Foglalkozások pszichológiai, pedagógiai és ergonómiai tényezői

A 2005 márciusa és 2006 decembere között – akkor még Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásával – zajló pályázati program célja az egykori munkaügyi központok foglalkozási rehabilitációs eljárásának fejlesztése, valamint a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek munkavállalását megalapozó interdiszciplináris szemléletű diagnózis felállítása, a kidolgozott diagnosztikus eljáráson alapuló egyéni rehabilitációs terv elkészítésének fejlesztése, valamint alkalmazásának elterjesztése volt: annak feltárása, hogy a megmaradt képességek tükrében az érintett személyek milyen feladatok ellátására és munkakörök betöltésére alkalmasak és képesek.

Több tudományterület bevonásával történt meg azon képességek, készségek azonosítása, amelyek fejlesztésével illetve amelyekre építkezve – a foglalkozási rehabilitáció keretei között – személyre szabottan fel lehet készíteni az egyént az önálló(bb) életvitelre, a munkavállalásra és az önfenntartásra.

A hazai gyakorlatban ezen fejlesztést megelőzően is voltak már létező és ezeket a képességeket vizsgáló eljárások és módszerek, azonban alkalmazhatóságuk, kidolgozottságuk nem tette lehetővé használatuk elterjedését.

A program célja ezeknek a vizsgálati eszközöknek, eljárásoknak és módszereknek a fejlesztése, alkalmazhatóvá és aktuálissá tétele, elterjesztése volt.

A pályázatban megvalósult eredmények megismerése

A programhoz kapcsolódóan készült el az Aktuális Munkaköri- és Információs Tudástár (AMIT), melynek célja az volt, hogy segítséget nyújtson a munkavállalók számára abban, hogy megismerjék a hazai munkaerő-piacon található foglalkozásokat. A Tudástár a részletes munkaköri leírásokon kívül konkrét beavatkozási, munkaállomás átalakítási formákat is kínált egyes betegség- és sérüléscsoportokra vonatkozóan, ezért hasznos információkkal szolgált a munkaadók számára is.

Az Aktuális Munkaköri- és Információs Tudástár regisztrációt követően jelenleg is elérhető. Bár a Tudástár 2006-ban készült, de számos, aktuálisan is alkalmazható felmérő eszközt és információt tartalmaz álláskeresőknek és munkáltatóknak egyaránt.