2019. évi hírek

Társadalmi egyeztetések után véglegesítésre került A támogatott lakhatás működtetésének szakmai ajánlásokkal kiegészített protokollja

Mint ahogyan arról az előző Hálózati Hírlevelünkben is olvashattak, - az októberi Támogatott Lakhatás Munkacsoport műhelymunkája után - közel 2 éves szakmai fejlesztési folyamat és a területen dolgozó szakemberekkel való hosszas egyeztetések révén, véglegesítésre került „A támogatott lakhatás működtetésének szakmai ajánlásokkal kiegészített protokollja” című szakmai anyag. A protokoll már elérhető elektronikus formában az NFSZK Nonprofit Kft. honlapján.

Elolvasom

Közösségi alapú ellátás konferencia – Ismerkedés a szlovák kiváltási folyamattal

2019. november 15-16-án került megrendezésre Telkibányán a Közösségfejlesztők Egyesületének “Közösségek szolgálatában-kistelepüléseken” című konferenciája. A két napos szakmai rendezvény nem csak az egyesület éves konferenciája, hanem az “EFOP-5.2.2-17-2017-00011 Közösségi alapú szolgáltatások fejlesztése és a szakellátással való összekapcsolása kistelepüléseken” című projekt záró rendezvénye is volt egyben. A szakmai rendezvényen bemutatták a „Mit jelent az ÖNÁLLÓ ÉLETVITEL és a közösségbe való befogadás?” című kiadványt is.

Elolvasom

Kastélykiváltás Magyarszerdahelyen – Költözés Pölöskefőre

A Pölöskefőn - az EFOP-2.2.2.-17-2017-00029 számú projekt keretében - megépült támogatott lakhatás megnyitó ünnepségén a lakók mellett jelen voltak a gondnokok, a helyi polgármester, a Zala Megyei SZGYF kirendeltség vezetője és a projektben dolgozó szakemberek. Elsőként 9 lakó lehet aktív résztvevője a kiváltásnak, hiszen fizikailag is elhagyják a nagy kastélyépületet és egy teljesen új és önállóbb élet reményében kiköltöznek a Fűzfa Otthonba.

Elolvasom

JÁTSZVA TANULNI ÉS TANÍTANI – A Szegedi Tudományegyetemen járt a TÁRS projekt SHF témakörben

Az előző évekhez hasonlóan, 2019. november 12-én a TÁRS projekt SHF modellprogramjával foglalkozó szakember is részt vett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Kar Gyógypedagógus-képző Intézet 3 és 4. évfolyamnak tartott „Súlyosan-halmozottan fogyatékos személyek gyógypedagógiája és a fejlesztő nevelés-oktatás módszertana” című óráján. A szakmai alkalom fő célja a közös, JÁTSZVA tanulás és tanítás a súlyosan-halmozottan fogyatékos személyekről és szükségleteikről, szolgáltatásszervezésről, szociálpolitikáról, ellátórendszerről, az intézményi férőhelykiváltásról és annak dilemmáiról, hozományairól.

Elolvasom

Kapcsolatépítéssel egybekötött Gasztro Nap

A TÁRS Projekt Foglalkoztatási munkacsoportja november utolsó hetében a „Gasztro Nap” elnevezésű tematikus szakmai eseményre invitálta a kiváltásban részt vevő intézmények szakembereit, ami egy kerekasztal-beszélgetést követően kapcsolatépítésre is lehetőséget kínált.

Elolvasom

Ez évre lezárult a TÁRS projekt esetmegbeszélés képzéssorozata

2019 végén, az ápoló és gondozó munkatársaknak szóló képzések mellett lezárultak a TÁRS projekt leendő esetfelelősöknek szóló képzései is. A projekt keretein belül kidolgozott háromlépcsős képzéssorozat „Esetmegbeszélés támogatott lakhatás (TL) szolgáltatásban dolgozó szakemberek számára” című, harmadik elemének elvégzésével zárult a résztvevő intézményi munkatársak felkészítése.

Elolvasom

Közösségi befogadást elősegítő rendezvény Kesztölcön

Az IRMÁK Nonprofit Kft., Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthon lakói hamarosan Kesztölc kistelepülésre költöznek. A kiváltási folyamatot megvalósító szakmai stáb az elmúlt időszakban sokat tett a költözés előtt álló lakók felkészítéséért, közösségi befogadásuk elősegítéséért: képzéseken, szabadidős programokon vettek részt, közös kirándulást szerveztek a lakókkal leendő lakóhelyükre, ismerkedtek az ott élőkkel. Novemberben pedig nagy sikerrel megrendezték a „Költözz velünk” elnevezésű szemléletformáló programot is.

Elolvasom

Új kiadvánnyal bővült a „Jó gyakorlatok a foglalkoztatásban” sorozat

A TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2017-ben kezdte meg a hazai foglalkoztatási jó gyakorlatok gyűjtését és rövid füzetek formájában történő megjelentetését. Fejlesztő foglalkoztatást működtető szervezetekhez és megváltozott munkaképességű személyek akkreditált, illetve nyílt piaci foglalkoztatását végző munkáltatókhoz egyaránt ellátogatnak a munkatársak. A most elkészült kiadványban az egri Horizont Közhasznú Alapítvány foglalkoztatási jó gyakorlataival ismerkedhetnek meg az olvasók.

Elolvasom

Példaértékű, önzetlen felajánlás Zalában

Hatalmas ajándékkal lepték meg a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményt a hévízi Ensana Thermal Aqua és az Ensana Thermal Hévíz hotelek: remek állapotban lévő bútorokat kaptak a fogyatékos, pszichoszociális…

Elolvasom

Pszichoszociális szakmai műhely

2019. október 22-én, egész napos szakmai műhelynek adott otthont a budapesti Mozgásjavító Intézet a pszichiátriai- és szenvedélybetegeket ellátó, kiváltási folyamatban érintett intézmények vezetői és munkatársai számára. A szakmai rendezvény alkalmával…

Elolvasom