Foglalkoztatás 2018

FOGLALKOZTATÁS 2018 program

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a fogyatékos személyek esélyegyenlőségének megteremtése, foglalkoztatásuk elősegítése, hiszen a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek a számukra optimális környezetben éppúgy értékteremtő munkát végeznek, mint egészséges társaik. A fogyatékos emberek munkavállalását megkönnyíti, ha speciális szükségleteiket figyelembe tudják venni a munkáltatók. Különösen nehéz azon fogyatékos vagy SNI fiataloknak a munka világába való belépés, akiknek a védett iskolai környezetből kikerülve kellene elhelyezkedniük a munkaerőpiacon. A fenti szükségletek figyelembevételével 2018 áprilisában az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és együttműködésével az FSZK elindította a FOGLALKOZTATÁS 2018 programot, melynek célja, hogy elősegítse a megváltozott munkaképességű – vagyis egészségkárosodott vagy fogyatékos – személyek társadalmi integrációját, foglalkoztathatóságát és foglalkoztatását.

A program öt komponensből áll:

A) Ágazatközi együttműködési modellprogramok támogatása a fogyatékos (SNI) fiatalok oktatásból munkába lépésének elősegítése érdekében

A pályázat célja egy olyan megyei együttműködési modell kidolgozása, melynek eredményei alapján egy országos modell hívható életre kézzelfogható segítséget nyújtva az oktatásból a munkaerőpiacra lépő fogyatékos, SNI-s fiatalok számára.

Programmegvalósítók:

 1. Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ

Konzorcium tagjai:

 • Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ
 • Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete
 • Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium
 • Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft.

A konzorcium tagjai projekt tevékenységeiket a kísérő/mentori gyakorlatuk intézményi szintről intézmények közötti szintre emelése, innovatív támogatási rendszer működtetése és fenntartása érdekében tervezték meg, melyet a Mentor-lánc program keretében terveznek kivitelezni.

 1. Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

 Konzorcium tagjai:

 • Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
 • Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézmény
 • Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
 • Székesfehérvári Család-és Gyermekjóléti Központ
 • Kiemelt Figyelmet Igénylő Gyermekekért Egyesület
 • Fojtek Tibor egyéni vállalkozó
 • SzV – ALBA Kereskedelmi KFT.
 • Boda Gyula egyéni vállalkozó
 • Alba Virág KFT.

A programba 14 fő oktatási intézményből kikerülő, a munkaerőpiacon megjelenő SNI-s fiatal bevonását tervezik, melynek során sokoldalúan támogatást (kísérő mentorpedagógus, munkahelyi mentorok) és fejlesztést (szociális készségek fejlesztése, önismereti és pályaorientációs és munkaerőpiaci tréning) biztosítanak számukra, egészen a munkavállalásig.

 1. Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány

Konzorcium tagjai:

 • Szimbiózis Alapítvány, Miskolci Egyetem
 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat
 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Céljuk egy megyei szintű együttműködési platform létrehozása a megyében élő, vagy itt tanuló speciális nevelési igényű és/vagy fogyatékos diákok munkaerőpiaci-helyzetének javítása, a foglalkoztatottságuk növelése érdekében. Az iskolából a munka világába történő átmenet témakörében érintett szervezetek összefogását tűzték ki célul egy jól strukturált és dokumentált, hosszú távon is fenntartható modell kidolgozásával.

B) Megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci integrációját elősegítő innovatív szakmai programok és foglalkoztatást népszerűsítő rendezvények támogatása

A „B” komponensben nyertes 26 szervezet rendkívül sokszínű programtervet kíván megvalósítani. Ezek között szerepel speciális állásbörzék és workshopok szervezése, tapasztalati szakértők kiképzése, speciális mentorprogramok, tájékoztató előadások megtartása, megváltozott munkaképességű munkavállalók felkészítése a munka világára, videoblog készítése, olyan munkáltatók bevonása és érzékenyítése, akik korábban nem foglalkoztattak megváltozott munkaképességű munkavállalókat. A legtöbb támogatott szervezet célja a megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerőpiacra segítése közvetett és közvetlen módon.

A szervezetek sokszínűségét jelzi, hogy a programban részt vesznek rehabilitációs foglalkoztatást végző szervezetek is, akik foglalkoztató műhelyeik átalakítását, fejlesztését tűzték ki célul annak érdekében, hogy több piacképes termékeket tudjanak előállítani és ez által biztosítsák a hosszú távú fenntarthatóságot. Olyan bentlakásos intézmény is részt vesz a programban, ahol a megváltozott munkaképességű lakóik számára már működtetett fejlesztő foglalkoztatást kívánják bővíteni.

Programmegvalósítók:

Szervezet neve Település Honlap
Motiváció Alapítvány Budapest www.motivacio.hu
Élim Evangélikus Szeretetotthon Nyíregyháza www.elim.hu
Katakomba Művészeti Műhely Alapítvány Páty www.katakombaalapitvany.hu
AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület Budapest www.auraegyesulet.hu
Pécsi Tudományegyetem Pécs www.pte.hu
Sotéria Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. Pécs www.soteriankft.hu
Munkaerőpiacon Maradás Egyesület Debrecen www.mpme.hu
Rehab Force Nonprofit Kft. Budapest www.cleanforce.hu
Revita Alapítvány Debrecen www.revitaalapitvany.hu
Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Kulturális és Mentálhigiénés Egyesület Szeged www.szitiszeged.hu
Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért Budapest www.munkakoralap.hu
IRMÁK Közhasznú Nonprofit Kft. Albertirsa www.irmak.hu
Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Budapest www.bmszki.hu
Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Budapest www.obudairehab.hu
Bárka Alapítvány Dunaharaszti www.barkaalapitvany.hu
Civil Érték Egyesület Üllő www.civilkozpont.hu
Szorgoskert Oktatási Nevelési és Szociális Nonprofit Kft. Miskolc www.szorgoskert.hu
Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány Miskolc www.szimbiozis.net
Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. Budapest www.maltai.hu
Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány Valkó www.lampas92.hu
Ki-Látás Közhasznú Alapítvány Kaposvár www.kilatas.hu
Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete Budapest www.vgyke.com
Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány Budapest www.kezenfogva.hu
Magyar Paralimpiai Bizottság Budapest www.hparalimpia.hu
NAPRA FORGÓ Rehabilitációs Szolgáltató Nonprofit Kft. Érd www.napra-forgo.hu
ESŐEMBERKE Alapítvány a Vas megyei autistákért Szombathely www.esoemberke.hu

 

C) Fogyatékosság-barát Munkahely Elismerés

A Fogyatékosság-barát munkahely elismerést a Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be azzal a céllal, hogy az álláskereső fogyatékos emberek, és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogassa. Az elismerést minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja át. A Fogyatékosság-barát Munkahely elismerés alapja a folyamatos fejlesztés.

http://fbm.hu/

D) Segítő Vásárlás

A Segítő Vásárlás Program 2013 óta támogatja az akkreditált, védett munkahelyeken készült termékek megismertetését, értékesítését a Segítő Vásárlás tanúsító védjegy bevezetésével, kommunikációs és marketing kampányokkal, vásárok és kiállítások szervezésével.

https://www.segitovasarlas.hu/

E) Jobb Velünk a Világ program

A Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezéseként 2008 óta minden évben megrendezésre kerül a Jobb Velünk a Világ! szemléletváltásra ösztönző jótékonysági rendezvény. A rendezvény célja, hogy a sérültek tegyenek az egészségesekért, más hátrányos helyzetű emberekért. 2010-től a már hagyományos koncertek mellett érzékenyítő tréningeket is tartanak, 2014 óta pedig egy nagyszabású gálaesttel zárják a rendezvényt, amelynek a Nemzeti Színház ad otthont.

A program C), D), E) komponenseinek megvalósító szervezete a Salva Vita Alapítvány és a Nem Adom Fel Alapítvány közös konzorciuma.

 

A képen az Emberi Erőforrások Minisztériuma logója látható, mely a magyar címer.A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

További információk a Foglalkoztatás 2018 pályázatról

A projekttel kapcsolatos hírek