2010. augusztusi szakmai hírlevél

Nem múlhat el a nyár utolsó hónapja anélkül, hogy beszámolnánk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének tizenötödik számában. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

TERJEDÜNK

Hallgatva az Új Idők Szavára

Közalapítványunk megjelent a Facebook portálon.

Csatlakozzon hozzánk Ön is: www.facebook.com

SZAKÉRTŐI PÁLYÁZAT 2010

Közalapítványunk 2010-ben is meghirdette Szakértői pályázatát, melynek célja egy olyan egységes szakértői adatbázis létrehozása, amely lefedi mindazon tevékenységi köröket, melyekre a Közalapítványnak munkájához szüksége lehet. Így mindenki számára átlátható módon kerülnek kiválasztásra a szakértői munkákra felkért szakemberek. 2009-ben összesen 364 pályázó 762 eredményes pályázatát fogadta el a Kuratórium.

Beérkeztek a 2010. évi pályázatok is, amelyről szeptemberben hoz döntést az FSZK Kuratóriuma.

Egyenlő esélyű hozzáférés

Szakmai konzultációs napok

AZ FSZK a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve a pedagógiai szakszolgálatok működésének bemutatására irányuló szakmai konzultációs napokat szervez az ország 10 különböző pontján. A szakmai napok célja a pedagógiai szakszolgálatokat érintő jogszabályi változások áttekintése, a jogszabályi változásokhoz kapcsolódó feladatok megismerése.

Egyúttal szeretnénk a régióban működő szakszolgálatok számára szakmai konzultációs lehetőséget is biztosítani. A szakmai napok az alábbi helyszíneken és időpontokban kerülnek megrendezésre: 2010. augusztus 27. Budapest, 2010. augusztus 30. Székesfehérvár, 2010. szeptember 1. Paks, 2010. szeptember 3. Marcali, 2010. szeptember 7. Debrecen, 2010. szeptember 8. Eger, 2010. szeptember 10. Pécs, 2010. szeptember 13. Kecskemét, 2010. szeptember 17. Győr, 2010. szeptember 24. Békéscsaba.

További információk: http://www.fszk.hu/fszk/hirek/Meghivo-es-program.pdf

A részvétel ingyenes, várunk minden kedves érdeklődőt!

Akadálymentesítési pályázatok átadása

A Norvég Alapból támogatásra kerülő „A fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása a szociális ágazatban” című pályázati program keretében két intézmény hivatalos átadása is megtörtént a hónapban.

2010. július 29-én Tömörkény Község Önkormányzata által pályázott „Akadály nélkül” – Gondozási Központ Rózsafüzér Szociális Otthon, július 30-án pedig a Nagybajom Város Önkormányzata által bonyolított „Akadálymentesítés megvalósítása a Nagybajomi Alapszolgáltatási Központban” című pályázathoz kapcsolódó intézmény ünnepélyes átadására került sor.

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Multiplikátor oktatók felkészítése

2010. július 13-15. között megvalósult a TÁMOP 5.4.5 „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” kiemelt projekt II. szakaszához tartozó képzők képzése program 40 fős multiplikátor oktatóinak felkészítése. A képzés keretében az oktatók 3 napos tréning és előadás formájában ismerkedtek meg az oktatandó tantárgyakkal. A közös munka eredményeképpen véglegesedtek a szakmai tartalmak. A képzés egyéni vizsgafeladat leadásával zárult.

A Dobbantó a médiában

A Dobbantó tanévzárója kapcsán 2010. július 2-án a Civil Rádió Bognár Máriával, a Dobbantó Projektiroda vezetőjével, Gazsóné Radnóti Évával, az Esély Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola mentálhigiéniai csoportjának vezetőjével és Szabó Anitával, az iskola végzett diákjával sugárzott beszélgetést, melynek felvétele meghallgatható a Dobbantó honlapján. Legközelebb 2010. augusztus 27-én 13.00 órakor szerepel a Dobbantó a Civil Rádióban.

A Mentor Magazin legújabb számában Leszakadó fiatalok második esélye – az FSZK felkészít az iskolarendszerbe történő visszatérésre vagy a munkaerő-piaci elhelyezkedésre címmel jelent meg cikk.

A PR Herald című internetes portál is cikket közölt A leszakadó fiatalok védelme – A második esély címmel.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Szakirányú továbbképzés

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar az FSZK támogatásával 2010 szeptemberében tervezi indítani Foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadás szakirányú továbbképzését.

További részletek: http://www.fszk.hu/fszk/hirek/tajekoztato.pdf

Partneri elégedettségmérés

2010-ben is felmértük az Önök elégedettségét az FSZK tevékenységével kapcsolatban. Az ősz folyamán honlapunkon közzétesszük az eredményt, illetve észrevételeikre adott válaszainkat és lehetőségeinket.

Köszönjük együttműködésüket!

Felmérés ADHD (hiperaktív) gyermekekről

Az ADHD Magyarország Alapítvány országos felmérést végez az ADHD (hiperaktív) gyermekek azonosítására, létszámára, ellátására vonatkozóan. Céljuk, hogy a nemzetközi trendekhez felzárkózva e célcsoporthoz tartozó gyermekek felkutatását, diagnosztizálását és ellátását segítsék. (ADHD Europe-Deklaration).

A felmérésről bővebben itt tájékozódhat:

http://www.fszk.hu/fszk/hirek/ADHD-Alapitvany-kutatas.doc

Példaértékű civil együttműködés a fogyatékos emberekért

Elsőként a mintegy 577 ezer fogyatékos ember érdekképviseletéért, életminőségének javításáért dolgozó, a magyar civil szervezetek szakembereit tömörítő Magyar Fogyatékosügyi Caucus értékelte a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény megvalósulását Európában.

Az elkészült dokumentum szerzői felmérték, hogy a jelenlegi helyzetre épülő fejlesztéspolitika milyen mértékben elégséges az ENSZ egyezmény céljainak megvalósításához, a magyar kormánynak milyen további teendői vannak a közeljövőben a jogszabály-módosítás, közpolitika alkotás, akciótervek kidolgozása terén, hogy megvalósulhasson a minőségi életet élő magyar fogyatékos személyek közös víziója.

Akár Európa számára is példaértékű lehet a civil összefogás, mely szervezett támogatója, szakmai segítője lehet a fogyatékos személyekért zajló országos fejlesztéseknek – mondta el Szauer Csilla, az FSZK ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: a jelentés megmutatta, hogy a konszenzusos eljárással dolgozó, minden fogyatékos személy érdekképviseletét reprezentáló civil szektor a jövőben is rendkívül fontos partnere lehet a közszférának.

A jelentés magyar és angol nyelven is hozzáférhető a www.mdac.info oldalon

                            A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány

KIEMELT TÁMOGATÓI:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok

Tisztelt Olvasónk!

Ezt a levelet azért kapta, mert a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány munkatársai Önt regisztrált partnerüknek tekintik.

Ha kapcsolatba kíván lépni a Közalapítvánnyal, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Székhely és levelezési cím: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

E-mail: titkarsag@fszk.hu

Web: www.fszk.hu

Központi telefonszámok: (+36 1) 450-32-30, (+36 1) 450-32-40

Központi fax: (+36 1) 450-32-35

(Amennyiben nem kíván a jövőben hírlevelet kapni, azt e-mail-en jelezheti.)