IFKT GYIK 81. kérdés

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Kérdés: Ki fog éjszakai felügyeletet biztosítani a TL házakban?

Válasz: Meghatározó jogszabályok:

  • évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
  • 1/2000 (I.7) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Ez szolgáltatásszervezési kérdés. A humánerőforrást alapvetően 3 szempont határozza meg:

  1. releváns ágazati jogszabályok
  2. komplex szükségletfelmérés eredménye
  3. individuális igények

Felügyelet szolgáltatási elemet a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében biztosíthat a szolgáltató azon igénybe vevők számára, akik nem igénylik állandó támogató személyes jelenlétét.

Felügyelet nyújtható nappali ellátás és támogató szolgáltatás keretében a személyes jelenlétet igénylők szükségleteinek kielégítésére. A szolgáltatást nyújtók képzettsége meghatározott gondozás esetében. Amennyiben az éjszakai felügyelet alatt gondozási szükséglet is felmerülhet, akkor gondozó munkakörben előírt képesítéssel rendelkező munkatársaknak célszerű felügyelet szolgáltatási elemet is nyújtani. Amennyiben tudható, hogy az éjszakai felügyelet időtartama alatt nem merül fel gondozási szükséglet, akkor segítő munkakörű (előírt szakképesítés nélkül) személy is elláthatja a felügyeletet.