Komplex kiváltási szükségletfelmérés (EKISz2 és EKKiFeT) GYIK 6. kérdés

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Kérdés: Az EKKiFeT Áttekintő táblázatban, ha nem valósul meg egy adott tevékenység, azt hol lehet jelölni?

Válasz: A felülvizsgálat és az eredmények értékelése folyamatát rendezi a Módszertani útmutató, azonban a kérdezőnek abban igaza van, hogy az EKKiFeT jelenlegi (2018. júniusi) verziója nem tartalmaz olyan elemet, ahol az okságról tudna a szakember információt rögzíteni. A Megfigyelési naplóban lehet erre most helyet találni, illetve az eszköz felülvizsgálata során ezzel a szemponttal a Tervet kiegészítjük.

Az Áttekintő tábla a szükséges és tervezett tevékenységek – felmérések ütemezését segít áttekinteni. Amennyiben a felülvizsgálat során az derül ki, hogy egy adott terület felmérése elmaradt valamely okból, annak ütemezését a felülvizsgálat során szükséges újratervezni, és az új, felülírt táblában megjeleníteni.

Felülvizsgálat folyamata

Az EKKiFeT-et javasolt négy-hathavonta áttekinteni és az elért eredményeket értékelni. Nem szükséges minden területre kiterjedő, újbóli felmérésen alapuló felülvizsgálatot végezni. A felülvizsgálatnak illeszkednie kell az EKKiFeT III. pontjában szereplő Áttekintő táblázatban megadott további felmérések időzítéséhez.

A terv felülvizsgálata során meg kell vizsgálnunk, hogy a kijelölt személyközpontú cél maradéktalanul teljesült-e. Amennyiben a cél teljesült, ez azt is jelenti, hogy a személyes beavatkozások és környezeti átalakítások hatékonyan megtörténtek, a szükséges eszközök beszerzésre kerültek. Ebben az esetben újrakezdjük a felmérési és tervezési folyamatot: új célt választunk a személyközpontú tervezés segítségével.

Amennyiben a cél nem teljesült, meg kell vizsgálnunk, hogy ennek mi az oka. Amennyiben bizonyos részcélok teljesültek, a személy önállósága és kompetenciája nőtt, de még nem sikerült elérni a kijelölt célt, nem szükséges új célt választanunk. A beavatkozások vagy a felelősök és határidők módosításával tovább folytathatjuk a munkát. A korábban meghatározott célhoz újabb felmérési és fejlesztési területeket illeszthetünk, esetleg elindulhatunk a személyi támogatásoktól való függetlenebbé válás felé.

A javasolt folyamat, mely a legelső felmérési és tervezési ciklusban a fentiek szerint zajlik, a későbbiekben igény és szükség szerint változhat.