Dobbantó videótár

A programba bekapcsolódó iskolák bemutatása

 

Dobbantó a közösségi hálón

A dobbantó pedagógiát támogató szakmai videók

Honlapunkon folyamatosan közreadunk olyan rövid videó anyagokat, amelyek részben a pedagógiai és szaktárgyi továbbképzési anyagokként hasznosíthatók, részben pedig felhasználhatók a dobbantó modulok feldolgozása során is.

  • A három itt megnézhető előadás a motiváció új megközelítésével, a bőrszín és ezen keresztül az eltérő rasszok problematikájával, valamint a boldogság fiziológiai és társadalmi hátterével foglalkozik. Néhány gondolat a motivációról.
  • Dan Pink, karrier-elemző a motiváció építőelemeit vizsgálja, kezdve azzal a ténnyel, amit a társadalomtudósok tudnak, de a legtöbb menedzser nem: a hagyományos jutalmak nem mindig olyan hatékonyak, ahogyan azt gondoljuk. Az előadás számos pedagógiai következtetést tartalmaz. Ezek közül a legfontosabb: a külső ösztönzésnél lényegesen hatékonyabb a belső motiváció. Ha a diák olyan tevékenységeket végezhet, ami belülről fontos a számára, amely iránt igazi belső érdeklődés alakult ki benne, sokkal hatékonyabban képes tanulni. Miért sötét bőrűek az egyenlítő körüli területek emberei?
  • Nina Jablonski szerint a különböző bőrszínek megjelenése csupán testünk alkalmazkodása a változatos klímához és az UV-nak való kitettség szintjéhez. Az előadás egyrészt elhasználható a különböző testi jellemzőket mutató népcsoportok közötti különbségek magyarázatában, másrészt gondolatai alkalmasak a rasszizmussal szembeni küzdelemben is. Van-e boldogság gyógyszer? – avagy mi is a boldogság?
  • Nancy Etcoff kognitívitás kutató pszichológus a boldogságot vizsgálja – hogy hogyan próbáljuk elérni és növelni, hogy mennyire független a valós körülményeinktől, és hogy milyen meglepő hatással van a testünkre. Az előadás betekintést nyújt az érzelmeink működésének biológiai és fiziológiai hátterébe, de egyszersmind alkalmas arra is, hogy egy-egy részlete segítségével körbejárhassuk a boldogság fogalmát, beszélgessünk a diákokkal a boldogság problémájáról.