Audio-narráció

Az NFSZK Nonprofit Kft. és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közös együttműködésben, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával valósította meg az első Audio-narrátor modellprogramot. A modellprogram keretében végzett audio-narrátorok a látássérült gyermekek és felnőttek számára az élet különböző területein – oktatás, kultúra, nyilvános események – tudják segíteni munkájukkal az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulását. Így többek között színházi előadásokon, kiállításokon, egyéb kulturális és sport eseményeken segíthetik a vizuális üzenetek, tartalmak megismerését a látássérült résztvevők számára.

Aktuális audio-narrációs programunkról itt tájékozódhat.

Audio-narrátor adatbázis
 Név E-mail cím  Telefonszám Bemutatkozás
Bacsa Erika bacsarika@gmail.com 20/217-6100 12 éve vagyok a Szegedi Nemzeti Színház rendezőasszisztense és 41 éve gyakorlom az akadálymentesítést látássérültek számára, hiszen nővérem születetten látássérült.
Színházi munkáim mellett gasztronómiai ismeretterjesztő filmhez, rádiós és tv-s reklámokhoz, adtam a hangom sok évig. Azt gondolom, hogy az audio-narrációhoz – sok egyéb tudáson, készségen kívül – erre a három ismeretre, tapasztalatra van a leginkább szükség. Az elhivatottságom nem lehet kérdés e-tekintetben, jelenleg a legnagyobb örömöt okozó feladat, amivel foglalkozhatom.
Szegeden 3 színházi előadás audio-narrációját készítem el ebben az évadban, de terveim szerint nem csak saját színházamban és nem csak színházi területen szeretnék ezzel foglalkozni. Az FSZK és a Színház- és Filmművészeti Egyetem Audio-narrátor képzésén megszerzett kiváló minősítésű végzettségemmel, tettrekészséggel és elkötelezettséggel vállalok munkát bárhol az országban, ahol szándék van az akadálymentesítésre és az audio-narráció bármely területén, legyen az színház, film, kiállítás,  egyéni vagy csoportos felkérés.
Bakos Éva tandemposta@gmail.com  – 1993 óta színészként, 2000-től a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktoraként is dolgozom. Az SZFE-FSZK két féléves akkreditált audio-narrátor képzésének vizsgáit 2015. februárjában tettem le “Kiválóan megfelelt” minősítéssel, külön dicsérettel. Képzett narrátorként az audio-narráció egy új lehetőség számomra az egyenlő esélyű hozzáférés irányelveit szem előtt tartva a színészként megszerzett kompetenciáim alkalmazására, bővítésére és kiterjesztésére.
Honlap: http://bakos-eva.webnode.hu/
Egyéni vállalkozóként Budapesten és vidéken egyaránt vállalok megbízásokat az audio-narráció bármely területén (színház, film, kiállítás, konferencia, narrációs szöveg, feliratozás), valamint interaktív érzékenyítő tréningek levezetését bármely korosztály számára, előzetes egyeztetés alapján.
Honlap: http://tandem-csoport.webnode.hu/
Referencia:
2015 Fehér Paradicsom Klub: Az éjszaka a tiéd is – A fogyatékos ember mint befogadó
Audio-narráción alapuló interaktív workshop-előadó
2015 ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar – NEO Egyesület: Segítőkutyákkal az integrációért konferencia és könyvbemutató – audio-narrátor
2015 Pinceszínház: Hal négyesben – bűnügyi komédia, akadálymentesített előadás – audio-narrátor
Cseh Adrienn cseh.resznye@gmail.com 20/516-4146 Budapesten vállal munkát
Jobbágy Bernadett bernadett.jobbagy@gmail.com 30/864-0098 Az akadálymentesítés és inkluzív kultúra területén 2013 óta vagyok jelen. Jellemzően előadóként, valamint testtudati csoportvezetőként dolgozom, valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, illetve sérülékeny csoportokban.
2014/2015-ben elvégeztem az SZFE és az FSZK közös szervezésében létrejött audio-narrátor modellprogramot, és azóta rendszeresen akadálymentesítek kulturális eseményeket, vagy veszek részt interaktív érzékenyítő programok megtartásában.Főbb tapasztalatok és referenciák:

– 2016: oktatóként az FSZK Látássérült személyek kompetenciájának bővítése audio-narrátorral való együttműködés érdekében képzésében, mozgásos tartalmak narrációja témában
– 2015: Kolibri Színház – Macska voltam Londonban c. előadás akadálymentesítése
– 2015: NEO Magyar Segítőkutya Egyesület: Segítőkutyákkal az integrációért – konferencia, ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Kar;
– 2014-2015: a Tünet Együttes: Közhely – élet-disco c. előadásának akadálymentesítése, Trafó KMH;

További információ:
http://onopordum.blogspot.hu/p/akadalymentesites.htm

Lendvay Zsóka zsoka.lendvay@gmail.com
akadalymenteskultura@gmail.com
Elvégeztem  2014/15-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az FSZK közös szervezésében megvalósult első, akkreditált audio-narrátor felnőttképzést. A képzés végzőseiből alakult AKKU – Akadálymentes Kultúra csoport tagjaként szívesen vállalok színházi és filmes narrációt, elsősorban Budapesten.
Munkánkról és rólunk bővebben folyamatosan frissülő honlapunkon http://akadalymenteskultura.blogspot.hu/ és a facebook oldalunkon lehet tájékozódni.
Szakmai tapasztalataim:
– “Mesével-látó” mese- és bábfesztivál  (Frakk, a macskák réme, Mazsola és Tádé, Lázár Ervin: Hétfejű tündér című bábelőadása)
– Borbély Szilárd: Nincstelenek, Ódry Színpad
– László Miklós: Illatszertár, Miskolci Nemzeti Színház
– Az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület: PARAMORFÓZIS, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Oláh Klaudia olah.klaudia@gmail.com 70/259-6397 2014/2015-ben szereztem audio-narrátor képzettséget a Színház- és Filmművészeti Egyetem valamint az FSZK közös szervezésében megvalósult akkreditált felnőttképzés keretében. A képzés végzőseiből alakult AKKU – Akadálymentes Kultúra csoport tagjaként szívesen vállalok színházi narrációt, rendezvényeken való közreműködést, elsősorban Budapesten.
Foglalkozási rehabilitációs tanácsadóként dolgozom 2008 óta, látássérült, illetve siketvak emberek nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését segítem. Munkám során alkalmanként rendezvényeken látok el narrátori feladatokat.
Audio-narrátorként szerzett szakmai tapasztalataim:
– “Mesével-látó” mese- és bábfesztivál (Frakk, a macskák réme – A kerékpár, Lázár Ervin: Hétfejű tündér című bábelőadása – közreműködő); 2014
– Borbély Szilárd: Nincstelenek, Ódry Színpad; 2014
– Parti Nagy Lajos: Átriumklorid, Átrium Film-Színház (Két előadás narrációjának lebonyolítása, négy előadás megvalósításában való közreműködés); 2014
– Patrick Marber – Mike Nichols: Közelebb c. film részletének narrálása; 2014
Pethes Ágnes pethes.agnes@gmail.com akadalymenteskultura@gmail.com A 2014/15-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az FSZK közös szervezésében megvalósult első, akkreditált audio-narrátor felnőttképzésén szereztem képesítést. Jelenleg az AKKU – Akadálymentes Kultúra csoport munkatársaként dolgozom, mint audio-narrátor.
Akadálymentesített előadásokkal kapcsolatos referenciáim:
– 2015. április 18., Samuel Beckett – Godot-ra várva, Katona József Színház
– 2015. április 17., László Miklós – Illatszertár, Miskolci Nemzeti Színház (közreműködő)
– 2015. március 9., Paramorfózis – Az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület estje, Trafó Kortárs Művészetek Háza
– 2015. január 23., Borbély Szilárd – Nincstelenek, Ódry Színpad
– 2014. május 1., Lázár Ervin – A hétfejű tündér, Gyereknapi rendezvény a Színház- és Filmművészeti Egyetemen
Akadálymentesített filmekkel kapcsolatos referenciáim:
– Az apáca (2014, rendezte: Guillaume Nicloux)
Előkészületben:
– Büszkeség és bányászélet (2014, rendezte: Matthew Warchus)
– Eszeveszett mesék (2015, rendezte: Damián Szifron)
Az audio-narráció mellett újságírással és tartalomgyártással, valamint kortárstánccal foglalkozom.
Petneházy Emőke epetne@gmail.com 70/383-7766
Szelőczey Dóra szeloczeydora@gmail.com 20/398-6151 2015-ben végeztem a FSZK és a SZFE közös szervezésében indított audió-narrátor modellprogramban. Rendezőasszisztensként dolgozom az Új Színházban, és filmes produkciókban. Elsősorban a színházi narráció ami érdekel, de szívesen vállalok filmeket is, elsősorban Budapesten.  Első önálló színházi narrálásom áprilisban lesz az Új Színházban.
Szerecz Zsófia zsofia.szerecz@gmail.com 30/606-9769 Az Átrium Film-Színházban dolgozom és ott már kipróbálhattam magamat két előadás narrátoraként is: Átriumklorid illetve Vaknyugat. Legközelebb magamhoz a színházat és még a filmet érzem és szívesen utaznék akár vidékre is audio-narrálni, amennyiben időm megengedi.