TÁRS a „Paradigmák örvényében”

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A fogyatékosság és a művészet találkozása fémjelezte a Negyedik Magyar Fogyatékosságtudományi Konferencia és Kulturális Minifesztivál élményekkel teli programját, ahol a művészet közösségformáló és gyógyító erejét is kiemelték a fogyatékkal élő művészek, illetve az őket segítő szakemberek.

„Paradigmák örvényében” címmel szervezte meg a Negyedik Magyar Fogyatékosságtudományi Konferencia és Kulturális Minifesztivált az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, november végén, amelyen az FSZK TÁRS projekt munkatársai is részt vettek.

A konferencia megnyitója után, színvonalas vitaindító előadással érkezett a Kaliforniai Egyetemről Georgina Kleege, aki vak tudósként a vakság képzőművészeti ábrázolásának bemutatásával, konkrét művészeti alkotások elemzésével különleges, új aspektust hozott a témába. Ehhez kapcsolódtak azok az előadók, akik témájukban, napi munkájukban a művészetekben megjelenő fogyatékossággal, a fogyatékos művészekkel, a művészet gyógyító, közösségformáló erejével foglalkoznak. Megszólaltak más szakmák, egyetemek képviselői, mesterszakos hallgatók, önkéntesek is, általuk a színházvilágban és a tudományban tevékenykedő fogyatékos emberek személyes történeteit ismerhették meg a résztvevők. A konferencia a már ismert tudósok és szakemberek mellett lehetőséget nyújtott a fiatal kutatók, egyetemi hallgatók számára bekapcsolódni a tudományos életbe, és ösztönözte őket a Shakespeare-mottó: „Hogy válhatsz egyéniséggé, ha a világ már úgy döntött, típus vagy?” kérdésére adandó saját válaszaik megfogalmazására, megvitatására.

A nap folyamán igazán széles körű volt az akadálymentesítés: igénybe vehető volt auditív narráció, személyi vezetés vakok és gyengénlátók számára, angol-magyar és magyar-angol tolmácsolás, az előadásokat folyamatosan jelnyelvi tolmácsolás kísérte. A rendezvény nagy élményt nyújtott minden résztvevő számára a fogyatékosság, mint kulturális konstrukció láttatása, megtapasztalása területén.