Üzenetek lakóknak lakóktól

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

 • Rajtam is múlik

Vanyúr Janka a berzencei Fecske ház lakója. Janka úgy gondolja, hogy ha beszűkül az élettere, az nagyban múlik rajta is. Fontosnak tartja, hogy legyenek körülötte olyan emberek, akiknek ki tudja fejezni a szeretetét és ennek köszönhetően Ő is feltöltődik érzelmileg.

Rajtam is múlik kisfilm megtekintése

 • Összetartunk

Gyergyák Zsolt TL-lakó azt javasolja a leendő, kiköltözés előtt álló lakóknak, hogy ne szalasszák el ezt a remek lehetőséget, hiszen megnyugvást, őszinteséget és bizalmat hozhat számukra ez az új életforma. Tapasztalatai alapján nem mindennapi a házakban az összetartás, hiszen mindig segítik egymást az Árvácska ház lakói is.

Összetartunk kisfilm megtekintése

 • Amikor csendre vágyom

Hajduné Csökli Anna a Szivárvány házban éli mindennapjait. Nagyon fontos számára az intim szféra. Nagyon örül annak, hogy a Támogatott Lakhatásban lehetősége van arra, hogy a saját szobájába elvonuljon, ha csendre vágyik, pihenni vagy olvasni szeretne.

Amikor csendre vágyom kisfilm megtekintése

 • Közösségi élet

Kerekes Zsuzsanna és Mátrai Ágota az Árvácska ház lakói szeretnek szórakozni, kikapcsolódni. Mint mindenben, ebben is összefognak, mert együtt erősebbnek érzik magukat. Ágota szobatársával, Zsuzsival együtt szívesen megy könyvtárba és a művelődési ház programjaira is.

Közösségi élet kisfilm megtekintése

 • Mióta a párommal élek

Berzencén, az Árvácska házban lakik Gyergyák Zsolt a párjával együtt. Amióta a Támogatott Lakhatásban lehetőséget kapott a szerelmespár a közös életre, azóta Zsolt sokkal felszabadultabb, bizakodóbb, úgy érzi, hogy semmi gondja nincs, hiszen élettársa támogatja, segíti.

Mióta a párommal élek kisfilm megtekintése

 • Szerencsésnek érzem magam

A Holdfény ház lakóközösségének két tagja, Borkövi István Ferencné és Göncz Jánosné úgy gondolják, hogy befogadták Őket. Rózsika szerencsésnek érzi Magát, hogy ott élhetnek. Andrea pedig annyira jól érzi Magát a Támogatott Lakhatásban, hogy szeretne élete végéig új otthonában maradni.

Szerencsésnek érzem magam kisfilm megtekintése

 • Számíthatunk az esetfelelősre

A berzencei Támogatott Lakhatásban élő Mátrai Ágota szerint az új élete nap, mint nap próbára teszi a bátorságát, mégis biztonságban érzi Magát, mert nincs egyedül a döntéseivel. A segítők és a társai ott vannak mellette, támogatják. Ágota úgy gondolja, hogy mindig számíthat az esetfelelősre.

Számíthatunk az esetfelelősre kisfilm megtekintése

 • Üzenet a Támogatott Lakhatásból

A Fecske ház lakója, Deák László arra bátorítja a Támogatott Lakhatásba költöző lakókat, hogy boldogan lépjenek be ebbe az új életbe, amire most lehetőségük nyílik. Véleménye szerint jobb lesz Nekik is az életminőségük, ahogyan azt már Lászlóval egyetemben a berzencei kiváltási folyamatban résztvevő fogyatékos személyek megtapasztalhatták.

Üzenet a Támogatott Lakhatásból kisfilm megtekintése

 • Szabadon, de nem egyedül

Baracsiné Vajandt Ibolya a Szegfű házban szabadnak érzi Magát. Mindemellett biztonságot is nyújt számára a Támogatott Lakhatásban való élet, hiszen segítőik – az esetfelelősök – 24 órás felügyeletben jelen vannak a házban. Ibolya, lakótársaihoz hasonlóan bárhova elmehet, így szabadidejében szívesen sétál, illetve el szokott menni pizzázni, fagyizni is.

Szabadon, de nem egyedül kisfilm megtekintése

 • Készen a kihívásokra

Mátrai Ágota szerint mindig vannak az Árvácska házban biztonságot nyújtó, visszatérő programok mellett olyan feladatok, amiket meg kell oldani a Támogatott Lakhatásban élőknek. Az új feladatok igaz kihívásokkal járnak, de Ágota szerint az „növeli” az embereket, ha bátran nyújtózkodnak azokhoz, így erre ösztönzi a leendő lakókat is.

Készen a kihívásokra kisfilm megtekintése

 • Mire számíthatunk?

Bukovics Károlyné és Vránics Ferenc a berzencei Napsugár ház lakói egy jobb életről mesélnek: Ferenc szerint mindig vannak problémák, de ezek megoldódnak, ha az ember egy olyan házba megy haza, ahol otthon érzi Magát és meg tud ott nyugodni. Biztonságos és szabad élet vár a Támogatott Lakhatásba költözőkre a pár véleménye szerint.

Mire számíthatunk? kisfilm megtekintése

 • Jó tanácsok

A berzencei Fecske házban élő Deák László jó tanácsokat fogalmazott meg a leendő Támogatott Lakhatásba költözőknek. László azt üzeni a kiköltözés előtt álló társainak, hogy örömmel válogassák meg, hogy kikkel szeretnének együtt élni; merjenek nyitottak lenni a világ felé és mutassák meg, hogy milyen értékes emberek a fogyatékos személyek.

Jó tanácsok kisfilm megtekintése

 • Közösség lettünk

A berzencei Árvácska ház lakói, Kerekes Zsuzsanna és Mátrai Ágota arról mesélnek, hogy mennyire emberi, szeretetteljes és támogató az a légkör, amiben nap, mint nap erősödhetnek, és aminek eredményeképpen biztonsággal tűzhetik ki és érhetik el újabb céljaikat az életben.
A Közösség lettünk kisfilm megtekintése

 • Közösség, bizalom, barátok

A Szegfű házban élő Baracsiné Vajandt Ibolya mondja el, hogy bár eleinte nehéz volt megszokni a nagyintézményből való kiköltözést követően a kisebb közösséget, de idővel érezhetővé váltak a Támogatott Lakhatás előnyei: erősödött a lakóközösségben a bizalom és a kapcsolat, ami egy szabadabb élet lehetőségét hordozza magában.
Közösség, bizalom, barátok kisfilm megtekintése

 • Félelmekből örömök

Posza Tamásné a berzencei, 6 személyes Napsugár ház lakója. A kiköltözést megelőzően vegyes érzések kavarogtak Évában: örült a lehetőségnek és közben aggályok is felmerültek benne zárkózott természete miatt. Az új, Támogatott Lakhatásban való életvitelnek köszönhetően Éva nyitottabb és boldogabb lett. 
Félelmekből örömök kisfilm megtekintése

 • Szeretek itt lenni

Pölcz Anita arról számol be, hogy az új életformától való kezdeti félelmei a Támogatott Lakhatásban való lét során eltűntek. A Remény házban minden lakótársával jól kijön, a legjobb barátja pedig a szobatársa.
Szeretek itt lenni kisfilm megtekintése

 • Mit ad nekem ez a ház

Gaál Helga számára a Fecske ház önállóságot, szép környezetet, szabadságot nyújt. Úgy érzi, hogy így, hogy Támogatott Lakhatásban élhet társával, ez biztonságot jelent számára. A lakótársaira is számíthat.
Mit ad nekem ez a ház kisfilm megtekintése

 • Itt elfogadnak

Ruskó Tibor Berzencére, a Szegfű házba költözött ki. A Támogatott Lakhatáshoz „a szívét, lelkét” adta és így sok mindent elért otthonukban, többek között Neki is köszönhető, hogy erősödött az összetartás a lakóközösségben. Jól érzi Magát a lakótársaival, mert Ők elfogadták.
Itt elfogadnak kisfilm megtekintése

 • Képes vagyok rá

A berzencei Támogatott Lakhatásban élő Mátrai Ágota nap, mint nap kihívásokkal találja szembe Magát, mint minden ember. Az Árvácska házban való élet során, az idő előrehaladtával megtanult bátorságot meríteni Önmagából és megold mindent egyedül vagy kisebb támogatással.
Képes vagyok rá kisfilm megtekintése

 • Kapcsolat a falu lakóival

Deák László a Fecske ház lakója úgy érzi, hogy jó a kapcsolata a Támogatott Lakhatásban élőknek a falu lakóival. Vannak köztük olyanok is, akikkel szóba elegyednek és elmondják Nekik, hogy milyen jól érzik Magukat új otthonukban.
Kapcsolat a falu lakóival kisfilm megtekintése

 • Új élet

Baracsiné Vajandt Ibolya nagyon szeret a Szegfű házban élni. Elmeséli, hogy jók a lakótársai, akiket választott és nagy örömmel tölti el, hogy a párjával is összeköltözhetett. Ibolya úgy érzi, hogy azáltal, hogy Támogatott Lakhatásban élhet és már dolgozik is, megtalálta azt, amit a „kinti életben” is megkapna.
Új élet kisfilm megtekintése

 • Egy jobb élet

A berzencei Napsugár házban élő Orsós Ilona elmondja, hogy a Támogatott Lakhatásnak köszönhetően szép, nyugodt, csendes életet élhet biztonságos keretek között, ami az állapotának is nagyon jót tesz. Icu büszke Magára és véleménye szerint érdemes kiköltözni.
Egy jobb élet kisfilm megtekintése

 • Háztartást vezetek

Pölcz Anita, a Remény házban sokat tevékenykedik. A Támogatott Lakhatásban lehetősége van arra, hogy egyedül mosson Magára, de szívesen besegít szobatársának, lakótársainak is.
Háztartást vezetek kisfilm megtekintése

 • Rendet tartunk

Mosogatás, felmosás, takarítás, kerti munka…olyan hétköznapi dolgok, amiket mindenki, így a Támogatott Lakhatásban élő Deák László is sűrűn megtesz, hiszen rendben szereti tartani az otthonát. Lackó -szükség esetén az esetfelelős segítségével- szívesen kiveszi a részét mindenféle házimunkából.
Rendet tartunk kisfilm megtekintése

 • Jól választottam szobatársat

Borkövi István Ferencné és Göncz Jánosné egy szobában laknak a Holdfény házban, Berzencén. Úgy érzik, hogy jól választottak, mikor úgy döntöttek, hogy összeköltöznek, hiszen egyetértésben élnek, mindent megbeszélnek és tanácsokat is tudnak adni egymásnak.
Jól választottam szobatársat kisfilm megtekintése

 •  Mint egy család

A Fecske házban Vanyúr Janka szerint családiassá vált a hangulat, aminek köszönhetően nyugodt életet él. A lakótársakkal ráhangolódtak egymásra lelkileg, ezért nagyon szerencsésnek érzi Magát, hogy Támogatott Lakhatásba költözhetett.
Mint egy család kisfilm megtekintése

 • Együtt lehetek a párommal

Deák László párjával él egy szobában a berzencei Fecske házban és nagyon jól érzi Magát. Régóta várt erre a lehetőségre és a Támogatott Lakhatás megadta ezt is számára.
Együtt lehetek a párommal kisfilm megtekintése

 • Együtt a szerelmemmel

Gaál Helga a Fecske ház lakója, arról mesél, hogy a Támogatott Lakhatásba való kiköltözéskor már Ő tudta, hogy barátjával szeretne egy szobába kerülni azért, hogy megpróbálják az együttélést. Erre volt is lehetőségük. Helga párja, László egy biztos pont a fiatal nő életében.
Együtt a szerelmemmel kisfilm megtekintése

 • Társak jóban, rosszban

A berzencei Szegfű ház lakói -tizenketten- Ruskó Tibor szerint egy kis család. Gondjukat, bánatukat is megosztják egymással. Tibor úgy véli, hogy bármilyen nehéz is az élet, merni kell elindulni másik, egy jobb irányba.
Társak jóban, rosszban kisfilm megtekintése

 • Szeretet-otthon

A Fecske házban Vanyúr Janka kapja és viszonozza is a szeretetet. Janka nagyon jól érzi Magát a Támogatott Lakhatásban és azt gondolja, hogy ez az életforma olyan, mintha kint élne, csak segítői vannak.
Szeretet-otthon kisfilm megtekintése