2020. évi hírek

Kitekintés autizmus témában 7.

A MONTÁZS projekt Autizmus munkacsoportja sorozatában Rebecca Ann Charlton Mi történik, amikor az autista emberek megöregednek? című írását olvashatják. Mi történik, amikor az autista emberek megöregednek? Megváltozik-e az autizmus megjelenése az évek múlásával? A cikkben bemutatott kutatás ezekre a kérdésekre keresi a választ. A cikksorozatban megjelenő írások fordítását az NFSZK Nonprofit Kft. MONTÁZS projektjének autizmus-szakértői…

Elolvasom

„Lakók napja” Bercelen

A Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon berceli intézményében, 2020 augusztusában megvalósult „Lakók napja” elnevezésű program nagyon jó példa arra az összefogásra, amit a támogatott lakhatás hívott elő. A nagy sikerű rendezvény különlegessége, hogy azt évek óta az intézmény lakói és dolgozói közösen szervezik és bonyolítják le, ezzel is hagyományt építve.

Elolvasom

Az SHF személyek nappali ellátásának ígéretes gyakorlatait bemutató kiadvány készül

Szeptemberben elkezdődött a súlyosan, halmozottan fogyatékos/magas támogatási szükségletű személyek nappali ellátása ígéretes gyakorlatainak bemutatását célzó szakmai kiadvány összeállítása, amely várhatóan a jövő év elején elérhető lesz az érdeklődők számára. A TÁRS projekt készülő szakmai gyűjteményének segítségével a tapasztalatokat egy budapesti, egy debreceni és egy hódmezővásárhelyi szervezet munkájának leírásán keresztül lesz lehetőség megismerni.

Elolvasom

Lezárult a TÁRS projekt életminőség vizsgálatának kontrollcsoportos adatfelvétele

A TÁRS projekt Kutatási Munkacsoportja 2020 őszén befejezte az életminőség kutatás első adatfelvételét a kontrollcsoport lakóinak körében. Az elemzés során a felvett adatok összehasonlításra kerülnek a kiváltással érintett intézményben élő, valamint az új ellátási formába, a támogatott lakhatásba (TL) kerülő lakókról gyűjtött információkkal. A kutatás második szakasza a már támogatott lakhatásban élő lakók felmérésével folytatódik, a kiköltözéseket követően. A kutatás célja a szolgáltatások jellemzőinek felmérésén túl a folyamatok, valamint a TL szolgáltatást igénybe vevő lakók életminőségének vizsgálata, a változások megfigyelése és leírása a nagyintézményi és az említett közösségi lakhatási forma esetében.

Elolvasom

Megváltozott e-mail címeken kérhetik a TÁRS projekt segítségét

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. elektronikus levelezési címei egységesen megváltoztak. A korábbi @fszk.hu végződés helyett a @nfszk.hu végződést használja a társaság valamennyi e-mail cím tekintetében. Az alábbiakban azokat a csoportos e-mail címeket láthatják csokorba gyűjtve, amelyeken a TÁRS projekt munkatársai továbbra is a rendelkezésükre állnak.

Elolvasom

Újabb sikeres műhelysorozat és konzultációs lehetőség

A TÁRS projekt keretein belül lezajlott az a négyalkalmas regionális szakmai műhelysorozat, melynek középpontjában a támogatott lakhatáshoz kapcsolódó humánerőforrás-tervezés, térítési díj számítás gyakorlati megközelítése, valamint a kormányhivatali ellenőrzés szempontjainak bemutatása állt. A sikeres zalaegerszegi, debreceni és két budapesti szakmai rendezvény alkalmával, a résztvevők igényeire reagálva a TÁRS projekt egyéni konzultációs lehetőséget biztosít a továbbiakban.

Elolvasom

Lakásból otthon Kaskantyún: interjú Zoltánnal

Kaskantyún több mint egy éve lezajlott a Harmónia Integrált Szociális Intézmény EFOP 2.2.2. projektjének avató ünnepsége, ahol az első 12 lakó támogatott lakhatásba való beköltözését ünnepelték. A Leánder Otthon lakója és esetfelelőse meséltek a TÁRS projekt intézményi koordinátor munkatársának - Tóth Péternek - a megváltozott életükről, az új otthon adta lehetőségeikről, élményeikről.

Elolvasom

Megjelent a Szatellit osztályok: egy ígéretes modell autista gyermekek és fiatalok oktatásában című kiadvány

Az autista gyermeket nevelő szülők számára az egyik legnehezebb döntés gyermekük oktatása során a megfelelő iskola kiválasztása. A témában megjelent A. Croydon, A. Remington, L. Kenny és L. Pellicano Satellita Classes: A promising model for educating children and young people on the autism spectrum. A kiadvány az NFSZK Nonprofit Kft. Montázs projektjének keretében működő Autizmus…

Elolvasom

Hasznos rendezvénysorozat és dokumentumcsomag

Az NFSZK Nonprofit Kft. TÁRS projektje júliusban újabb regionális szakmai műhelyeket szervezett a kiváltási folyamatban résztvevő intézmények munkatársai és fenntartóik számára. A négyalkalmas rendezvénysorozat résztvevői ezúttal a támogatott lakhatás szolgáltatáshoz kapcsolódó alapszolgáltatások dokumentációs rendszerének kialakítását segítő előadásokat hallhattak és átvehették a kapcsolódó dokumentációs csomagot is.

Elolvasom

Testvértámogató csoport autista testvér mellett felnövő felnőttek számára

Az NFSZK Autizmus Munkacsoportja 10 alkalmas testvértámogató csoportot indít olyan felnőttek számára, akiknek autista testvérük van. Autizmusban érintett testvér mellett felnőni különleges dolog, a gyermekkor tapasztalatai eltérőek, mégis sokban hasonlóak is lehetnek. Akár idősebb, akár fiatalabb a testvér, a megváltozott követelmények, a korai csalódások vagy frusztrációk, a korábbi vagy jelenlegi aggodalmak, a fokozott gondoskodás, felelősségérzet…

Elolvasom