Közösségi befogadást elősegítő rendezvény Kesztölcön

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az IRMÁK Nonprofit Kft., Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthon lakói hamarosan Kesztölc kistelepülésre költöznek. A kiváltási folyamatot megvalósító szakmai stáb az elmúlt időszakban sokat tett a költözés előtt álló lakók felkészítéséért, közösségi befogadásuk elősegítéséért: képzéseken, szabadidős programokon vettek részt, közös kirándulást szerveztek a lakókkal leendő lakóhelyükre, ismerkedtek az ott élőkkel. Novemberben pedig nagy sikerrel megrendezték a „Költözz velünk” elnevezésű szemléletformáló programot is.

Kesztölc 2526 főt számláló kis falu a Pilis hegység aljában, békés nyugodt hátteret, kedves, befogadó közösséget kínálva a kiköltözés előtt álló fogyatékos embereknek. A TÁRS projekt Lakók Támogatása Csoportja a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri az IRMÁK Nonprofit Kft. Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthonában folyó szakmai munkát, így egy szépen ívelő folyamat részesei lehettek az intézményben élő lakókkal együtt.

November 19-én, Kesztölcön a „Költözz velünk” elnevezésű szemléletformáló rendezvényre került sor. A program bevezetőjeként Huszár Viktória, az IRMÁK Nonprofit Kft., Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthon és Intézményei csobánkai intézményvezetője köszöntette a résztvevőket, mesélt projektjük előrehaladásáról, a közelmúlt történéseiről. Ezt követően, Üveges Laura rehabilitációs mentor és Havasi Riba Eszter fejlesztőpedagógus beszélgetett a lakókkal a költözést követő terveikről, elképzeléseikről, álmaikról a támogatott lakhatásban. A lakók érzik, hogy ez egy új élet kezdete lesz, egy új településen, ahol szükség lesz egy magasabb szintű alkalmazkodásra, de ezzel együtt szabadabb életet, békét, nyugalmat is kínál.

„Mindenki találja meg magában azt, amiben fejlődni tud. Fontos, hogy el tudd mondani, mit akarsz, milyen céljaid vannak. Sokkal másabb lesz, ehhez kívánok minden társamnak sok örömet. Ne féljenek tőlünk, sőt bátorítsák azokat az embereket, akik otthon maradtak. Ne féljenek velünk beszélgetni” – fogalmazott Szilágyi Dániel, az érdekképviseleti fórum tagja, aki 2019 novemberétől tapasztalati szakértőként is dolgozik a TÁRS projektben.

A rendezvényen megjelent résztvevők érdeklődve és olykor elérzékenyülve hallgatták a lakók megnyilvánulásait. A program egy közös beszélgetéssel folytatódott, melynek során kézzelfogható felajánlásokat is kaptak a meghívottaktól a településre érkező új lakók.

A TÁRS projekt tapasztalati szakértőjének, Daninak záró gondolataival élve: „A fejlődés az egyetlen dolog, ami az embert előreviszi. Nagyon sok fog a csapaton, saját magunkon múlni, hogy mi ezért mit teszünk. Minél több embernek részt kell venni ebben a folyamatban, a társainkat bátorítani kell. Magasabb lesz az életszínvonalunk, de csak akkor, ha mi is akarjuk. Sokkal másabb lesz, ehhez kívánok minden társamnak sok örömet.”

További információk a projektről