Autizmus munkacsoport eseményei

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

Beszámoló az „Állati évnyitó!” autizmus-barát családi állatkerti programról

A képen több kép van egybe szerkesztve az állatkerti eseményről.

A Montázs projekt autizmus munkacsoportja 2019. szeptember 6-án ismét autizmus-barát programot rendezett, melyben partnerünk ezúttal a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint az Alapítvány a Budapesti Állatkertért voltak. A részvételre 16 autizmus spektrum zavarban érintett gyermeket, fiatalt nevelő család kapott lehetőséget, akik két csoportban, tapasztalt és felkészült zoopedagógusok vezetésével jártak be meghatározott állomásokat.

Az idő is kedvezett a rendkívül színes programnak: a kinti séta során a résztvevők érdekességeket tudhattak meg az állatkert lakóiról, a játszótéren pedig kipróbálhatták, melyik állattal tudnának versenyre kelni távolugrásban. Az esemény benti részében a Varázshegyre látogattak, csontok megfigyelésével és a zoopedagógus interaktív előadásával tudhattak meg többet az állatokról, majd élő állatokkal is közelebbről megismerkedhettek.

Az autizmus szempontú akadálymentesítés elemei közé tartoztak a szülőknek előzetesen és a helyszínen is átadott vizuális segédanyagok (pl. napirend jó és rossz idő esetén, játékválasztó a fennmaradó szabadidő eltöltésére, térkép, szabályok, az otthoni feldolgozást segítő napló), melyeket egy részletesebb beszámolóval együtt az eddigiekhez hasonlóan közzéteszünk, hogy mintát adjunk más, hasonló rendezvények megvalósításához.

A programról bővebben olvashatnak még a mellékelt dokumentumban: Állatkert hosszabb beszámoló

2019.09.11.

További információk a MONTÁZS projekt – EFOP 1.9.2 projektről


„Én vagyok a vasutas, te meg legyél az utas!”- Lezajlott az autizmus-barát gyermekvasutas programunk

2018. szeptember 23-án a projekt autizmus munkacsoportja szervezésében megvalósult autizmus-barát gyermekvasutas programon a résztvevő 19 érintett család kis csoportokban, idegenvezetéssel bejárhatta a hűvösvölgyi állomás üzemi területét, bepillantást nyerve a terület „kulisszái” mögé. A várakozás ideje alatt lehetőség volt a gyermekvasutasok bőrébe bújni felpróbálva egyenruhájukat, jegyet lyukasztani, közlekedési témakörben társasjátékot játszani, esetleg felfedezni a Gyermekvasút Múzeumot.

A képen egy montázs látható a program soránkészített 4 fényképből összeállítva. Az első képen egy kisfiú sétál a fák között. A második képen a gyermekvasút látható az egyik állomáson állva. A harmadik képen egy kisfiú irányítótáblát tart a kezében. A negyedik képen pedig egy kislány ül egy játszótéri hintában miközben buborékokat fújnak rá.Ez után a családok és a segítők vonatra szálltak, hogy különkocsiban térítésmentesen átszeljék a budai hegyvidéket. A Széchenyi-hegyi végállomáson már különféle játékokkal várták őket az iroda munkatársai, melyek közül kisebbek és nagyobbak is találtak számukra kedves elfoglaltságot.

A rendezvény fókuszában ez alkalommal is az autizmus-szempontú akadálymentesítés és egy örömteli családi program biztosítása állt. Ennek érdekében vizuális segédanyagok készültek, melyek letölthetők honlapunkról.

A programról bővebben olvashatnak még: http://www.autizmusiroda.hu/hirek/megtekintes/113

2018.10.09.

További információk a MONTÁZS projekt – EFOP 1.9.2 projektről


„Sínen vagyunk!” autizmus-barát integrált családi programot szerveztünk

A projekt autizmus munkacsoportja 2018. május 5-én megrendezte újabb autizmus-barát programját a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban 23 érintett család részvételével. Ez az alkalom nem csak témájában volt az eddigiektől eltérő. Az autizmus-szempontú akadálymentesítés és az autista gyermeket nevelő családok „védettségének” biztosítása mellett fókuszban volt az a törekvés, hogy az érintett családok kapcsolatba kerüljenek átlagos családokkal is, az autista gyermekek együtt játszhassanak neurotipikus társaikkal a közös érdeklődésük mentén.

A képen 6 kép van montázsként megjelenítve. A kis képeken a résztvevő gyerekek láthatóak a program közben. Egy képen pedig a résztvevő kollégák csoportképe látható.A programra való felkészülést, a helyszínen való tájékozódást, valamint az esemény otthoni feldolgozását egyaránt támogatták a rendezvényre készített különböző vizuális segédanyagok (pl. napirend, szabályok, játékgyűjtemény, napló), útravalóul átadtunk a közlekedéssel kapcsolatos szociális történeteket is. A családok 10 féle állomáson különböző típusú játékokat próbálhattak ki, eltérő útvonalak bejárásával. A játékok egyik típusánál inkább a cselekvés nyújtott örömforrást, a másik típusú tevékenységeknél ügyességi és logikai játékok is megjelentek. A vizuális segédanyagok letöltése.

Részletesebb beszámolót az esemény segédanyagaival, menetével, a leszűrt tapasztalatokkal és egy hasonló rendezvény megvalósítását segítő gyakorlati ötletekkel az alábbi linken találnak: http://www.autizmusiroda.hu/hirek/megtekintes/111

A program bemutatása az Esély című műsorban: https://nava.hu/id/3310543/

2018.05.22.

További információk a MONTÁZS projekt – EFOP 1.9.2 projektről


Beszámoló az Autizmus-barát adventi készülődés programról

A Montázs projekt keretében 2017. december 8-án 13 család részvételével megrendezésre került az autizmus munkacsoport újabb családi programja, amely az adventi készülődés jegyében telt. A programon látogatást tett Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával összefüggő feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is. A rendezvény autizmus-szempontú akadálymentesítéssel tűnt ki az ünnepi várakozás idején elérhető programok sora közül.

A résztvevő családok mézeskalácsokat formáztak és díszítettek, illetve kézműves foglalkozások közül választhattak. A program végén megkapták elkészített süteményeiket, valamint útravalóul egy olyan csomagot, amelyben útmutatókat találhattak a családok ahhoz, hogy az ünnepek zökkenőmentesebbek és mindenki számára örömteliek legyenek. A rendezvényt közös csillagszóró-gyújtás és éneklés zárta.

A program során, illetve előzetesen a felkészülés időszakában a résztvevők találkozhattak napirenddel, folyamatábrákkal, naplóval és szociális forgatókönyvvel. A támogatások egy része arra irányult, hogy a gyermek vagy fiatal átlásson egy eseményt vagy egy folyamatot, így megélheti az önállóságát, kompetensebben tud részt venni egy helyzetben. Volt olyan segítség, amely egy bonyolultabb társas szituációt próbál leegyszerűsíteni, elmagyarázni, ami növeli a biztonságérzetet, csökkenti a szorongást. Segédanyagok letöltése

Részletesebb beszámolót az esemény segédanyagaival, menetével, a leszűrt tapasztalatokkal és egy hasonló rendezvény megvalósítását segítő gyakorlati ötletekkel az alábbi linken találnak: http://www.autizmusiroda.hu/hirek/megtekintes/110

2017.12.14.

További információk a MONTÁZS projekt – EFOP 1.9.2 projektről


Beszámoló az Autizmus-barát családi csillagászat programról

A projekt keretében 2017. augusztus 25-én és 26-án lezajlottak az Autizmus-barát családi csillagászati napok 16 család részvételével. A projekt autizmus-munkacsoportja arra törekedett, hogy az autizmusból származó nehézségeket, az autista ember nézőpontját figyelembe véve a program határaihoz mérten a rendezvényt akadálymentessé tegye, így folytatva az autizmus-barát rendezvények jó gyakorlatát.

A képen 4 fénykép látható egyben. A képeken a résztvevők láthatóak a program során csoportképen, előadás során.A program Vizi Péter, amatőr csillagászat által tartott interaktív előadással kezdődött, melyet távcsöves megfigyelés követett. A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően lehetőség nyílt a Hold és Szaturnusz megtekintésére is, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes élménynek mutatkozott. A várakozás időszakában a résztvevők többféle tevékenység közül tudtak választani a csillagászat témájában. Színezés, rajzolás vagy könyvnézegetés alatt lehetőség volt a visszavonulásra, pihenésre, közös memóriajáték közben alkalom nyílt a versenyzésre, ragasztgatós játékkal be lehetett rendezni a világűr egy darabját, a bátrabbak kvízekkel tesztelhették tudásukat. A jó hangulatú rendezvényt csoportkép zárta.

Hogy a program mások számára is megismételhető, helyi sajátosságokra adaptálható lehessen, megosztjuk az elkészített segédanyagok magját: a napirendet, amely az esemény egyes pontjait mutatja be rövid szöveggel és képekkel, néhány fontos szabályt, amelyek betartása ahhoz kell, hogy mindenki élvezhesse a programot, valamint az élmény feldolgozását segítő naplót. Segédanyagok letöltése

A programról bővebben:

2017.09.12.

További információk a MONTÁZS projekt – EFOP 1.9.2 projektről