentesség elvei szerint kell méretezni. A TL házakban létesülő és a szobákhoz tartozó vécé és zuhany helyiségeket úgy kell tervezni, hogy méretükben megfeleljenek az akadálymentességi követelményeknek de ha jelenleg nincs beköltöző mozgássérült lakó akkor a speciális szerelvényeket nem kell felszerelni. Az adaptálhatóság azt jelenti, hogyha mozgássérült lakó költözik a TL házba vagy valamely bent élő személy válik mozgáskorlátozottá akkor a meglevő vizes helyiségeket ne kelljen bővíteni hiszen azok az akadálymentes használati méretek szerint készültek csupán a megfelelő kapaszkodókat, segédeszközöket kell felszerelni esetleg szükség esetén a szanitereket cserélni. Falbontás és építési tevékenység nélkül akadálymentesen használhatóvá legyenek alakíthatóak a vizesblokkok.

Az infokommunikációs elemek közül csak nagyon keveset kell megvalósítani, hiszen pl. a látássérültek nap mint nap ugyanazon helyiségeket használják, a TL házon belüli burkolati vezetősáv kialakítása nem szükséges. Szintén kerülendő a lakószobák, helyiségek hagyományos értelemben vett kitáblázása mivel ez az intézményi jelleget erősítené. Törekedni kell arra, hogy az épület a lehető leginkább a családi házakhoz közelítsen mind felszereltségében, mind használati módjában.