IFKT GYIK 55. kérdés

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Kérdés: Úgy tűnik, hogy feleslegesen sok adatot kell az Excelbe beírni, amik az összesítésnél nem relevánsak és gyakorlatilag visszakereshetetlenek, ugyanakkor az EKISz2-ben újra fel kell őket venni, így csak többletmunkát jelent ide is beírogatni (TAJ, támogató személye, egyéb kategóriába sorolt segédeszköz, egyéni kívánság stb) – jól értjük, hogy az EKISz2-be nem lehet az adatokat átemelni?

Válasz: Az Excel adatbázist az EKISz2-be (Egyéni kiváltást és felkészítést támogató szükségletfelmérés) majd importálni lehet, a hibás vagy hiányzó adatokat már abban az adatbázisban kell javítani, vagy ha nem történt EKISz1 felmérés (Egyéni kiváltási szükségletfelmérés) vagy valamiért nem sikeres az import, közvetlenül az új adatbázisban is ki lehet tölteni az adatokat. A két felmérésnek eltérő célja van, így az adatok köre az EKISz2-ben szűkebb lesz. Az EKISz1 a visszajelzések alapján egy olyan hiánypótló, az intézményben már rendelkezésre álló adatok összegzésére alkalmas szempontrendszer és eszköz, ami megkönnyítené a kiváltás tervezését, amennyiben azt a terv/pályázat elkészítése előtt használnák és lenne annyi idő rá, amit a módszertan javasol (6-9 hónap a teljes tervezés).

Pontosan az olyan kérdéseken kellene alapulni a tervezésnek, mint pl. segédeszköz igény (hátha beszerezhető a pályázatból), támogatóra vagy egyéb tényezőre vonatkozó igénye a lakónak (hátha valóban az a személy lehet az esetfelelőse, egyéb tekintetben a segítője) stb.

A visszakereshetőséget az egyes modulok háttéradatkezelő lapfüle biztosítja, ahol az adatok mindig visszanézhetőek, szűrhetőek, csoportosíthatók, stb.