A Józan Babák Klub Támogatott Lakhatás szolgáltatása

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt Szakmai Koordinációs Műhelyének munkatársai júliusban, munkatársai júliusban, a Józan Babák Klub meghívásával élve, meglátogatták az általuk működtetett a Támogatott Lakhatás szolgáltatást. A Projekt fontos célja, hogy az intézményi férőhely kiváltásban résztvevő intézmények módszertani támogatása céljából minél több jó gyakorlatot gyűjtsön össze és közvetítsen az érintett intézményeknek; új szakmai gondolatokat, fejlődési irányokat mutatva.

Az intézményi férőhely kiváltás kapcsán egyre gyakrabban beszélünk a nagyintézményeket felváltó új szolgáltatási formáról, a Támogatott Lakhatásról (TL). Azonban a TL nemcsak a bentlakásos intézetekben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek részére jelenthet megoldást, hanem a még összetettebb igényekkel rendelkező célcsoportok számára is megfelelő szolgáltatást nyújthat. Ilyen speciális területen tevékenykednek a Józan Babák Klub munkatársai. A szervezet, amelyet a Józan Babák Egyesület és a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány működtet, szenvedélybetegséggel küzdő várandós nőknek nyújt támogatást, és 2017 eleje óta Támogatott Lakhatás szolgáltatást is igénybe vehetnek klienseik. A TÁRS Projekt szakembereit itt látták vendégül; a szolgáltatás működtetői és az ott élő anyukák mutatták be missziójukat, mindennapjaikat.

A Józan Babák Klub sorstárssegítői kezdeményezésre és közreműködéssel jött létre, és a várandósság felismerésétől kezdve nyújt segítséget az érintett nőknek. Első lépésként megismertetik velük, hogy milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe, és igyekeznek ezek iránt bizalmat ébreszteni, illetve olyan szakemberekkel (orvosokkal, tanácsadókkal) együtt dolgozni, akik nemcsak szakterületük jó ismerői, hanem rendelkeznek ismeretekkel arra vonatkozóan is, hogy a különböző tudatmódosító szerek miként hatnak a várandósságra, szoptatásra. Ez a többlettudás és a terület iránti elkötelezettség azt eredményezi, hogy a hozzájuk forduló szerhasználó várandós nők mernek kérdéseket feltenni, bátrabban megosztják problémáikat, kétségeiket, hiszen nem ítéletet, hanem támogatást kapnak. A Józan Babák Klub által kínált szolgáltatások felölelik az egészségügyi ellátás és szociális ellátás szervezését, a jogi segítség elérését.

2006 óta kétszáznál több intravénás (injektáló), illetve többtucat dizájner drogot fogyasztó, tehát súlyosan veszélyeztetett várandós nőt és magzatát vették gondozásba. 2017 tavasza óta szolgáltatási palettájukon új színként jelent meg a Támogatott Lakhatás, Babaház néven, Budapest dél-keleti részén. A szerhasználatból kilépő várandós nők számára ez a szolgáltatási forma segítséget nyújthat abban, hogy akár régi környezetükkel is szakítva, új életet kezdjenek, biztonságos környezetbe vihessék újszülött gyermeküket.

A Támogatott Lakhatást biztosító épületben 6 főt, köztük várandós, illetve kisgyermeket nevelő nőket helyeztek el – az intézményben kizárólag absztinens lakók élnek –, így a szolgáltatás igénybevevői nemcsak az édesanyák, hanem gyermekeik is. A Józan Babák Klub munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy a Támogatott Lakhatás intézményrendszerét megalapozó, 2007-ben ratifikált, a lakók jogait rögzítő ENSZ  Egyezmény – egyebek mellett – garantálja a magánélethez, családalapításhoz, gyermekvállaláshoz fűződő jogokat is, így a TL-eknek ehhez minden szakmai segítséget meg kell adniuk. Ez további kérdéseket vet fel a TL szolgáltatás jogi szabályozásával, finanszírozásával kapcsolatban, és újabb szakmai kérdéseket nyit az intézményi férőhely kiváltással összefüggésben.

A Józan Babák Klubról bővebb információ itt található: http://jozanbabakterhesgondozas.blogspot.com/

További információk a projektről