Projekt eseményei

Képzésen résztvevők hallgatják az előadótÁprilis 18-án sikeresen lezárult az „Autizmus-specifikus ismeretek a korai felismerésben” című egészségügyben (OFTEX, ETI) akkreditált, 30 órás képzés, mely ezúttal budapesti helyszínen került megszervezésre. A tanfolyam alapvető célja volt, hogy azok a szakemberek, akik gyermekek esetében a legkorábban és a leggyakrabban észlelhetik az autizmust jellemző tüneteket, felismerjék azokat, az állapot korai tüneteit azonosító és szűrő eljárások/szempontsorok (CHAT; SCQ) alkalmazásával, és a felismerésnek köszönhetően kezdődjön meg a diagnosztikai folyamat, majd ezt követően a szakszerű korai fejlesztés.


Az „Autizmus-specifikus ismeretek a szociális alap és szakellátásban” c. képzés a miskolci képzési helyszínen, április 9-10-én, 36 fős résztvevői létszámmal sikeresen lezárult. A képzés elvégzésével a résztvevők alapszintű általános ismereteket szereztek az autizmusról, az autizmusban sérült területekről, a fejlesztési lehetőségekről, gyakorlatorientált autizmus-specifikus módszerekről, az akadálymentesítés aspektusairól és az önállósági készségek kialakulásának és megerősödésének támogatásáról, a felnőttkorra való felkészülésről is. A szakemberek részére a tanfolyam gyakorlatorientált ismereteket nyújtott interaktív előadásokon és változatos munkaformákat alkalmazó kiscsoportos foglalkozásokon keresztül.


Az FSZK munkatársai láthatóak a képen kék ruhában és kék lufikkalA hazánkban az Autisták Országos Szövetsége által meghirdetett „Ragyogj Kékben” (Light It Up Blue) kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az autizmussal élőkre, ezzel elősegítve a szemléletváltás folyamatát. Az Autizmus Világnapján, április 2-án számos, az autizmus ügyében érintett szervezettel együtt a Nyolc Pont projekt is csatlakozott a kezdeményezéshez, valamint a civil szervezetek rendezvényei közül a projekt országszerte többet is támogatott. A projekt munkatársai jelen voltak a székesfehérvári, és budapesti rendezvényeken, valamint a már hagyománnyá vált „Séta az autizmussal élőkért” rendezvényen.


Az előadó felolvas egy papírról a résztvevőknekMárcius 28-án a Hálózati Nap alkalmából ismét találkoztak a Felnőtt Életet Támogató Programok szakemberei. A téma a Jó gyakorlatok voltak, melyről Szaffner Éva tartott előadást, majd workshoppal folytatódott a program, melynek keretében a szakemberek is bemutatták néhány sikeres foglalkozásukat.

 

 


A képen két szakember beszélget egymással az eszköz használatárólMárcius 27-én a CAT-kit csomag használatával kapcsolatos felkészítés zajlott a Nyolc Pont projektben. Mintegy 110, az autizmus területén dolgozó szakember tanulhatta meg az eszköz használatát öt csoportban, négy budapesti és egy székesfehérvári helyszínen. A CAT (Kognitív-érzelmi tréning)-kit egy olyan eszköz, mely segít az érzelmek azonosításában, kifejezésében, megértésében, elfogadásában.

 


Március 21-én a Nyolc Pont projektben zajló “Felnőtt életet támogató (FEP) programok” keretében Szaffner Éva autizmus szakértőnk tartott workshopot a csókakői lakóotthon munkatársainak Horvát Kriszta projektvezetőnk és Matolcsi Rita támogató szakértőnk részvételével.


Két hölgy fog kezet a tanúsítvány átvételekorAz Autizmus-specifikus egészségnevelés curriculum alkalmazása című képzésünk oktatói felkészítésének végén, (március 6-án, pénteken) a szakemberek átvették a kétnyelvű Ö.T.V.E.N. oktatói tanúsítványaikat.

 

 


A képen a képzésen résztvevők láthatóak, amint az előadást hallgatjákAz „Autizmus-specifikus ismeretek a szociális alap és szakellátásban” című akkreditált, 30 órás szakmai képzésünk március 6-án sikerrel zárult. A résztvevők ismereteket szereztek az autizmusról, az autizmusban sérült területekről, a fejlesztési lehetőségekről, gyakorlatorientált autizmus-specifikus módszerekről, az akadálymentesítés aspektusairól és az önállósági készségek kialakulásának és megerősödésének támogatásáról, valamint a felnőttkorra való felkészülésről is.


51Március 6-án nyolc autizmus szakember vett részt az „Autizmus-specifikus egészségnevelés curriculum alkalmazása” című képzés egy napos oktatói felkészítésén. A képzés végén a szakemberek átvették a kétnyelvű Ö.T.V.E.N. oktatói tanúsítványaikat.

 

 


A képzésen résztvevők hallgatják az előadótMárcius 5-én lezárult az „Autizmus-specifikus egészségnevelés curriculum alkalmazása” című képzésünk. A sikeres zárótesztet követően a 36 résztvevő átvette a tanúsítványokat. A képzés résztvevői az autizmussal élő személyek egészségközpontú ellátásának komplex ismeretével gazdagodtak, valamint képessé váltak az ismeretek gyakorlati alkalmazására.

 


A képzésen résztvevők hallgatják az előadótFebruár 21-én, szombaton sikeresen lezárult az “Autizmus-specifikus ismeretek a munkaerő-piaci szolgáltatásokban” című 30 órás akkreditált képzésünk. A képzésen résztvevő foglalkoztatás/ munkaerőpiac területén dolgozószakemberek képessé váltak az autizmus specifikus eszközök, módszerek alapszintű alkalmazására a foglalkoztatási/munkaerő-piaci tevékenységek területén. A résztvevők a képzés során átfogó képet kaptak az autizmussal élő emberek munkaerőpiacon történő foglalkoztatásához kapcsolódó jogi környezetről, valamint az érintettek foglalkoztatását segítő felmérő, felkészítő- és támogató módszerekről.


A képen a hallgatók láthatóak amint a prezentációt nézikFebruár 1-én lezárult az „Autizmus-specifikus ismeretek a köznevelésben” című 60 órás székesfehérvári képzésünk. A továbbképzésben résztvevő pedagógusok az egységes autizmus szemlélet mellett elsajátítottak olyan technikákat, melyek alkalmazásával gyakorlati munkájuk során hatékonyan képesek segíteni a támogató intézményi környezet kialakítását, az autizmussal élő tanulók foglalkoztatásra történő felkészítését, készségeik fejlesztését és a tanulók elfogadását, befogadását az intézményi közösségbe.


A képen az előadó hölgy láthatóJanuár 31-én sikeresen lezajlott a Felnőtt Életet Támogató Programok kapcsán tartott januári hálózati napunk, melynek főbb témái, az augmentatív és alternatív kommunikáció és a vizuális támogatás voltak.

 

 


A képen az FSZK munkatársa adja át a tanúsítványt egy résztvevőnekFelnőtt életet támogató képzés

2015. Január 21-én Sikeresen lezárult az „Autizmus-specifikus felnőtt életet támogató képzés (képzők képzése)” szakmai tanfolyamunk. A résztvevőket az egyéni szükségletfelmérés alapján azonosított, támogatást igénylő életviteli területek gyakorlatorientált formában történő fejlesztésére és segítésére készítette fel a képzés. A tanfolyam résztvevői a napi gyakorlatukban így el tudják látni azt a támogatói feladatot, amelyet a felnőtt autizmussal élő személy igényel önálló életvitele kialakításához, megőrzéséhez.


Csoportkép a résztvevőkrőlSzakértőképzés

Az „Autizmus-specifikus szakértőképzés” 2014. december 13-án a tanúsítványok ünnepélyes átadásával zárult, melyen mind a 36 résztvevő átvehette a képzés elvégzését igazoló dokumentumot. A következő időszak egyik jelentős feladata, egy Szakmai Tanácsadó Hálózat létrehozására és működtetésére az OAKK keretei közt az FSZK által a projekt fenntartási időszakában.


A képen a résztvevők az asztal körül ülve beszélik meg tapasztalataikatHálózatépítés

A projektben Hálózatépítő programnapok sorozat valósult meg. A 2014. December 12-én lezárult sorozat célja többek között, a bázisintézményi akciók tapasztalatainak megosztása és feldolgozása. Mindezek mellett az intézményközi és a szakemberek közötti kapcsolatok további építésének lehetőségei is körvonalazódtak az üléseken.


A képen a Bázisintézmény konferencia plakátja láthatóAkciókutatás konferencia

A Nyolc Pont projekt keletében november 28-án megrendezésre került az „Akciókutatás az intézményi gyakorlatfejlesztés érdekében” című konferencia. Az esemény lehetőséget adott a bázisintézményi gyakorlatfejlesztés során az intézmények által létrehozott akciók bemutatására.


A képen az FSZK munkatársai láthatóak Annette Moller Nielsen előadását hallgatvaCAT-KIT tréning

2014. november 25-26-án megvalósult a “CAT-KIT Kognitív-érzelmi tréning” használatára vonatkozó angol nyelvű képzés, melyben a projekt öt autizmus-szakértője vesz részt. A trénerek az itt elsajátított ismereteket 2015 elején adják át 300 intézményi szakembernek. A képzés Annette Moller Nielsen és Lis Mogensen dán trénerek vezetése mellett zajlott.


A képen a résztvevők az előadók prezentációját nézikADOS képzés

A Nyolc Pont projektben október 20-tól megtartott ADOS képzés célja, hogy az autizmust érintő alapvető ismeretekkel és klinikai gyakorlattal rendelkező résztvevők (pszichiáterek és klinikai szakpszichológusok) elsajátítsák a kutatási és klinikai munkában leggyakrabban alkalmazott standardizált diagnosztikus eszközök használatát. A tréning november 30-án zárult.


A képen Dr. Peter Vermeulen autizmus szakértő láthatóDr. Peter Vermeulen autizmus szakértő Magyarországon

Dr. Peter Vermeulen belga autizmus szakértő a Nyolc Pont projekt meghívására érkezett hazánkba. A Károlyi-Csekonics Rezidencián megrendezésre került háromnapos előadás-sorozatában (október 8-10) rendhagyó megközelítésben foglalkozott az autizmusra jellemző gondolkodásmód megértésének fontosságával, kiemelve a kontextus, mint környezet, valamint az énkép meghatározó szerepét.
Fontos hozadéka az előadássorozatnak a több mint 650 főnyi hallgatóság szemléletformálása, amit az autizmussal élő felnőttek képzésében, támogatásában és a szülősegítésben több évtizedes személyes tapasztalatú Dr. Peter Vermeulen egyéni, pozitívumokat kiemelő megközelítésével és humorával tett egyénivé.

Dr. Peter Vermeulen autizmus szakértő előadás közben Dr. Peter Vermeulen autizmus szakértő előadás közben


A képen Mahlerné Köfner Anikó szakmai vezető látható előadás tartás közbenNyolc Pont a Bárczin
Szeptember 16-án és 25-én a jövő autizmus szakemberei, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar másod, – és negyedéves hallgatói, számára tartott előadást Mahlerné Köfner Anikó szakmai vezető. A kétszer két tanóra keretében az autizmus spektrum pedagógia szakirányos hallgatók áttekintést kaptak az autizmus történetéről, hazai, illetve külföldi szakértőiről, és megismerkedtek a projekt célkitűzéseivel, elért eredményeivel, valamint a már elkészült eszközök is bemutatásra kerültek.


A képen a képzés résztvevői és előadói láthatóakADI-R képzés az FSZK-ban

Szeptember 23-án és 24-én az ADI-R képzés már az FSZK épületében folytatódott, ahol a  szakemberek Fiona Miller és Jennifer Endre Olson előadók vezetésével többek között, az interjú felvételével, kódolásával és az ADI-R algoritmussal foglalkoztak. A résztvevők a tesztfelvétel és a kódolás gyakorlása mellett, az ADI-R differenciál diagnózisban betöltött szerepéről hallhattak előadást.


A képen a Károlyi-Csekonics Rezidencia fogadótere láthatóADI-R nyílt nap meghívott szakértőkkel

Szeptember 22-én a Nyolc Pont projekt keretében megvalósult az ADI-R képzésünk nyílt napja. A meghívott előadók Jennifer Endre Olson Psy.D. a chicago-i Center for Psychological Services-től (képesített ADI-R tréner, klinikai szakpszichológus) és Fiona Miller, Ph.D. a Michigani Egyetem munkatársa (klinikai szakpszichológus és képesített ADI-R, ADOS-2 tréner) voltak. A szakemberek ismertették az ADI-R alapjait, majd az előadást követően élő interjút vettek fel egy önként vállalkozó érintett szülővel, melyet az interjú kódolósa követett, a hallgatóság részvétele mellett. Az eseménynek az illusztris Károlyi-Csekonics Rezidencia adott otthont.

A képen előadás részlet láthatóA képen az egyik előadó látható előadás közben


A képen a képzés előadója látható előadás tartás közbenADI-R/ ADOS képzés indulása

Az ellátórendszerben dolgozó szakemberek részéről az egyik leginkább várt képzés az ADI-R (Autizmus Diagnosztikus Interjú) és az ADOS (Autizmus Diagnosztikus Obszervációs Séma) autizmus-diagnosztikai eszközök alkalmazását biztosító képzés. A két képzés közös nyitó modulját két napra lebontva, 2014. szeptember 5-én és 6-án tartották meg az FSZK épületében. A képzésen a felnőttkori pszichiátriai ellátás intézményeiben diagnosztikai tevékenységet végző szakorvosok és klinikai szakpszichológusok vettnek részt.


A képen a résztvevők körben ülve beszélgetnekHálózatépítő programnapok
A Nyolc Pont Projektben résztvevő Bázisintézmények szakmai és térségi együttműködési kapcsolatainak fejlesztését támogató műhelymunka programok valósultak meg 2014. augusztus 29-én és szeptember 5-én. A tréner vezetésével támogatott közös munka lehetőséget biztosított a szakmai tapasztalatcserére és a hálózati együttműködés fejlesztésére az ellátórendszer különböző intézményeiből érkező szakemberei számára.


A képen az FSZK kollégái láthatóak a Szigeten A Nyolc Pont a Szigeten

A Sziget Fesztivál eddigi történetének legtöbb látogatóját számlálta idén az augusztus 11-18-ig tartó rendezvényén, amelyen az FSZK Nonprofit Kft is megjelent az Ability Park interaktív élményparkjában. Tette ezt azért, mert nagyon fontosnak tartja az aktív részvételt a fogyatékossággal kapcsolatos társadalmi szemléletformálás folyamatában.
Az érdeklődők a TÁMOP 5.4.11 „Nyolc Pont” kiemelt projektben fejlesztett szemléletformálást segítő játékokon keresztül ismerkedhettek meg az autizmussal élő személyek kommunikációs sajátosságaival, valamint készségeivel és képességeivel. A szigetlakók körében legkedveltebbek a szó szerint értelmezett közmondások lerajzolása és a megfigyelőkészségen alapuló játékok voltak.
Az Ability Park élményparkjára, így az FSZK játékaira is több ezren voltak kíváncsiak a világ különböző országaiból érkezett fiatalok közül. A látogatók többsége rendkívül nyitottan állt a témához annak ellenére, hogy nem, vagy kevés előzetes tudással rendelkezett az autizmussal vagy más fogyatékosságokkal kapcsolatban. A megszerzett tapasztalatnak köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy a látogatók érzékenyebbé, tájékozottabbá váltak nem csak az autizmus ügye, hanem a fogyatékos ügy egésze iránt.

4 fiatal a Szigeten játék közbenFiatalok a Szigeten teszttöltés közben


A képen Horvát Kriszta projektvezető látható előadás közbenA Nyolc Pont projektben 2014. június 23-án megrendezésre került az 2. Társkutató programnap. A rendezvényen, melynek az FSZK épülete adott otthont, a bázisintézmények társkutatói és az intézmények gyakorlatfejlesztését segítő támogatókutatók és autizmus-specifikus szakértők vettek részt. A workshopon az intézményi akciók első körös eredményeinek bemutatása és a szakma-specifikus tapasztalatok összegzése után a gyakorlatfejlesztés következő időszakára – többek között módszertani felkészítéssel, gyakorlati fejlesztések tervezésével – készültek a résztvevők.


A képen az előadó Uta Frith láthatóVendégünk volt Uta Frith

2014. május 22-én a Nyolc Pont projekt vendége volt Uta Frith professzor, a londoni University College kutatója. Érkezését követően munkatársaink bemutatták a vendégnek a szervezet munkáját és az FSZK épületét. A szakmai program keretében a résztvevők megtekintették a BBC Horizon Documentary sorozat „Living with autism” című filmjét, amely egyben ismertette a professzor asszony munkásságát is. Ezután interaktív szakmai beszélgetésre került sor a projektet megvalósító autizmus szakértőkkel és a szakértőképzés résztvevőivel.


A képen az Ö.T.V.E.N (Önismeret, Társas Viselkedés és Egészségnevelés) című tanári kézkönyv láthatóÖ.T.V.E.NA Nyolc Pont Projekt keretében az Autizmus Világnapjára elkészült az Ö.T.V.E.N (Önismeret, Társas Viselkedés és Egészségnevelés) című tanári kézkönyv, amely autizmussal élők önállósága és egészségnevelése területén segíti a szakemberek munkáját.

A szerző, Fiona Speirs a nottinghami, autizmussal élő diákokkal foglalkozó Rosehill School egykori igazgatóhelyettese. Jelenleg tanácsadóként dolgozik. A kiadványhoz a projektet megvalósító szakértők, valamint a bázisintézmények térítésmentesen jutnak hozzá.


autizmus-világnapja-150x1502014. áprilisának első hetében az Autizmus Világnapja alkalmából rendezett „Ragyogj kékben nemzetközi eseménysorozathoz hazánkban is számos település csatlakozott. A projektiroda munkatársai a fővárosban, valamint Székesfehérváron, Vecsésen, Gyöngyösön is képviselték az autizmus ügyét és bemutatták a projektet az érdeklődőknek.


2014. március 28-án elindult az Autizmus – specifikus szakértőképzés. Az akkreditált, 220 órás képzés során az autizmus ellátás területén több mint 5 év szakmai tapasztalattal rendelkező 36 résztvevő magas szintű elméleti, gyakorlati, szakmódszertani autizmus-specifikus szakmai tudás megszerzésével válik felkészültté a közszolgáltatások és a speciális intézmények, valamint az ezekben dolgozó szakemberek tanácsadói támogatására az autizmus ellátás minden szolgáltatási területén.


A képen Aimee Chou láthatóNemzetközi szintű együttműködés2014 márciusától az FSZK Nonprofit Kft. hat hónapos konzultációs szerződést írt alá alá a brit National Autistic Society-vel (a brit autisták szövetsége, szakmai és érdekvédelmi szervezet, továbbiakban NAS). A NAS vezetésével, személy szerint Carol Povey-val történő egyeztetés után a NAS Aimee Chou-t jelölte ki a szakértői konzultációra.

A NAS-ról: National Autistic Society (Nemzeti Autista Társaság) az Egyesült Királyság vezető jótékonysági szervezete az autizmussal élők és családjaik támogatása terén. 1962-ben történt alapítása óta folyamatosan élen jár belföldi és nemzetközi kezdeményezésekben, és határozottan képviseli az autizmussal élők érdekeit. A NAS a szolgáltatások széles skáláját nyújtja az autizmussal élők és Asperger szindrómában szenvedők számára, hogy életüket a lehető legnagyobb függetlenségben tudják élni. További információ a NAS honlapján: www.autism.org.uk


A képen a bázisintézményi logó látható2014. márciusában a bázisintézményi látogatásokat követően az autizmus-specifikus intézményi gyakorlat fejlesztése országosan 27 intézményben kezdődött meg. A követelményrendszer alapján történt fejlesztéshez a projekt az intézményben dolgozóknak szakemberképzést, anyagi forrást és szakértőket biztosít.

 


8-pont-esemeny3-150x1502014. február 22-én a bázisintézmények szakembereinek részvételével 60 órás autizmus specifikus követelményrendszerek intézményi alkalmazására felkészítő akkreditált képzés vette kezdetét. A képzési napok az FSZK. Nonprofit Kft-ben zajlanak, heti rendszerességgel.
/forrás: Esőember 2014.03., XVIII. évfolyam, 2. szám/

 


2014. február elején elkezdődtek a bázisintézményi látogatások. Az intézménylátogatások elsődleges célja a jó együttműködés és a közös munka megalapozása. A találkozások elősegítik az alprogram mélyebb megismerését és biztosítják az intézmények helyzetének autizmus szempontú felmérését is. Az alprogram sikeressége érdekében a látogatásokon az intézmények részéről az intézményvezető, a szakmai vezető, valamint a programba bekapcsolódó szakemberek vesznek részt. Az FSZK Nyolc Pont projekt részéről a látogatáson a bázisintézmények szakterületi témavezetője, autizmus szakértő / szakterületi témavezető és támogató kutató szakemberek a résztvevők.
/forrás: FSZK Hírlevél 2014. február/


2014. január végére elkészültek az autizmus specifikus szakterületi és horizontális követelményrendszerek. A szakterületi szakértők munkacsoportokban végzett fejlesztő munkájának eredménye, az ellátórendszer szakemberei számára ad támpontot a gyakorlati munkához.
/forrás: Esőember 2014. január, XVIII. évfolyam, 1. szám/


A képen az előadást tartó hölgy láthatóA projektiroda munkatársai 2014 januárjában tartották a bázisintézményi alprogram tájékoztató napját az FSZK Nonprofit Kft.-ben. A rendezvényen a projekt szakértő munkatársai előadásaikban bemutatták az alprogramba sikerrel jelentkező intézmények megjelent képviselői számára a közös munka megvalósításának részleteit. Valamint a résztvevők felmerülő kérdéseikre is választ kaptak.
/forrás: FSZK. Hírlevél 2014. január/


Szakemberek ülnek körben és hallgatják az előadót2013 novemberében a projekt szakmai megvalósítása 25 szakember bevonásával folytatódik, akik autizmus szakértők, valamint az egészségügy, a köznevelés, a szociális ellátás területeiről érkeztek, továbbá kutatásvezető szakértők. A szakértői tevékenység a közös szakértői szemlélet kialakítását segítő szakmai programnappal vette kezdetét. A továbbiakban szakértői munkacsoportokban folytatódik a munka. A projekt előrehaladását vezető szakértőként Dr. Gallai Mária gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos támogatja.
/forrás: Esőember 2013. december, XVII. évfolyam, 4. szám/