PROGNÓZIS – 2016

PROGNÓZIS | 2016A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

 

2016. december 20-án tette közzé honlapján a „Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának munkaerő-piaci előrejelzése – PROGNÓZIS | 2016” című kiadványt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH).
A prognózis célja a megváltozott munkaképességű személyekre irányuló aktuális és rövid távú munkaerő-piaci kereslet felmérése; a nyílt munkaerőpiacon működő munkaadók megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására irányuló hajlandóságának feltárása; a foglalkoztatás vélt és valós akadályozó tényezőinek, valamint a lehetséges munkaerő-piaci beavatkozási pontoknak az azonosítása volt.

A válaszadó munkaadók közel 70%-a (847 munkaadó) foglalkoztat megváltozott munkaképességű személyt; a munkaadók körében az 1-4 fő foglalkoztatása a legjellemzőbb. A cégek több mint 18.500 fő munkavállaló felvételét tervezik, melyből megközelítőleg 13.900 munkavállaló esetében a munkakör megváltozott munkaképességű munkavállaló által is betölthető, emellett a munkaadók egészen pontosan 4.084 fő megváltozott munkaképességű személy felvételét kívánják megvalósítani.

A válaszadó munkaadók szerint:

  • a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának a munkaadók irányába megjelenő legmarkánsabb előnye a „Költséghatékony foglalkoztatás a rehabilitációs hozzájárulás és a támogatások igénybevételének megvalósításával” valamint „A foglalkoztató társadalmi felelősségvállalásának – CSR – megjelenítése”;
  • a legnagyobb motiváció a foglalkoztatásban az anyagi érdekeltség – „Költséghatékony foglalkoztatás, ezen belül – rehabilitációs hozzájárulás kiváltása”
  • a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan az érzékelt legnagyobb, a foglalkoztatás bővülését akadályozó nehézség a célcsoporthoz kapcsolódó „Fizikai nehézségek az egészségkárosodásból fakadóan”, – legkisebb súlyú probléma pedig a „Vezetők hozzáállása”.

Az elsősorban szakembereknek készült összefoglaló tanulmány ide kattintva elérhető.